8.1.16

Οι Τούρκοι "πολιορκούν" το Καστελόριζο και οι ΗΠΑ επιβλέπουν μέσω του αντιτορπιλικού τους USS Ross στο Ακσάζ (vid)


ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ 

Υπό την επίβλεψη αν όχι την εμπλοκή του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Ross (DDG-71) κλάσης Arleigh Burke που έχει δέσει στην τουρκική ναυτική βάση του Ακσάζ απέναντι από την Ρόδο, οι Τούρκοι “πολιορκούν” το Καστελόριζο έχοντας βγάλει στην περιοχή που δέσμευσαν με ΝΟΤΑΜ αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αρκετά πλοία για αεροναυτικές ασκήσεις.

Από τη βάση του Ακσάζ εκδόθηκε ανακοίνωση που συνδέει την παρουσία του αντιτορπιλικού των ΗΠΑ με τις εξελίξεις στη Συρία, σε μία προσπάθεια η Τουρκία να δηλώσει πώς έχει τη στήριξη της Ουάσιγκτον, αλλά το σκηνικό επιβεβαιώνει ότι είχε επαναληφθεί πριν από λίγους μήνες με αφορμή της κατάρριψη του Su-24.
Συγκεκριμένα, όταν το ΝΑΤΟ έλαβε θέση υπέρ της Άγκυρας και κατά της Ρωσίας στην κατάρριψη του Su-24, δηλώνοντας πώς η Τουρκία έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της αλλά η Ελλάδα δεν έχει το ίδιο δικαίωμα όταν καθημερινά τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα.
Οι ΗΠΑ δηλαδή που διεκδικούν το ρόλο του “παγκόσμιου χωροφύλακα” έχουν ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke στο Ακσάζ (το πλοίο εκτελεί αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο από τον Ιούνιο) με μεγάλες αντιπυραυλικές ικανότητες προφανώς για να επιτηρούν την περιοχή και να παρακολουθούν τις κινήσεις των Ρώσων στη Συρία, έτοιμοι να υπερασπιστούν και την Τουρκία, αλλά κάνουν πώς δεν... βλέπουν την Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή του Καστελόριζου.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ναυτική βάση του Ακσάζ αναφέρεται ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η αποτροπή των απειλών, πως οι αντιπυραυλικές ικανότητες και δυνατότητες που διαθέτει το αντιτορπιλικό USS Ross του Ναυτικού των ΗΠΑ κάνουν σημαντική τη συμβολή στην περιφερειακή ασφάλεια και ότι η συμβολή αυτή αποτελεί μια από τις ενδείξεις στο ανώτατο επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.
Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό κάνει σημαντική συμβολή στην διασφάλιση του περιβάλλοντος ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Εθνών και συμβάλλει ενεργά στις ναυτικές επιχειρήσεις στην περιοχή”, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Κι αυτό τη στιγμή που η Άγκυρα έχει βγάλει πλοία στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου προκειμένου να πραγματοποιήσει άσκηση την οποία παρακολουθεί ο αρχηγός του Ναυτικού ναύαρχος Bülent Bostanoğlu, ο οποίος έχει δηλώσει πως θέλει να καταλάβει τα ελληνικά νησιά και να τα επιστρέψει στην Τουρκία.
Η Άγκυρα μάλιστα προ ημερών δέσμευσε μονομερώς ολόκληρη την περιοχή μεταξύ της Ρόδου και Μεγίστης για ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού και Αεροπορίας, για το διάστημα από σήμερα 4 Ιανουαρίου μέχρι και 29 Φεβρουαρίου 2016, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ θέτοντας σε κατάσταση πολιορκίας το ακριτικό νησί.
Τα σενάρια της άσκησης προβλέπουν αποστολές θαλάσσιας απαγόρευσης, α/α άμυνας και διοίκησης/ελέγχου αποβατικών ενεργειών! Και είναι να αναρωτιέται κανείς αυτά δεν τα βλέπουν οι ΗΠΑ που έσπευσαν να δικαιολογήσουν την Άγκυρα όταν κατέρριψε το ρωσικό Su-24 για δήθεν παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου;
Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Τουρκίας που όπως είπαμε “πολιορκεί” από τη Δευτέρα το Καστελόριζο διεξάγοντας αεροναυτικές ασκήσεις και είναι έτοιμη να βάλει “φωτιά” στο Αιγαίο ως αντιστάθμισμα της ήττας της στο θέμα της Συρίας μετά την ρωσική επέμβαση αλλά και στο μέτωπο με τους Κούρδους από το οποίο μετρά καθημερινές απώλειες. Προς το παρόν μόνο ανθρώπινες...
pronews
-