7.1.16

Ηλεκτροσόκ στην κυβέρνηση με το ασφαλιστικό - Εκτάκτως στο Μαξίμου ο Γ.Κατρούγκαλος - Κατεπείγον "διευκρινιστικό" non paper


ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ "ΧΩΝΕΨΟΥΝ" ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 

Εκτάκτως μετέβη το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος συναντάται με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα εν όψει του ασφαλιστικού, αλλά κυρίως για να κάνει πολιτικό "μασάζ" σε μια ομάδα τριάντα περίπου βουλευτών που νιώθουν πολύ "άβολα" με αυτά που καλούνται να ψηφίσουν.

Στο μεταξύ με νέο non paper το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι με το ασφαλιστικό στόχος είναι να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στο άμεσο μέλλον.
Εκστρατεία ενημέρωσης και για τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αρχίζει η κυβέρνηση, με τον υπουργό εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να λύνει τις απορίες των βουλευτών.
Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να επανδρώσει το δυναμικό της ΚΟ με όσο πιο ισχυρά επιχειρήματα γίνεται, προκειμένου οι βουλευτές να μπορούν να ανταποκριθούν από δω και στο εξής στις εμφανίσεις τους στα τηλεοπτικά πλατό και όχι μόνο.
Δίχως λοιπόν να αφήσουν να χαθεί ούτε λεπτό, η πρώτη «ομάδα» ενημερώθηκε σήμερα για τα όσα περιλαμβάνει το σχέδιο της ελληνικής πλευράς και δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια.
Εξάλλου, αύριο Παρασκευή ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο το ασφαλιστικό.
Επίσης, στο Μαξίμου για σύσκεψη είναι και οι Δραγασάκης, Τσακαλώτος και. Σταθάκης.
Διευκρινίσεις σε σχέση με το ζήτημα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, και ιδιαίτερα για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι», έδωσε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Συγκεκριμένα, ο υπουργός τονίζει ότι η εφαρμογή ομοίων κανόνων για όλους και στο θέμα των εισφορών, αποτελεί μία από τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου με βάση τις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Διευκρινίσεις για τα μπλοκάκια
«Ισονομία, όμως, δεν σημαίνει αδιαφορία ως προς τις πραγματικές συνθήκες εργασίας. Το προσχέδιο του υπουργείου προβλέπει, στο άρθρο 52 παρ. 2 εδ. γ, ότι εξομοιώνονται με τους μισθωτούς "και άλλα πρόσωπα ασφαλιστέα λόγω ιδιότητας, για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση"», τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι «για τα "μπλοκάκια" θα μελετηθεί περαιτέρω ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα, όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, και θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους νέους επιστήμονες, ούτως ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνσή τους, χωρίς να θιγεί ο κανόνας της ισονομίας ως προς τις εισφορές».
Ειδικότερα για το θέμα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών αποφασίστηκε στη συνάντηση που έγινε στο Μαξίμου με τους προέδρους των τεσσάρων εργοδοτικών φορέων αποφασίστηκε  η σύσταση ομάδας εργασίας με εκπρόσωπους όλων των εμπλεκομένων που θα επεξεργαστούν την πρόταση της κυβέρνησης και θα προτείνουν αλλαγές που θα μειώνουν τις επιβαρύνσεις που σήμερα προβλέπονται.
Σκέψεις για όπισθεν ολοταχώς στα μπλοκάκια
Μετά τον πανικό που προκάλεσε στους ελεύθερους επαγγελματίες η πρόσθεση για αύξηση των εισφορών στα μπλοκάκια, τώρα η κυβέρνηση φαίνεται πως κάνει πίσω. Ετσι μετά της αντιδράσεις η κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να κάνει όπισθεν ολοταχώς. Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, Α. Πετρόπουλος μιλώντας σε σταθμό ανέφερε πως σκοπός «δεν είναι να κάνουμε μια μεταρρύθμιση όπου οι ασφαλισμένοι μας θα γίνονται οφειλέτες στο σύστημα αλλά να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα είναι φιλικό προς τους ασφαλισμένους. Είναι κάτι που ζητούσαν οι ίδιοι οι φορείς, να είναι συνδεδεμένη η εισφορά με το εισόδημα. Διαπιστώνεται ότι υπάρχουν κάποια θέματα σχετικά με υψηλότερα εισοδήματα. Ιδίως αυτά των εργαζόμενων με μπλοκάκι, σκοπός μας είναι να μην φαίνονται όπως οι υπόλοιποι που εισπράττουν εισοδήματα διότι και αυτοί είναι με εισφορές που καταβάλλουν οι παρέχοντες την εργασία σε εργοδότες».
Παπαδημούλης: «Να προσεχθούν ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια»
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης εστίασε την προσοχή του σε αυτά λέγοντας: «Πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η κατηγορία των εργαζομένων με μπλοκάκια».
Μιλώντας σε σταθμό, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε: «Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο της πρότασης θα πρέπει να κατατεθούν και από τους κοινωνικούς φορείς και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προτάσεις διορθωτικές, και εκτιμώ ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός ήδη έχουν πει ότι είναι ανοιχτοί σε βελτιώσεις».
Με νέο non paper το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι με το ασφαλιστικό στόχος είναι να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στο άμεσο μέλλον.
Την ίδια ώρα όμως επιβεβαιώνει το ψαλίδι στο ΕΚΑΣ ξεκαθαρίζοντας ότι η βάση θα είναι τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης. Αν ο ασφαλισμένος δεν έχει άλλα έτη ασφάλισης θα πρέπει να αρκεστεί στα 384 ευρώ, χωρίς ούτε ένα ευρώ ΕΚΑΣ. Επιπλέον η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το 1,8 δις που θα περικοπεί από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καλυφθεί από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπό το βάρος των αντιδράσεων στον κυβερνητικό παραλογισμό, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων.
Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό έχει εξηγηθεί πολλές φορές με αναλυτικά σημειώματα από την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να καλύψουν τις εγκληματικές τους πολιτικές που οδήγησαν σε πάνω από 12 μειώσεις συντάξεων τα τελευταία 5 χρόνια αλλά και σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση προχωράει σε μια αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που καταφέρνει και να μη θίγει καθόλου τις καταβαλλόμενες συντάξεις και να εξορθολογήσει το ασφαλιστικό σύστημα. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει στόχο να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια. Το κράτος εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων μελλοντικών συντάξεων δίνοντας, για πρώτη φορά προοπτική για βελτίωση των συντάξεων μετά το 2018 αλλά και βιωσιμότητα στο σύστημα.
Σχετικά με συγκεκριμένα ερωτήματα που τίθενται διαρκώς γύρω από το ασφαλιστικό, θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής:
1. Για το ΕΚΑΣ, και τις συντάξεις αναπηρίας και εργατικού ατυχήματος:
Όσοι δεν δικαιούνται εθνικής σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης θα παίρνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, ενώ κάθε ασφαλισμένος που συμπληρώνει τα 15 έτη ασφάλισης θα παίρνει πλέον την Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ προσαυξημένη κατά τα έτη ασφάλισής του.
Επομένως, οι μηχανισμός προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων μέσω της εθνικής σύνταξης προσαυξημένης κατά τα χρόνια εργασίας είναι ένας πολύ αποδοτικότερος τρόπος προστασίας καθώς η εθνική σύνταξη συνδέεται με το διάμεσο εισόδημα και αυξάνεται με την άνοδο του ΑΕΠ.
Ως επιπλέον μηχανισμός αναπλήρωσης θα λειτουργήσει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να μην κινδυνεύει κανένας συνταξιούχος από τον κίνδυνο της φτώχειας.
Αναφορικά δε με τις συντάξεις αναπηρίας και τις συντάξεις από εργατικό ατύχημα, το ποσόν της σύνταξης θα υπολογίζεται όπως και μέχρι σήμερα.
2. «Πώς μειώνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1.8 δισ ευρώ χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις;»
Η συνολική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η συγκεκριμένη  εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που έχει συμφωνηθεί από τον Ιούλιο θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι κοινωνικοί φορείς που είχαν συνάντηση σήμερα με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας στηρίζουν την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

3. Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και το κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης συνδέει το ποσό των εισφορών με το τελικό ποσό της διαμορφούμενης σύνταξης. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα σοβαρό κίνητρο για κάθε εργαζόμενο ώστε να διεκδικήσει ασφαλισμένη και πλήρη μισθωτή εργασία. Πλέον όλα τα ένσημα από την πρώτη μέρα εργασίας, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, θα παίζουν κομβικό ρόλο στον τελικό υπολογισμό της σύνταξης και άρα προφανώς υπάρχει  κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις του νόμου που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τους αμοιβόμενους με μπλοκάκι, πρόκειται να επανεξεταστούν, με αξιοποίηση όλων των περιθωρίων βελτίωσης.
Με νέο non paper το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι με το ασφαλιστικό στόχος είναι να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στο άμεσο μέλλον.
Την ίδια ώρα όμως επιβεβαιώνει το ψαλίδι στο ΕΚΑΣ ξεκαθαρίζοντας ότι η βάση θα είναι τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης.
Αν ο ασφαλισμένος δεν έχει άλλα έτη ασφάλισης θα πρέπει να αρκεστεί στα 384 ευρώ, χωρίς ούτε ένα ευρώ ΕΚΑΣ. Επιπλέον η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το 1,8 δις που θα περικοπεί από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καλυφθεί από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπό το βάρος των αντιδράσεων στον κυβερνητικό παραλογισμό, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων.
Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό έχει εξηγηθεί πολλές φορές με αναλυτικά σημειώματα από την κυβέρνηση.
Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να καλύψουν τις εγκληματικές τους πολιτικές που οδήγησαν σε πάνω από 12 μειώσεις συντάξεων τα τελευταία 5 χρόνια αλλά και σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση προχωράει σε μια αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που καταφέρνει και να μη θίγει καθόλου τις καταβαλλόμενες συντάξεις και να εξορθολογήσει το ασφαλιστικό σύστημα. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει στόχο να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια. Το κράτος εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων μελλοντικών συντάξεων δίνοντας, για πρώτη φορά προοπτική για βελτίωση των συντάξεων μετά το 2018 αλλά και βιωσιμότητα στο σύστημα.
Σχετικά με συγκεκριμένα ερωτήματα που τίθενται διαρκώς γύρω από το ασφαλιστικό, θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής:
1. Για το ΕΚΑΣ, και τις συντάξεις αναπηρίας και εργατικού ατυχήματος:
Όσοι δεν δικαιούνται εθνικής σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης θα παίρνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, ενώ κάθε ασφαλισμένος που συμπληρώνει τα 15 έτη ασφάλισης θα παίρνει πλέον την Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ προσαυξημένη κατά τα έτη ασφάλισής του.
Επομένως, οι μηχανισμός προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων μέσω της εθνικής σύνταξης προσαυξημένης κατά τα χρόνια εργασίας είναι ένας πολύ αποδοτικότερος τρόπος προστασίας καθώς η εθνική σύνταξη συνδέεται με το διάμεσο εισόδημα και αυξάνεται με την άνοδο του ΑΕΠ.
Ως επιπλέον μηχανισμός αναπλήρωσης θα λειτουργήσει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να μην κινδυνεύει κανένας συνταξιούχος από τον κίνδυνο της φτώχειας.
Αναφορικά δε με τις συντάξεις αναπηρίας και τις συντάξεις από εργατικό ατύχημα, το ποσόν της σύνταξης θα υπολογίζεται όπως και μέχρι σήμερα.
2. «Πώς μειώνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1.8 δισ ευρώ χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις;»
Η συνολική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η συγκεκριμένη  εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που έχει συμφωνηθεί από τον Ιούλιο θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι κοινωνικοί φορείς που είχαν συνάντηση σήμερα με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας στηρίζουν την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

3. Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και το κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης συνδέει το ποσό των εισφορών με το τελικό ποσό της διαμορφούμενης σύνταξης. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα σοβαρό κίνητρο για κάθε εργαζόμενο ώστε να διεκδικήσει ασφαλισμένη και πλήρη μισθωτή εργασία. Πλέον όλα τα ένσημα από την πρώτη μέρα εργασίας, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, θα παίζουν κομβικό ρόλο στον τελικό υπολογισμό της σύνταξης και άρα προφανώς υπάρχει  κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις του νόμου που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τους αμοιβόμενους με μπλοκάκι, πρόκειται να επανεξεταστούν, με αξιοποίηση όλων των περιθωρίων βελτίωσης.
pronews