14.2.16

Δεύτερη ημέρα δίπλα παρενοχλεί το ερευνητικό μας σκάφος η τουρκική κορβέτα - Σε απόσταση αναπνοής η φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ"


ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΑΚΟΜΑ Η ΑΘΗΝΑ

του Χρήστου Μακρή
Η Αγκυρα εξακολουθεί να προκαλεί την Αθήνα απειλώντας , η οποία λόγω εσωτερικών προβλημάτων δείχνει παραζαλισμένη, ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δυστυχώς δεν έχει αντιδράσει ακόμα με διάβημα στην χθεσινή πρόκληση κατά του «Odin Finder» στα νότια της Καρπάθου.

Η τουρκική κορβέτα "Bodrum" εξακολουθεί απειλεί το μισθωμένο από Ελλάδα και Κύπρο ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Odin Finder», αλλά καλύτερα θα ήταν να ανησυχεί για την δική της ασφάλεια: Η ελληνική φρεγάτα "ΣπέτσαΙ" κλάσης ΜΕΚΟ-200ΗΝ μπορεί να στείλει στον βυθό μέσα σε ελάχιστα λεπτά την παλιά, γαλλικής ναυπήγησης, τουρκική κορβέτα. 
Το μισθωμένο σκάφος βρίσκεται νότια της Καρπάθου πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα με την τουρκική κορβέτα να βρίσκεται σε μικρή απόσταση υποστηρίζοντας ότι το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται πάνω στην ... "τουρκική υφαλοκρηπίδα"!
Το επεισόδιο ξεκίνησε να εκτυλίσσεται τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το ιταλικό «Odin Finder» που στις αρχές Φεβρουαρίου είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά και μέχρι τις 11 του μήνα έκανε έρευνες για πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου στην περιοχή μέχρι την Κρήτη συνέχιζε την αποστολή του.
 Για τις έρευνες του ιταλικού πλοίου υπάρχει άδεια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και επίσης έχει εκδοθεί και σχετική NAVTEX η οποία αναφέρει με σαφήνεια την περιοχή στην οποία το «Odin Finder» θα συνεχίσει τις έρευνες κατά το χρονικό διάστημα από σήμερα 13 μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Είναι το τρίγωνο ανάμεσα σε Κρήτη, Κάρπαθο και Ρόδο. 
Τα ξημερώματα του Σαββάτου κι ενώ το ιταλικό ερευνητικό πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα αλλά άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου και νοτίως της Ρόδου, η τουρκική κορβέτα «Bodrum» κινήθηκε κατά στο «Odin Finder», υποστηρίζοντας ότι η περιοχή (Κρήτη, Κάρπαθο; και Ρόδος) είναι... εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας!
Η τουρκική φρεγάτα, βάσει των οδηγιών της Αγκυρας απείλησε με βύθιση το ερευνητικό σκάφος, μέχρι που έφτασε η ελληνική φρεγάτα στην περιοχή (για πρώτη φορά εδώμιαι πολλά χρόνια αποστέλλεται μεγαλύτερη δύναμη πυρός σε μια περιοχή κρίσης από αυτή που παρατάσσει η Τουρκία) και μετά... "σιγή ασυρμάτου" από πλευράς της Bodrum, η οποία απλώς εξακολουθεί να πλέει σε απόσταση αναπνοής από το μισθωμένο σκάφος.