18.1.16

Βίντεο: Απόπειρα του ISIS να καταλάβει την αεροπορική βάση στην Ντέιρ αλ-Ζορ συντρίβεται με σφαγή ισλαμιστών μέσα σε σφοδρή αμμοθύελλα


ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΛΑΤΤΑΚΕΙΑ - ΕΞΑΠΕΛΥΣΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΡΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

Νέα μεγάλη επίθεση του ISIS, μη τέταρτη κατά σειρά, στην στρατηγικής σημασίας πόλη της Ντέιρ αλ-Ζορ (Deir ez-Zor) και πιο συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση της στην ανατολική Συρία (απέχει λιγότερο από 100 χλμ. από  τα σύνορα με το Ιράκ) κατέληξε σ'ένα μοναδικό, ακόμα και για την συριακή σφαγή, μακελειό των επιτιθέμενων.

Οι ισλαμιστές επιχείρησαν να εκμεταλλευθούν σήμερα σφοδρή αμμοθύελλα που έπληττε την περιοχή, για να καταλάβουν το μεγάλο τους «έπαθλο» που είναι η αεροπορική βάση που βρίσκεται υπό συνεχείς επιθέσεις από τις 5 Ιανουαρίου, επιχειρώντας από τις περιοχές Hawijat Al-Sakr και  Jabal Tharda.
Οι δυνάμεις της ISIS  κατάφεραν να μη γίνουν αντιληπτές  λόγω της αμμοθύελλας, γεγονός που εμπόδισε την  ρωσική Αεροπορία να εντοπίσει τις θέσεις τους και να ανακόψει την επίθεσή τους, αλλά δεν εμπόδισε το συριακό πυροβολικό μα τους πλήξει καθώς και μια μονάδα Ρώσων των ειδικών δυνάμεων οι οποίοι αφίχθησαν προχθές εσπευσμένα από αέρος, που μέσα στην αμμοθύελλα με ειδικές κάμερες υπερύθρων να εντοπίσουν τους επιτιθέμενους και να  καθοδηγήσουν ένα τεράστιο μπαράζ πυροβολικού με θερμοβαρικές ρουκέτες από το σύστημα υποστήριξης πεζικού TOS-1.
Το αποτέλεσμα ήταν οι ισλαμιστές να αφήσουν πίσω τους εκατοντάδες αποτεφρωμένους μαχητές οι οποίοι επιτίθονταν ακάλυπτοι, καθώς θεωρούσαν ότι λόγω της αμμοθύελας δεν θα γινόντουσαν αντιληπτοί και να αποχωρήσουν.
Κάτι που έδωσε στις κυβερνητικές δυνάμεις την δυνατότητα να απελευθέρωσαν το προάστιο Al-Baghayliah στην Deir ez-Zor με τους ισλαμιστές να αφήνουν επιπλέον δεκάδες νεκρούς πίσω τους.
Οι συγκρούσεις πάντως είναι διαρκείς και φαίνεται πως η μάχη της Deir ez-Zor θα κρίνει σε μεγάλο ποσοστό και την ικανότητα της οργάνωσης να ανεφοδιάζεται από το Ιράκ, και κατά συνέπεια και την τύχη του πολέμιου.
Το Σάββατο το πρωί στη βορειοδυτική πλευρά της Deir Ezzor το ISIS εξαπέλυσε μαζική επίθεση για να καταλάβει τις περιοχές Al-Bughayliyah και Ayyash χτυπώντας τις αμυντικές θέσεις του συριακού Στρατού στη δυτική πλερά του Ευφράτη.
 
Η 137η Ταξιαρχία πυροβολικού κάλεσε επειγόντως ενισχύσεις από τις ειδικές δυνάμεις την 104η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία της ρεπουμπλικανικής Φρουράς.
 
Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή από την 104η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία της ρεπουμπλικανικής φρουράς,  30 ισλαμιστές προχώρησαν σε επιχειρήσεις αυτοκτονίας για να προωθήσουν τους υπόλοιπους και να "σπάσουν" τις αμυντικές γραμμές στην ανατολική πλευρά σε Ayyash και Al-Bughayliyah.
 
Οι ισλαμιστές προσπάθησαν να διεισδύσουν στις αμυντικές γραμμές στα βουνά Thardeh Mountains στη νότια Deir Ezzor αλλά απωθήθηκαν.
 
Πηγές από την Ρεπουμπλικανική Φρουρά ανέφεραν ότι 49 στρατιώτες σκοτώθηκαν.
 
Ανάμεσα στους 280 πολίτες που εκτέλεσε το ISIS στην Deir Ez-Zor υπήρχαν γυναίκες, παιδιά 8 μηνών και πέντε αιχμάλωτοι στρατιώτες.
 
Πολλοί στρατιώτες του συριακού Στρατού είχαν συγγενείς σε αυτά τα χωριά καθώς ήταν προπύργια του Στρατού γεγονός που δείχνει γιατί οι ισλαμιστές προχώρησαν σε αυτή την αποτρόπαια πράξη.
 
Οι ισλαμιστές κατάφεραν να καταλάβουν αρκετές περιοχές στις περιοχές Al-Bughayliyah και Ayyash συμπεριλαμβανομένου της αποθήκης οπλσμού .
 
Η 104η Αερομεταφερόμενη ταξιαρχία μαζί με την 137η Ταξιαρχία πυροβολικού και τις δυνάμεις εθνικής άμυνας έδωσαν σκληρές μάχες και απώθησαν τους ισλαμιστές καταλαμβάνοντας τις αποθήκες οπλισμού στην Ayyash και τις περιοχές στην Al-Bughayliyah που ήταν υπό τον έλεγχο του ISIS ενώ απέκρουσαν την επιθεση τους στο Jabal Al-Thardeh και τελικά απελευθέρωσαν την περιοχή al-Bagilya όπου οι ισλαμιστές σκότωσαν τους 280 πολίτες.
Επίθεση της Al-Nusra και των Τουρκμένων του FSA συντρίβεται στην Λαττάκεια
Στο μεταξύ στο άλλο μέτωπο της σύγκρουσης στη βορειοδυτική Συρία και πιο συγκεκριμένα στην Λαττάκεια επίθεση που εξαπέλυσαν από κοινού οι οργανώσεις της Jabhat Al-Nusra και του FSA κατέληξε σε νεά αιματοχυσία για τους επιτιθέμενους.
Στόχος της ήταν η ανακατάληψη ορεινών περασμάτων που είχε καταλάβει ο συριακός Στρατός  βορειοανατολικά της Λαττάκεια πριν από τρεις εβδομάδες. Οι δυνάμεις της Al-Nusra και του FSA (με την πολυδιαφημισμένη δύναμη με τον ευφάνταστο  τίτλο  1η επάκτια ταξιαρχία  “1st Coastal Brigade” ) ξεκίνησαν την επίθεσή τους από το χωριό Ateiri κοντά στα συρο-τουρκικά σύνορα. Απέναντί τους είχαν ισχυρές δυνάμεις του συριακού παραστρατιωτικού σώματος (NDF) αλλά και του σοσιαλιστικού κόμματος  (SSNP). .Η επίθεση που είχε ως στόχο την κατάληψη του χωριού Jabal Al-Zawiya, έχασε γρήγορα την ορμή της εκφυλίστηκε και οι δυνάμεις των ανταρτών άφησαν 30 νεκρούς πίσω τους.
pronews