14.2.16

Τελεσίγραφο Α.Νταβούτογλου στους Κούρδους να αποσυρθούν από την Azaz - Απογειώθηκαν Su-35S, Su-30SM, MiG-29SMT


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ 

 Τελεσίγραφο έστειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός Α.Νταβούτογλου στους Κούρδους να αποσυρθούν από όλες τις περιοχές γύρω από την Azaz και να μην ξαναγυρίσουν διαφορετικά η Τουρκία θα εισβάλλει. Την ίδια στιγμή απογειώθηκαν Su-35S, Su-30SM, Mig-29SMT και περιπολούν γύρω από το Χαλέπι και την Azaz.

 
Έκτακτη παρέμβαση είχαμε και από τις ΗΠΑ. Το State Department εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συστήνει στο YPG να μην εκμεταλλευτεί μια μπερδεμένη κατάσταση και να μην καταλάβει νέα εδάφη στο βόρειο Χαλέπι.
 
Οι Τούρκοι συνεχίζουν να σφυροκοπούν θέσεις των Κούρδων βορειοδυτικά και του συριακού Στρατού στη Λαττάκεια.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του State Department:
 
"Aνησυχούμε για την κατάσταση βόρεια του Χαλεπίου και εργαζόμαστε για την αποκλιμάκωση της έντασης απ΄όλες τις πλευρές. Συστήσαμε στους Κούρδους να μην καταλάβουν νέα εδάφη. Είδαμε τις αναφορές για πυρά τουρκικού πρυοβολικού στα σύνορα και συστήσαμε στην Τουρκία να σταματήσει.
 
Η Τουρκία και το YPG μοιράζονται ένα κοινό εχθρό, το ISIS, ανατολικά τoυ διαδρόμου Azaz. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να εστιάσουν στην κοινή απειλή και αν εργαστούν προς την κατάπαυση του πυρός όπως συμφωνήθηκε".
 
Ο Α.Νταβούτογλου παραδέχτηκε πως τουρκικό πυροβολικό έπληξε θέσεις των Κούρδων γύρω από την Azaz επί δύο ώρες ως απάντηση σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις από τις δυνάμεις του YPG και του συριακού Στρατού στην τουρκική στρατιωτική βάση Akçabağlar και στον αστυνομικό σταθμό Çalıboğazı στο Hatay.
 
Επιπλέον τόνισε πως το YPG επιχειρεί εθνοκάθαρση εναντίον Αράβων και Τουρκμένων στην περιοχή σε συνεργασία με τις δυνάμεις του Μ.Άσαντ και πρόσθεσε πως πρέπει να αποχωρήσει άμεσα από την Azaz και τα περίχωρα.
 
Τόνισε επίσης πως η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε εξέλιξη που απειλέι την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν θα επιτρέψει σε οποιαδήποτε δύναμη να παρενοχλεί τα τουρκικά σύνορα.
 
Τέλος έκανε γνωστό πως έλαβε κλήση από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τ.Μπάιντεν μετά από τις καταιγιστικές εξελίξεις.
 
O A.Nταβούτογλου του απάντησε πως "η Τουρκία θεωρεί YPG, PYD, PKK τρομοκρατικές ομάδες και θα λάβει τα αναγκαία μέτρα"

pronews