21.1.16

Εκλογές ή οικουμενική κυβέρνηση ή διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με ΠΑΣΟΚ και Πoτάμι


ΜΕ "ΔΟΛΩΜΑ" ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΕΙΝΕΙ "ΧΕΙΡΑ ΦΙΛΙΑΣ" ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΟΥ

Εκλoγές ή οικουμενική ή διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με την συμμετοχή ΠΑΣΟΚ, και ΠΟΤΑΜΙΟΥ φαίνεται να είναι οι μόνες επιλογές που θα έχει σύντομα η νυν ελληνική κυβέρνηση, καθώς όπως φαίνεται ασφαλιστικό και αγροτικό πολύ δύσκολα θα περάσουν από την Βουλή.  

 Ήδη η χώρα ολόκληρη βρίσκεται υπό τον απεργιακό "κλοιό" των εργαζομένων για το Ασφαλιστικό, και οι αγρότες έχουν μπλοκάρει τις εθνικές οδούς δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση. 
  Πόσο είναι εφικτό όμως να υπάρξει μια οικουμενική κυβέρνηση όταν ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε ένα τέτοιο εγχείρημα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.  
 Ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης, κάπου στις αρχές του Φεβρουαρίου δεν θα φάνταζε απίθανος καθώς είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αυτή με τους 153 βουλευτές και με πολύ δύσκολα πολιτικά "ναρκοπέδια" μπροστά της, όπως το ασφαλιστικό και το αγροτικό, δεν θα μπορέσει να φέρει εις πέρας τις μνημονιακές δεσμεύσεις της, και ειδικά εάν έχει απέναντί της μια αντιδρούσα αντιπολίτευση.  
 Τα προαπαιτούμενα είναι κρίσιμα γιατί με την ολοκλήρωσή τους θα "κλείσει" η αξιολόγηση και θα επιτραπεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χρονικά με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του, αλλά και με μείωση των επιτοκίων. 
  Στο σύνολο αναμένεται να υπάρξει μια ελάφρυνση της τάξεως του 50% και περισσότερο.   Έτσι οι μελλοντικές κυβερνήσεις ελπίζουν ότι θα εξοικονομούν αρεκτά δισ.ευρω ετησίως που θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη και τις κρατικές δαπάνες.      Το τρίτο και καθοριστικό σημείο είναι η οριστική και ολοκληρωτική άρση των Capital Controls.    

  Αν όλες αυτές οι εκκρεμότητες ξεπεραστούν επιτυχώς, τότε ο ρόλος της οικουμενικής κυβέρνησης θα λάβει τέλος,και θα είναι ανοιχτός ο δρόμος για τον επόμενο πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει το πρόγραμμά του.  
 Έτσι δημιουργείται το ερώτημα: Συμφέρει τον Κ.Μητσοτακη να μην συναινέσει σε ένα οικουμενικό σχήμα, αφού οι ευθύνες θα μοιραστούν ισόποσα σε όλους;
 Ενώ εάν ακολουθήσει τον "μοναχικό δρόμο", θα πρέπει και ο ίδιος να περάσει τα ίδια ακριβώς δύσκολα, έως ακατόρθωτα μέτρα σε περίπτωση που πάρει στο άμεσο μέλλον την πρωθυπουργία, που τώρα πρέπει να περάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ   Σε περίπτωση μη συναίνεσης όμως ο Α.Τσίπρας θα επιδιώξει να διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα με την είσοδο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.

 Υπάρχουν λόγοι για να το αποδεκτούν, τα δύο μικρότερα κόμματα, αλλά και λόγοι για να το αρνηθούν.   Ο λόγος αποδοχής έγκειται στο γεγονός ότι τα δύο κεντρώα κόμματα μετά την εκλογή Κ.Μητσοτάκη στον προεδρικό θώκο της ΝΔ κινδυνεύουν να "συμπιεστούν" από τις πιέσεις που θα ασκήσει στο Κέντρο η κεντροδεξιά πλέον ΝΔ, και δεν τα συμφέρει μια εκλογική αναμέτρηση στην παρούσα φάση.  
 Εάν μπουν στο κυβερνητικό σχήμα κινδυνεύουν με ακόμα μεγαλύτερες απώλειες καθώς θα είναι συμμέτοχα στα νέα εξαιρετικώς "αιματηρά" μέτρα.  
 Γι΄αυτό το λόγο η κυβέρνηση ετοιμάζει το μεγάλο "δόλωμα"-"τυρί" για τα μικρά κόμματα που είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου και θα τους επιτρέψει την είσοδό τους στην Βουλή ακόμα και με ποσοστά "εξάερωσης" όπως το 2%.   
Η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου προκειμένου να αποτρέψει τη διάλυση των μικρών κομμάτων, αλλά και την άνοδο στην εξουσία της ΝΔ που αναπτύσσει δυναμική μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία, όπως αποτυπώνουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.  
 Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πώς η συγκυρία είναι ευνοϊκή για να επιχειρηθεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αφού όλα τα μικρά κόμματα θα συνηγορούσαν προς το αναλογικότερο της διαδικασίας με το χαμήλωμα του πήχη εισόδου στη Βουλή, αλλά και την αύξηση της δύναμης τους όσον αφορά στην εκλογή βουλευτών.  
 Εκτιμάται πώς οι 200 βουλευτές που απαιτούνται μπορεί να μαζευτούν και έτσι να καταργηθεί το bonus των 50 εδρών που ισχύει σήμερα και αναδεικνύει με μεγάλη διαφορά το πρώτο από το δεύτερο κόμμα. 
Το θέμα έχει ανοίξει επισήμως ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλά συζήτησε διεξοδικά ο Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή.  
 Τα μικρά κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων που βλέπουν να χάνουν ποσοστά από την ενίσχυση και πάλι του δικομματισμού (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) θεωρείται πώς θα συμφωνήσουν να αλλάξει ο εκλογικός νόμος εντός του 2016 με στόχο να παραμείνουν στη Βουλή. 
Δεδομένη θεωρείται πάντως η αντίδραση της ΝΔ.   Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος εκλογικός νόμος θα προσεγγίζει αυτόν του Κουτσόγιωργα, θα προάγει την απλή αναλογική με κατάργηση ή μείωση πιθανόν του bonus για το πρώτο κόμμα στις 20 έδρες και μείωση του ορίου εισαγωγής στη Βουλή από το 3% στο 2%.  
 Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πιο αναλογικό σύστημα που εφαρμόζεται στην Πορτογαλία, όπου πρόσφατα συγκροτήθηκε κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος στις εκλογές (είχε νικήσει το δεξιό κόμμα), αλλά με κορμό το δεύτερο (το σοσιαλιστικό) και στην Ισπανία, όπου το δεξιό κόμμα του Ραχόι, παρότι νίκησε στις εκλογές δεν μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση γιατί δεν βρίσκει συμμάχους.  
 Σημειώνεται πώς με το νόμο Κουτσόγιωργα το Νοέμβριο του 1989 ο Κωνσταντίνος Μητοστάκης και η ΝΔ παρ' ότι συγκέντρωσαν ποσοστό 46,19% δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση.    
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θωρεί πώς θα αποκτήσει ένα σωσίβιο και όταν απαιτηθεί η προσφυγή στις κάλπες τότε θα έχει και πάλι το “πάνω χέρι”. Και γιατί το πιστεύει αυτό; Αν μειωθεί το όριο εισαγωγής στο 2% τότε μπορεί να μπει στη Βουλή το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη-Ζωής Κωνσταντοπούλου και η κυβέρνηση θα αποκτήσει άλλο ένα κόμμα υποψήφιο για συνεργασία παρά τη σύγκρουση που υπάρχει σήμερα. 
  Ήδη, πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου πώς έχουν το προνόμιο να συζητούν ανοιχτά για συνεργασία με περισσότερα κόμματα απ' ότι η ΝΔ. Κι αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο χώρο της κεντροαριστεράς, τον οποίο επιχειρούν να εκφράσουν τουλάχιστον άλλο τρία κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. 
 Με το τελευταίο μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει ολοένα και περισσότερο προκειμένου να μπορέσει να περάσει τους δύσκολους κάβους που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, το ασφαλιστικό και τη φορολογία των αγροτών. Μάλιστα, η εκλογή Μητσοτάκη φαίνεται από τις δηλώσεις του Βασίλη Λεβέντη να έχει φέρει τα δύο κόμματα πιο κοντά και αυτό γιατί η ΝΔ αποκλείει οποιοδήποτε συνεργασία. 
“Προέχει να σωθεί η χώρα και όχι τα κομματικά συμφέροντα” είπε πρόσφατα ο κ. Λεβέντης κάνοντας δημόσια επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.  
 Από την άλλη, λόγω της ενίσχυσης του δίπολου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ το ΠΑΣΟΚ θεωρείται δεδομένο ότι θα υποστεί μεγάλες απώλειες. Ήδη από τη διαγραφή του Λ. Γρηγοράκου υπήρξε ρήγμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με τη ΔΗΜΑΡ να διαχωρίζει τη θέση της και να δηλώνει επισήμως πως δεν ενημερώθηκε, ενώ ο Φώτης Κουβέλης εμφανίζεται έτοιμος να ενταχθεί στο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική κίνηση που έχει κάνει. 
  Τέλος, το Ποτάμι εκτιμάται πώς δεν θα αντέξει την πίεση και θα διαλυθεί. Τα πρώτα σύννεφα είναι ορατά από την επομένη των εκλογών του Σεπτεμβρίου, αλλά πλέον ολοένα και περισσότερα μαζεύονται πάνω από τη Σεβαστουπόλεως με πολλούς να αμφισβητούν τον Σταύρο Θεοδωράκη. 
Σε περίπτωση διάλυσης του κόμματος ένα ποσοστό θα πάει στη ΝΔ και ένα άλλο στον ΣΥΡΙΖΑ.   Η “γεωγραφία” του νέου χάρτη των κομμάτων λοιπόν ευνοεί τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου αλλά και τους συνομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη ημέρα και εν' όψει μίας νέας εκλογικής αναμέτρησης η οποία μπορεί και να προκύψει εντός του 2016. 

  Η τρόικα πιέζει για νέα μέτρα (φόρους, μείωση συντάξεων κλπ), το ασφαλιστικό που διαλύει την κοινωνική ασφάλιση οι δανειστές το θέλουν ακόμη πιο αιχμηρό και οι αγρότες ξεσηκώνονται από τη βάρβαρη φορολογία που πάει να τους επιβληθεί και βεβαίως η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο. 
  Όλα αυτά με την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι δύσκολο να περάσουν χωρίς απώλειες. Ιδίως αν δεν υπάρξει και κάποια συμφωνία για το χρέος, την οποία θα επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στο Νταβός και τις συναντήσεις που θα έχει εκεί με Λαγκάρντ, Ντράγκι και Σόιμπλε.   Οπότε, από το Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου τη σανίδα σωτηρίας. Είναι η μοναδική πιθανότητα να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, σε συνδυασμό και με μία πιθανή αναταραχή στο εσωτερικό της ΝΔ μετά το πρώτο διάστημα ευφορίας που δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις.     
 Η αλλαγή του εκλογικού νόμου επιτρέπει στην κυβέρνηση να είναι "ελκυστική" είτε σε μια άμεση συνεργασία-διεύρυνση του κυβερνητικού σχήμματος με κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ (μπορεί και η Ένωση Κεντρώων) καθώς δεν θα φοβούνται τόσο πολύ το βαρύ πολιτικό κόστος (μια "μαγιά" του 2% σε ένα κόμμα θεωρείται εφικτό να απομείνει) είτε να προσφύγει άμεσα στις κάλπες, όπου ακόμα και εάν δεν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα να μπορεί και πάλι λόγω περισσότερων επιλογών τις συνεργασίες, να σχηματίσει κυβέρνηση και να πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή της χώρας.  
 Το σίγουρο είναι ότι τα πράγματα ως έχουν δεν προχωράνε, και θα υπάρξουν σύντομα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

PRONEWS