16.1.16

Τελεσίγραφο πολέμου παρέδωσε η Tουρκία: "Oι Κούρδοι ελέγχουν 400 χλμ στην Συρία - Δεν θα το ανεχτούμε" - Εξoντώθηκαν οι ισλαμιστές στον Ευφράτη (φωτό,vid)


Τελεσίγραφο πολέμου παρέδωσε η Τουρκία στις ΗΠΑ λέγοντας ότι "οι Κούρδοι ελέγχουν μια ενιαία γραμμή 400 χλμ κατά μήκος των τουρκικών συνόρων και θέλουν να μπουν στην γραμμή Azaz-Jarablus. Aν το καταφέρουν και ενώσουν την Afrin με τα υπόλοιπα καντόνια θα ελέγχουν 500 χλμ. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε ένα "Κουρδικό διάδρομο" στη βόρεια Συρία!
 
Το μήνυμα αυτό παραδόθηκε στον Στρατηγό των ΗΠΑ Joseph Dunford, από τον πρωθυπουργό Α.Νταβούτογλου και τον Στρατηγό Hulusi Akar στο οποίο τονίζονταν ότι "δεν θα ανεχτούμε επανασχεδιασμό της πολιτικής γεωγραφίας της περιοχής, οι Κούρδοι θέλουν να αλλάξουν την δημογραφική δομή της περιοχής προς όφελος τους αναγκάζοντας Άραβες και Τουρκμένους να εγκαταλείψουν την περιοχή".
 
Η Τουρκία βλέποντας να χάνει το "παιχνίδι" στη Συρία, αφού οι Κούρδοι υποστηρίζονται από ΗΠΑ με αεροπορική κάλυψη και χερσαίες αμερικανικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και από την Ρωσία, πρότεινε να βομβαρδίσει το ISIS στην Jarablus ενώ αρνήθηκε να στείλει χερσαίες δυνάμεις.
 
Επιπλέον ζήτησε κοινές επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ ώστε να δημιουργηθεί έδαφος ελεύθερο από τους ισλαμιστές του ISIS κατά μήκος των 98 χλμ των τουρκικών συνόρων γνωστή ως γραμμή Marea-Jarablus ενώ ζήτησε από τις ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν σουνίτες που θα ασφαλίσουν τα νότια σύνορα της Τουρκίας!
 
Για αυτό το λόγο παριστάνει πως βομβαρδίζει θέσεις του ISIS στο Χαλέπι όπως σας έχουμε ενημερώσει (δείτε σχετικά εδώ).
 
Ο Dunford, σε μια υψηλού επιπέδου επίσκεψη επισκέφτηκε τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.
 
Αργότερα συζήτησε τις εξελίξεις με το ISIS και την Συρία και το Ιράκ με τον τούρκο ομόλογο του. Οι Τούρκοι έθεσαν επί τάπητος τις προσπάθειες του PYD το οποίο πέρασε τον Ευφράτη και προσπαθεί να μπει στον διάδρομο Azaz-Jarablus. 
 
Οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι το PYD συνεργάζεται με το PKK και τόνισαν στις ΗΠΑ ότι:
 
"Γνωρίζουμε τις προσπάθειες και τις επιθυμίες τους να δημιουργήσουν "Κουρδικό διάδρομο" κατά μήκος των τουρκικών συνόρων και να μπουν στην γραμμή Azaz-Jarablus. Διακηρύξαμε πολλές φορές ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχτεί ποτέ αυτό. Οι Κούρδοι ελέγχουν μια ενιαία γραμμή 400 χλμ κατά μήκος των συριακών συνόρων με την Τουρκία και επεκτείνουν τον έλεγχο τους ενώνοντας την Afrin με τα υπόλοιπα καντόνια της περιοχής. Θα φτάσουν έτσι στα 500 χλμ"!
 
Ταυτόχρονα οι δυνάμεις SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) αποτελούμενες από Κούρδους, Χριστιανούς και Άραβες κατάφεραν να αποκτήσουν τον έγεχο του στρατηγικού φράγματος Teshrin Dam στο Ευφράτη με την Άγκυρα να παραπονιέται ότι το 85% της δύναμης SDF αποτελείται από μέλη του PYD και έτσι παρουσιάστηκε από τα δυτικά ΜΜΕ.
 
Επιπλέον η Τουρκία παραπονέθηκε για τις ρωσικές απειλές αντεκδίκησης εναντίον τουρκικών μαχητικών λόγω της κατάρριψης του Su-24 και ζήτησε από τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν ώστε να επικετρωθούν στη μάχη κατά του ISIS και όχι σε άλλους στόχους.
 
Tην ίδια στιγμή ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Efkan Ala συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη για να συζητήσουν ζητήματα ασφάλειας συνόρων και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
 
"Ο πρέσβης Bass συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Efkan Ala για να συζητήσουν την αντιτρομοκρατική συνεργασία συμπεριλαμβανομένου και του PKK και τις προσπάθειες ενδυνάμωσης της ασφάλεις των τουρκικών συνόρων"....
 
Επίσης έγινε γνωστό ότι συζητήθηκε η ανακατάληψη της Ραμάντι και το θέμα του Ιράκ και ειδικότερο το σχέδιο απελευθέρωσης της Μοσούλης...
 
Η Ραμάντι ήταν περιοχή-κλειδί στην σουνιτκή περιοχή του Ιράκ και σημαντικός κόμβος ανεφοδιασμού του ISIS στη βόρεια Συρία κατά των δυνάμεων SDF...
 
Την ίδια στιγμή, η τουρκική εφημερίδα Sozcu σε μια...περίεργη είδηση αναφέρει πως οι ΗΠΑ ιδρύουν στρατιωτική βάση στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία προκειμένου να ενισχυθούν οι ένοπλες δυναμεις των Κούρδων στην Συρία ΡΥD, αλλά ουδείς ακόμα ξέρει αν αυτό είναι πράγματι στις προθέσεις της Ουάσιγκτον ή πρόκειται για μια προβοκατόρικη κατασκευή (δείτε πατώντας ΕΔΩ).  
 
Συγκεκριμένα, όπως γράφει το δημοσίευμα η νέα αμερικανική βάση θα ιδρυθεί στο Καμισλί (Κamışlı), περιοχή που βρίσκεται σε συριακό έδαφος πάνω στην συρο-τουρκική συνοριακή γραμμή και σε πολύ κοντινή απόσταση από το Ιράκ. Με τη βάση αυτή, γράφει η Sozcu, θα ενισχυθεί το ΡΥD και η ισχύς του αρχηγού του, Salih Müslim.  
 
Σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και τον οποίο  επικαλείται το δημοσίευμα, η επιλογή του Καμισλί δικαιολογείται από το γεγονός ότι μπορούν να μεταφερθούν όπλα και πυρομαχικά από την αεροπορική βαση Ιντζιρλίκ - που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ -  μέσω χερσαίας οδού, σε σύντομο χρόνο. Επίσης, στην περιοχή ζουν σε μεγάλο ποσοστό Κούρδοι και Αρμένιοι, τους οποίους θέλουν, κατα το δημοσίευμα, να στηρίξουν οι ΗΠΑ με την πολιτική τους.    
 
Ο πρώην Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας των Τουρκομάνων, Samir Hafez, είπε στη Sözcü, ότι «Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το YPG είναι το μόνο που πολεμάει κατά της ISIS. Και για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ θέλουν να του προσφέρουν τη στήριξή τους».  
 
Μέχρι αυτή την ώρα επισήμως δεν είχε αναφερθεί κάτι από τις εμπλεκόμενες πλευρές- και αναλυτές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η αφετηρία του δημοσιευματος να είναι η τουρκική πλευρά με στόχο την πρόκληση αντίδρασης και ακύρωση ακόμα και σκέψεως της Ουάσιγκτον για δημιουργία μιας ''σταθερής δομής'' για την ροή βοήθειας προς τους Κουρδους της Συρίας.
 
Πολύ περισσότερο αν υπάρχει στην Αγκυρα κάποια πληροφορία σχετικά με αμερικανικό σχεδιασμό σε αυτή την κατεύθυνση και σπεύδουν οι Τούρκοι για να το τορπιλίσουν.  
 
Πολύ περισσότερο δε που το YPG προωθείται δυναμικά με την βοήθεια και των ΗΠΑ, ενώ πρόσφατα  απέκρουσαν μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον τους οι τζιχαντιστές.   
 
Βέβαια υπάρχει και ένα άλλο ενδεχόμενο ''πίσω'' από την είδηση αυτή: Να πρόκειται δηλαδή για ''κάλυμμα'' των ΗΠΑ η παροχή βοήθειας στους Κουρδους μέσω βάσης της Ουάσιγκτον και ο πραγματικός στόχος να είναι η δημιουργία αμερικανικής βάσης στην περιοχή που θα αποτελεί τον ''αντίποδα'' στην ρωσική παρουσία στην Συρία. Παρουσία όμως που έχει συντελεστεί βάση συμφωνίας μεταξύ κυριάρχων κρατών αλλά και την τελευταία πρόσκληση στην Μόσχα από την Δαμασκό...
 
 
 
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
pronews