29.2.16

Τριπλές συντάξεις με... πλαφόν


Στη διαβεβαίωση ότι με το νέο ασφαλιστικό δεν θα καταργηθούν οι διπλές ή τριπλές συντάξεις για το σύνολο των ασφαλισμένων προχώρησε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος. 

Πετρόπουλος: «Η λογική μας είναι να μη μειωθούν οι υπάρχουσες σήμερα καταβαλλόμενες συντάξεις και εδώ δεν κάνουμε εξαίρεση»Ο υφυπουργός υπογράμμισε ωστόσο ότι θα τεθεί πλαφόν στα 3.088 ευρώ ανά ασφαλισμένο έναντι 3.680 ευρώ σήμερα για το συνολικό αριθμό των συντάξεων που θα λαμβάνει έκαστος. 

Το δε πλαφόν για τη μία σύνταξη θα ορισθεί στα 2.300 ευρώ αντί του ισχύοντος ορίου των 2.773 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, σήμερα τρεις συντάξεις λαμβάνουν 335.000 συνταξιούχοι και δύο 995.000 συνταξιούχοι. Αναφορικά με εκείνους που λαμβάνουν πάνω από τρεις συντάξεις, ο υφυπουργός σημείωσε ότι:

«Τέσσερις συνταξιούχοι παίρνουν δέκα συντάξεις , επτά παίρνουν εννιά συντάξεις, 49 παίρνουν οκτώ συντάξεις, 364 παίρνουν επτά συντάξεις και 4.659 παίρνουν έξι. Και γι' αυτούς όμως το ποσό δεν θα υπερβαίνει τα 3.088 ευρώ. Λογική μας με το νέο ασφαλιστικό σύστημα είναι να μη μειωθούν οι υπάρχουσες σήμερα καταβαλλόμενες συντάξεις κι εδώ δεν κάνουμε εξαίρεση».

Ο κύριος Πετρόπουλος, προχώρησε σε αυτές τις διαβεβαιώσεις, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ζήτησε την υποχρέωση πρώην βουλευτών και αιρετών να επιλέξουν ανάμεσα σε μία σύνταξη είτε τη βουλευτική είτε την επαγγελματική.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν προτίθεται να προωθήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση, καθώς δεν θα καταργήσει τις πολλαπλές συντάξεις και για κανέναν άλλον συνταξιούχο.

Η ερώτηση Τριανταφυλλίδη

Απευθυνόμενος νωρίτερα σε ερώτησή του  στη Βουλή προς τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε ότι η ενιαία εφαρμογή κανόνων για εισφορές και παροχές (σ.σ.: Η οποία καταργεί, στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού, κάθε διάκριση μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων, προ του 1992 και μετά του 1992) δεν είναι λογικό να αποδέχεται τη διάκριση μεταξύ παλαιών και νέων βουλευτών, προ του 2012 και μετά του 2012. 

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 με τον Ν.4093, η έννοια της βουλευτικής σύνταξης καταργήθηκε και πλέον οι νέοι βουλευτές θα έχουν σύνταξη μόνο από το ταμείο του επαγγελματικού τους φορέα). 

Ο κ. Τριανταφυλλίδης στη διάρκεια της παρέμβασής του, τόνισε τη δύναμη του βιωμένου παραδείγματος, δηλαδή, όταν οι βουλευτές προτείνουν και νομοθετούν δύσκολα μέτρα για τους πολίτες, πρώτα να τα προτείνουν και να τα εφαρμόζουν για τον εαυτό τους. 

Με βάση αυτό το σκεπτικό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι είναι αναγκαία η εναρμόνιση του καθεστώτος των βουλευτικών συντάξεων με τη νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι επιβεβλημένη η κατάργηση των διπλών και τριπλών συντάξεων, παρέχοντας τη δυνατότητα στους βουλευτές προ του 2012, οι οποίοι λαμβάνουν ή θα λάβουν σύνταξη, υποχρεωτικά να επιλέξουν να λαμβάνουν μία σύνταξη. Δηλαδή, να επιλέξουν να λαμβάνουν ή μόνο τη βουλευτική τους σύνταξη ή μόνο τη σύνταξη από τον επαγγελματικό τους φορέα και όχι και τις δύο. 

Απαντώντας ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Aσφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε ότι με το νέο ασφαλιστικό θα θεσπιστεί ανώτατο πλαφόν 3.088 ευρώ, για όσες συντάξεις και αν λαμβάνει κάποιος, από το ανώτατο πλαφόν των 3.680 ευρώ που ισχύει σήμερα. 

Ταυτόχρονα δημοσιοποίησε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι 995.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν 2 συντάξεις και 335.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν 3 συντάξεις.

Ακολουθεί το σύνολο της συζήτησης:


zougla