23.1.16

Σε διάβημα προς τoν ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή προχώρησε η Συρία - ΗΠΑ και Τουρκία αποφάσισαν στρατιωτική επέμβαση!


Η συριακή κυβέρνηση επίσημα προέβη σε διάβημα στα Ηνωμένα Έθνη για την τουρκική εισβολή σε εδάφη της επικράτειάς της ενώ κατά την συνάντηση Τ.Μπάιντεν-Α.Νταβούτογλου αποφασίστηκε στρατιωτική επέμβαση στην Συρία σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες και δεν επιτευχθεί πολιτική λύση!
 
Το διάβημα αποτελεί το πρώτο - πολιτικό- βήμα αντίδρασης της κυβέρνησης της Συρίας καθώς είχε αποδείξεις πως τουρκικός Στρατός πέρασε τα σύνορα και μπήκε στην πόλη της Jarablus ενώ περίπου 1.000 Τούρκοι στρατιώτες μεταμφιέστηκαν ως ισλαμιστές της al-Nusra και ISIS και συνέχισαν προς το Χαλέπι, επιβεβαιώνοντας πλήρως αυτό που από την πρώτη στιγμή σας είχε μεταδώσει το pronews.gr (δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩΕΔΩ και ΕΔΩ)
 
Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά το γεγονός πως πρόκειται για τουρκική εισβολή σε μια ανεξάρτητη χώρα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ανακοίνωση καταδίκης της τουρκικής εισβολής ούτε στην Συρία αλλά ούτε και πριν στο Ιράκ, παρά το γεγονός πως είχε προκληθεί ζήτημα στο ΣΑ του ΟΗΕ. Είναι εντυπωσιακή η άρνηση της Ελληνικής κυβέρνησης η οποία ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων να αρνείται την πραγματικότητα, να είναι ήδη θύμα ο ελληνισμός μιας τουρκικής εισβολής από το 1974 και να μην συγκινείται ουδείς από τις νέες τουρκικές επεκτατικές και αναθεωρητικές σε ότι αφορά τα σύνορα των γειτονικών χωρών κινήσεις.
 
Ποιος περιμένουμε να διαμαρτυρηθεί όταν και αν η Τουρκία νοιώσει την ανάγκη να κάνει και ίδιο στα δυτικά σύνορα της για να προστατέψει "μειονότητες" ή και μουσουλμάνους ομοθρήσκους της στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που κατακλείζονται αυτή τη στιγμή απο λαθρομετανάστες και πρόσφυγες όταν απέχουμε από την έστω ελάχιστη ρηματική καταδίκη των ενεργειών της Άγκυρας.
 
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αλλά και ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας τουλάχιστον σε επίπεδο λεκτικής διατύπωσης έστω για τα "μάτια του κόσμου"  δεν θα αρνηθούν να υπάρξει μία καταδίκη των τουρκικών στρατιωτικών ενεργειών που παραβιάζουν ωμά την εδαφική ακεραιότητα τρίτων χωρών στην Μέση Ανατολή.
 
Η Jarablus είναι υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών του ISIS αλλά έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις από την αυξανόμενη προέλαση των Κούρδων του YPG με την υποστήριξη ΗΠΑ και Ρωσίας.
 
Η Άγκυρα προσπαθεί να μπλοκάρει την δημιουργία αυτόνομης κουρδικής περιοχής στα νότια σύνορα της ενώ έχει διακηρύξει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια του YPG να περάσει δυτικά του Ευφράτη και να συνδέσει τα δύο κουρδικά καντόνια Κομπανί και Αφρίν αποτελεί "κόκκινη γραμμή" και θα πυροδοτήσει τουρκική στρατιωτική παρέμβαση.
 
Οποιαδήποτε κίνηση να ασφαλίσει τα σύνορα αναπόφευκτα θα συνοδευτεί από τουρκική εισβολή μεγάλης κλίμακας ώστε να αποτρέψει το κουρδικό πλεονέκτημα είτε μέσω τουρκικής στρατιωτικής κατοχής ή μέσω του ελέγχου της περιοχής από άλλες ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις όπως al-Nusra Front, Ahrar al-Sham, Jaish al-Islam, οι οποίες έχουν την υποστήριξη της Άγκυρας.
 
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ότι η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να χτυπήσει το YPG στην βόρεια Συρία όπως ακριβώς είχε χτυπήσει το αρχηγείο του PKK στο Ιράκ στα βόρεια βουνά Qandil.
 
Παράλληλα απέρριψε τις παρατηρήσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τ.Μπάιντεν, ότι PKK και PYD είναι δύο διαφορετικά πράγματα γιατί όπως είπε "ο ισχυρισμός αυτός σημαίνει ότι δεν πρέπει να γνωρίζουμε ποια όπλα και ομάδες μεταφέρονται και διεισδύουν από το Qandil στην Συρία.
 
Οι πηγές του YPG είναι στο Qandil. Ο οπλισμός μεταφέρεται στο PKK από τη Συρία και το YPG συνεργάζεται με την κυβέρνηση Άσαντ. Όταν η Τουρκία δει πράξεις που την απειλούν όπως μεταφορά όπλων θα κάνει την παρέμβαση εναντίον του YPG όπως έκανε στο Qandil".
 
"Η Τουρκία θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα εναντίον σε απειλητικές αναπτύξεις κατά μήκος των συνόρων της" είπε όταν ρωτήθηκε για την ρωσική βάση στο Καμισλί.
 
Στην συνάντηση Τ.Μπάιντεν με Α.Νταβούτογλου στην Κωνσταντινούπολη ειπώθηκε ότι "ΗΠΑ και Τουρκία είναι προετοιμασμένες για στρατιωτική λύση στην Συρία αν η πολιτική διευθέτηση δεν είναι δυνατή".
 
"Γνωρίζουμε ότι θα ήταν καλύτερο αν φτάναμε σε πολιτική λύση αλλά είμαστε προετοιμασμένοι...αν αυτό δεν είναι δυνατό τότε θα προχωρήσουμε σε στρατιωτική λύση και θα εξολοθρεύσουμε το ISIS" είπε ο Τ.Μπάιντεν.
 
Ο Α.Νταβούτογλου απάντησε ότι τρεις είναι οι απειλές για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, η συριακή κυβέρνηση, το ISIS και το PYD.
 
Κατά την επίσκεψη Μπάιντεν στην Τουρκία συζήτησε επίσης με τον Ρ.Τ.Ερντογάν και τις πληροφορίες για την νέα ρωσική βάση στο Καμισλί...
 
Ο Υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, Nabi Avcı, επιβεβαίωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν στις τάξεις του YPG και επιχειρούν μαζί σε αστικές πειροχές που είναι υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης αλλά και στο Καμισλί.

PRONEWS