1.2.16

"Στέλεχος της Αλ Κάιντα" ο τζιχαντιστής στον Έβρο


Από τη Σερβία κατάγεται ο ένας εκ των δύο υπόπτων για σχέσεις με ισλαμιστικές οργανώσεις, οι οποίοι συνελήφθησαν στηνΑλεξανδρούπολη, αναφέρει ο σερβικός Τύπος. Συγκεκριμένα, ο 29χρονος Μίρσαντ Μπεκτάσεβιτς κατάγεται από την Νόβι Πάζαρστην ΝΔ Σερβία και η οικογένειά του το 1994 μετανάστευσε στη Σουηδία.

Όπως αναφέρουν τα βοσνιακά και τα σερβικά ΜΜΕ, ο Μπεκτάσεβιτς θεωρείται στέλεχος της Αλ Κάιντα στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Η βοσνιακή δημόσια τηλεόραση (FTV)αναφέρει, επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, ότι έχει ήδη πολεμήσει στη Σύρια, όπου μετέβη μετά την αποφυλάκισή του, το 2011.

Επίσης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των βοσνιακών αρχών ασφαλείας ο Μπεκτάσεβιτς μέσα στο 2015 προσπάθησε τρεις φορές να εισέλθει από τη Σερβία στην Βοσνία, αλλά δεν τού επιτράπηκε η είσοδος. Στην τρίτη προσπάθεια, αναφέρει η βοσνιακή δημόσια τηλεόραση, του επιβλήθηκε ποινή οριστικής απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.

Στις 19 Οκτωβρίου του 2005 ο 29χρονος Βόσνιος είχε συλληφθεί έπειτα από επιδρομή της αστυνομίας στο σπίτι της θείας του στο Σαράγεβο. Η αστυνομία είχε εντοπίσει τότε στο εσωτερικό του σπιτιού μίααυτοσχέδια ζώνη με εκρηκτικά, έναν πυροκροτητή, 18 κιλά εκρηκτικά και μια βιντεοταινία με οδηγίες για την κατασκευή αυτοσχέδιας βόμβας.

Το 2007, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών για προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων. Έκανε ένσταση και η ποινή του μειώθηκε στα οχτώ χρόνια. Το 2009 ικανοποιήθηκε το αίτημά του να έκτιση την ποινή του στη Σουηδία, χώρα της οποίας ήταν υπήκοος, και αφού εξέτισε τα 2/3 της ποινής το 2011 αποφυλακίστηκε.


nooz.gr/