15.2.16

Λύθηκε το μυστήριο της άτακτης υποχώρησης των 10 τουρκικών F-16 χθες: Εγκλωβίστηκαν από ρωσικούς S-400! - Aκόμα τρέχουν... (φωτό, vid)



του Βασίλη Καπούλα

Πάνω από δεκαπέντε φορές τα αντιαεροπορικά συστήματα μακρού βεληνεκούς S-400 της ρωσικής Αεροπορίας που βρίσκονται στην αεροπορική βάση της Λαττάκειας εγκλώβισαν τα 10 τουρκικά μαχητικά F-16 που πέταξαν χθες (για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες περίπου, μετά την εγκατάσταση των S-400 στην Συρία), κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα, αναφέρουν πληροφορίες από την Μόσχα.
 
Ο εγκλωβισμός έγινε από το ραντάρ ελέγχου πυρός των τεσσάρων συστοιχιών και αυτό σημαίνει ότι είχαν μεταδοθεί ήδη τα στοιχεία στα βλήματα 9M96E2 του συστήματος και υπήρχε ετοιμότητα κατάρριψης. Όλα αυτά ενώ στην περιοχή βρίσκονταν δύο ρωσικά Su-35S και δύο Su-30SM και δύο MiG-29SM της συριακής Αεροπορίας που μόλις παρελήφθησαν.
 
Σίγουρα τα συστήματα προειδοποίησης των τουρκικών μαχητικών κτύπησαν μανιασμένα και αυτός θα είναι ένας από τους λόγους που τα τουρκικά μαχητικά έσπευσαν να απομακρυνθούν και δεν επέστρεψαν, ούτε χθες, ούτε σήμερα στην περιοχή.
 
Oι Κούρδοι με την υποστήριξη της ρωσικής Αεροπορίας ελέγχουν πλήρως την Tal-Rifaat, μια πόλης μεταξύ Χαλεπίου και Αζάζ, κόβοντας τελείως τον ανεφοδιασμό των ισλαμιστών της τελευταίας και απέχοντας πλέον μόλις 25 χλμ από τα τουρκικά σύνορα, προκαλώντας την Τουρκία, αν τολμά, να εισβάλλει στην Συρία.
 
Τέσσερα ρωσικά μαχητικά υποστρατηγικής κρούσης Su-24 και Su-34 υποστήριξαν την κουρδική επιχείρηση, ενώ δύο μαχητικά Su-30SM περιπολούσαν στην περιοχή προσφέροντας την κατάλληλη προστασία.
 
Πάντως οι ΗΠΑ επέκριναν τους Κούρδους του YPG για την συνεχιζόμενη επέλαση στην Azaz λέγοντας πως "η επίθεση του YPG είναι αντιπαραγωγική και υπεύθυνη για την υπονόμευση των ομαδικών προσπαθειών στην Συρία ώστε να ηττηθεί το ISIS".
 
Στην Συρία αφίχθη επίσης ένα Tu-214R το οποίο είναι ένα εναέριο κέντρο επιχειρήσεων καθώς υποστηρίζει συνδιασμένες αεροπορικές επιχειρήσεις μαχητικών, βομβαρδιστικών και α/α συστημάτων. Στην ουσία πρόκειται για ένα στρατηγικό "asset"!
 
Παίρνει εικόνα από ραντάρ, υποκλέπτει σήματα και παρέχει το ακριβές στίγμα των εχθρικών δυνάμεων ακόμη και αν είναι κρυμμένοι ή καμουφλαρισμένοι.
 
O πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμα, Αλεξέι Πουσκώφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα δήλωσε σχετικά:
 
«Στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπάρχει η αίσθηση ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης» τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως «υπάρχουν ήδη δεδομένα από δορυφόρους για συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία». Ανεφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον χαρακτήρισε «απρόβλεπτο». Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο κοινής επέμβασης τουρκικών και σαουδαραβικών στρατευμάτων, ο Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι «η Σαουδική Αραβία μπορεί να δηλώνει έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά δεν διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις για να το πραγματοποιήσει».
 
Πάντως οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν να σωρεύονται στην περιοχή και πλέον αναμένεται ανά πάσα ώρα και στιγμή η έναρξη της μείζονος εισβολής (αφού ήδη σημαντικές τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται εντός της Συρίας)
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι οβίδες των τουρκικών αυτοκινούμενων πυροβόλων Τ-155 Firtina γράφουν: "Για τους ένοπλους συντρόφους μου που μαρτύρησαν σε Sur και Cizre, RIP".
 
Πρόκειται για τους Τούρκους που εξοντώθηκαν από τους Κούρδους μαχητές στις μάχες μέσα στις τουρκικές πόλεις (και για τις οποίες αν δεν υπήρχε το pronews.gr ίσως κανένας στην Ελλάδα δεν θα μάθαινε τι συμβαίνει αφού κανείς δεν δημοσιοποίησε σχεδόν τίποτα πλην του παρόντος Μέσου...).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

pronews