23.2.16

Τι είπε ο πιλότος στην κατάθεσή του για τη μάχη με την Πόλα Ρούπα


Νέες διαστάσεις στην προσπάθεια απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο στο οποίο ήταν συγκυβερνήτης η σύντροφός του Πόλα Ρούπα δίνει ο πιλότος του ελικοπτέρου με κατάθεση που έδωσε στις αστυνομικές αρχές. 

  Μιλώντας στους αστυνομικούς, ο χειριστής του ελικοπτέρου περιγράφει καρέ – καρέ τη μάχη που έδωσε με την σύντροφο του Μαζιτη ενώ το ελικόπτερο βρισκόταν στον αέρα όταν αντελήφθη ότι σκοπός της Πόλας Ρούπα ήταν να κατευθύνει το ιπτάμενο μέσο στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού προκειμένου να απελευθερώσει τον καταδικασμένο για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». 

  Ο πιλότος, ο οποίος είναι πρώην αστυνομικός γεγονός που για κάποιους δικαιολογεί την ψυχραιμία με την οποία αντέδρασε τα κρίσιμα δευτερόλεπτα στον αέρα, εξήγησε αρχικά: «Ειδοποιήθηκα από την εταιρεία μου να πάρω έναν πελάτη από το Πόρτο Χέλι και να τον μεταφέρω με ενδιάμεσο σταθμό στην Κύθνο.
 Επρόκειτο για μια γυναίκα. Με ενημέρωσαν ότι ήθελε να κάνει έκπληξη σε κάποιους φίλους της.
 Μου είπαν ότι συνολικά θα ανέβαιναν στο ελικόπτερο άλλα τέσσερα άτομα».  
  Στην συνέχεια ο πιλότος του ελικοπτέρου αφηγήθηκε στους αστυνομικούς τον διάλογο που είχε με την Πόλα Ρούπα πάνω από τις Ερυθρές όταν εκείνη υπό την απειλή όπλου του έλεγε να γυρίσει στην Αθήνα προκειμένου να απελευθερώσει από το κατάστημα κράτησης του Κορυδαλλού τον καταδικασμένο σε φυλάκιση 50 ετών αναρχικό, σύντροφό της.   

 «Όταν φτάσαμε πάνω από τις Ερυθρές έβγαλε όπλο και το κόλλησε στα πλευρά μου φωνάζοντας: «Γύρνα πίσω στην Αθήνα». 
Εκείνη την στιγμή στην προσπάθεια μου να την αφοπλίσω την άρπαξα από το χέρι. 
Αυτή τότε άρχισε να με χτυπάει στο πρόσωπο και να με δαγκώνει.
 Ούρλιαζε και έκανε σαν τρελή», περιγράφει χαρακτηριστικά ο χειριστής.   Ενώ το ελικόπτερο είχε αρχίσει ήδη να στροβιλίζεται, λέει ο πιλότος «Της φώναζα: Τι κάνεις; Θα σκοτωθούμε; 
Πυροβόλησε δύο φορές. Της έσφιξα το χέρι και πάτησα το κουμπί για τον γεμιστήρα. Με το άλλο μου χέρι κρατούσα το μοχλό πλοήγησης και με αυτό κατάφερα να προσγειώσω το ελικόπτερο». 
  Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αστυνομικές πηγές, μόλις το ελικόπτερο προσγειώθηκε, η γυναίκα, που ήθελε να αξιοποιήσει την πειρατεία του ελικοπτέρου για να φτάσει στον Κορυδαλλό, κατάφερε να διαφύγει, όμως μέσα στον πανικό έχασε την περούκα που φορούσε για να καλύψει τα ίχνη της. 
  Η ανακοίνωση της Αστυνομίας «φωτογραφίζει» την Πόλα Ρούπα, ωστόσο αναφέρεται σε άγνωστη γυναίκα, και δίνει στη δημοσιότητα την πλαστή ταυτότητα που χρησιμοποίησε. 

Η φωτογραφία στην πλαστή ταυτότητα απεικονίζει μια γυναίκα η οποία -κατά τους αστυνομικούς-έχει πολλές ομοιότητες με την σύντροφο του Μαζιώτη.  

  Τώρα οι αστυνομικοί προσπαθούν να εντοπίσουν γενετικό υλικό, για να διασταυρώσουν ότι πράγματι η απόπειρα πειρατείας του ελικοπτέρου έγινε από την Πόλα Ρούπα, που είχε ως αντικειμενικό σκοπό να απελευθερώσει τον σύντροφό της από τις φυλακές Κορυδαλλού.     Λίγο αργότερα, τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ ταυτοποίησαν το όπλο με το οποίο πυροβόλησε η Πόλα Ρούπα μέσα στο ελικόπτερο. 
Πρόκειται για το πιστόλι που χρησιμοποίησε ο Νίκος Μαζιώτης στη ληστεία της Τράπεζας Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας στις 10 Μαρτίου του 2014, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας αστυνομικός, αλλά και ο ίδιος ο Μαζιώτης.    
 Ομαδική απόδραση   Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τρία είναι τα σημεία που επικεντρώνονται οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής για να λύσουν το μυστήριο με την απόπειρα απόδρασης. 
Το πρώτο έχει να κάνει με τις δυνατότητες του συγκεκριμένου ελικοπτέρου. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοινώση της Αστυνομίας: “Στις 13:45 απογειώθηκε από την περιοχή Θερμησία Πόρτο Χελίου Αργολίδας ελικόπτερο με δυνατότητα μεταφοράς έξι ατόμων, στο πλαίσιο προγραμματισμένης πτήσης με δρομολόγιο από το χωριό Θερμησία Αργολίδας, ενδιάμεσο σταθμό το χωριό Θεολόγο Φθιώτιδας και τελικό προορισμό την νήσο Κύθνο Κυκλάδων.  
 Στο ελικόπτερο επιβιβάστηκε γυναίκα και βάσει της σχετικής συμφωνίας στον ενδιάμεσο σταθμό (Θεολόγο) θα πραγματοποιούνταν παραλαβή πέντε επιπλέον ατόμων”. Με απλά λόγια, αν ήθελε η Πόλα Ρούπα να βγάλει μόνο το σύντροφο της Νίκο Μαζιώτη, δεν θα ναύλωνε ένα εξαθέσιο ελικόπτερο. 
Οι αστυνομικοί λένε πως έχουν να κάνουν με την εναέρια εκδοχή της επιχείρησης Γοργοπόταμος και από τον Κορυδαλλό μαζί με τον Μαζιώτη θα έφευγαν και πρωτοκλασάτα στελέχη του εγχώριου αντάρτικού πόλης.
 Άλλωστε μαζί με το Μαζιώτη στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού βρίσκονται άτομα από τους λεγόμενους “ληστές του Διστόμου”, τους “Πυρήνες της Φωτιάς” και τον “Επαναστατικό Αγώνα”.  
 Δεύτερον, η διαφαινόμενη εμπλοκή του Βασίλη Παλαιοκώστα, τόσο στο σχεδιασμό της απόδρασης όσο και στην ενδεχόμενη εξαφάνιση της Πόλας Ρούπα από την περιοχή των Θηβών. 
Πλέον η ενεργή συμμετοχή του νούμερο ένα καταζητούμενου των διωκτικών αρχών εξασφαλίζει στην Πόλα Ρούπα επιχειρησιακή ικανότητα αλλά και επαφές προκειμένου να στήσει εκ νέου τον Επαναστατικό Αγώνα.   
 Τρίτον, οι επικοινωνίες και η συνεννόηση του Μαζιώτη και των άλλων με την Πόλα Ρούπα χωρίς κανένας να αντιληφθεί το παραμικρό. Μιλάνε για ένα νέο κώδικα επικοινωνίας, άγνωστο στις διωκτικές αρχές που επιτρέπει στους μέσα να επικοινωνούν με τους έξω συνωμοτικά και να οργανώνουν επιχειρήσεις και περίεργα σχέδια.    
Στο προαύλιο του Κορυδαλλού    Ερωτηματικό αποτελεί και το πως θα έφευγαν από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Μαζιώτης και οι υπόλοιποι. 
Το γεγονός ότι βρίσκονται στη γυναικεία πτέρυγα εκεί όπου κρατούνται οι καταδικασμένοι για τη συμμετοχή στη 17Ν, σημαίνει ότι οι χώροι προαυλισμού είναι μικροί, απαγορεύεται η χρήση διχτυού προστασίας και το μόνο που θα μπορούσαν να τοποθετήσουν είναι συρματοπλέγματα σε χιαστί. 
Ο χώρος, είναι ήδη πολύ μικρός κάτι που καθιστά αδύνατη την προσγείωση του ελικοπτέρου. Συνεπώς μοναδική λύση, θα ήταν η χρήση ανεμόσκαλας όπως έγινε και στην περίπτωση της απόπειρας απόδρασης Βλαστού στα Τρίκαλα. Όμως ανεμόσκαλα δεν βρέθηκε στο ελικόπτερο και πιθανότατα να ήταν κρυμμένη μέσα στη χειραποσκευή που κουβαλούσε η Ρούπα.    
  Το νέο πρόσωπο της Ρούπα  
   Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της Αστυνομίας ότι η μυστηριώδης γυναίκα που ναύλωσε το ελικόπτερο ήταν η Πόλα Ρούπα, τότε μιλάμε για ένα εντελώς νέο λουκ.
 “Η άγνωστη γυναίκα – επιβάτιδα του ελικοπτέρου περιγράφεται ως ηλικίας σαράντα (40) έως πενήντα (50) ετών, αδύνατη, ύψους 1,60 με 1,65 μ., με κοντά ξανθά μαλλιά, φορούσε περούκα με μακριά καστανά μαλλιά μέχρι το ύψος των ώμων, ενώ φορούσε μαύρο κολάν, λευκό παλτό με λευκή ζώνη και μαύρα παπούτσια, έφερε μαύρη γυναικεία γυαλιστερή τσάντα και μια τροχήλατη βαλίτσα μικρού μεγέθους” αναφέρει στην ανακοίνωση της η Αστυνομία και συμπληρώνει “Για τη ναύλωση του ελικοπτέρου χρησιμοποιήθηκε από τη γυναίκα καταφανώς πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, υπό στοιχεία ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΦΩΤΙΟΥ και της ΓΕΩΡΓΙΑΣ, με ημερομηνία γέννησης 20-04-1971 στην ΑΘΗΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και αριθμό ΑΒ288196, εκδοθέν από το Τμήμα Ασφαλείας Χολαργού”.   

 Όσο για το όπλο με το οποίο πυροβόλησε, δεν είναι “καθαρό” αλλά έχει χρησιμοποιηθεί από το Νίκο Μαζιώτη.
 Συγκεκριμένα “Από τις μέχρι τώρα εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι ο κάλυκας πυροβόλου όπλου, ο οποίος ανευρέθη εντός του ελικοπτέρου, βλήθηκε από το ίδιο όπλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον τότε καταζητούμενο, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας, Νίκο Μαζιώτη, στη ληστεία της Τράπεζας Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας την 10-03-2014, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας αστυνομικός”.
pronews