29.1.16

ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ USAF AΠΟ SU-27 ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Σοβαρό επεισόδιο Ρωσίας-ΗΠΑ στην Μαύρη Θάλασσα


Σοβαρό επεισόδιο Ρωσίας-ΗΠΑ έλαβε χώρα στην Μαύρη Θάλασσα που παραλίγο να κατέληγε σε κατάριψη αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους RC-135U που εκτελούσε αποστολή ηλεκτρονικής κατασκοπείας προφανώς των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία, από ένα Su-27 της ρωσικής Αεροπορίας.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε ότι ένα ρωσικό μαχητικό Su-27 πλησίασε σε επικίνδυνη απόσταση ένα κατασκοπευτικό αεροπλάνο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μαύρη Θάλασσα, και όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι το αμερικανικό αεροσκάφος παραλίγο "να χάσει τον έλεγχο" (“disturbed the controllability”).
Είναι η δεύτερη φορά που οι Αμερικανοί τρομοκρατήθηκαν τόσο πολύ μετά το περιστατικό που είχε λάβει χώρα πριν δύο χρόνια περίπου πάλι στην Μαύρη Θάλασσα όταν ένα ρωσικό Su-24 περνούσε από πάνω από το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross το οποίο και αυτό είχε πλησιάσει στις κριμαϊκές ακτές.
Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Michelle Baldanza, ανέφερε πως το περιστατικό συνέβη στις 25 Ιανουαρίου.
«Το αεροσκάφος των ΗΠΑ RC-135U διενεργούσε πτήση ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, όταν αναχαιτίστηκε από ένα ρωσικό Su-27 με έναν επικίνδυνο τρόπο», δήλωσε η Baldanza.
Στο Πεντάγωνο την Παρασκευή συναντήθηκαν παράλληλα οι στρατιωτικοί των δύο χωρών, όταν και συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας κατά τη διάρκεια πτήσεων στη Συρία, αναφορικά και με το σχετικό μνημόνιο που έχουν υπογράψει μεταξύ τους και αφορά τις στρατιωτικές υπερπτήσεις.
Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις δεν είχαν σχέση με το  επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα.
Την ίδια στιγμή ανεβαίνει ο αντιαμερικανισμός στην Ρωσία όπου ακτιβιστές κρέμασαν την Τετάρτη ένα πανό στην πρόσοψη κτηρίου απέναντι από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, στο οποίο απεικονίζεται ο Μπαράκ Ομπάμα ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει γραμμένη με κόκκινα γράμματα η φράση «Δολοφόνος». 
Πρόκειται για διαμαρτυρία κατά της επέμβασης των ΗΠΑ σε τρίτες χώρες και ειδικότερα κατά της πρόσφατης απόφασης του Πενταγώνου για την αποστολή της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας σε Συρία και Ιράκ (περίπου 1.800 στρατιώτες), με στόχο την εκδίωξη των τζιχαντιστών από Ράκκα και Μοσούλη που αποτελούν τις δύο "πρωτεύουσες" του ISIS σε Ιράκ και Συρία.




pronews