24.1.16

Ομοίωμα από Hellfire έφθασε κατά λάθος στην Κούβα!

Efenpress: Αφού δεν τους έστειλαν κανένα πυρηνικό όπλο, πάλι καλά!!!

Η κατά λάθος αποστολή ενός ομοιώματος κατευθυνόμενου βλήματος AGM-114 Hellfire στην Κούβα όχι μόνο δημιούργησε φόβους για τυχόν διαρροή της τεχνολογίες σε εχθρικές προς τις ΗΠΑ χώρες αλλά προκαλεί τριβές στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας που πρόσφατα άρχισαν να «ξεπαγώνουν».
Όπως έγινε γνωστό, το ομοίωμα είχε αρχικά δοθεί ως δανεικό στην Ισπανία όπου και χρησιμοποιήθηκε σε ασκήσεις του NATO. Η επιστροφή του όμως στις ΗΠΑ κάθε άλλο παρά ομαλή αποδείχθηκε, καθώς δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του…

Το ομοίωμα κυριολεκτικά περιηγήθηκε στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό της περιοδείας τη Γερμανία και στη συνέχεια κατέληξε στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle στο Παρίσι. Αντί όμως να φορτωθεί σε αεροσκάφος με προορισμό τη Φλόριντα των ΗΠΑ βρέθηκε σε πτήση της Air France με προορισμό την Αβάνα, πρωτεύουσα της Κούβας.


Προς το παρόν και παρά την αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων οι κουβανικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στις αιτήσεις των ΗΠΑ που απαιτούν την επιστροφή του ομοιώματος. Πάντως για το συμβάν διεξάγεται έρευνα ώστε να διαπιστωθεί εάν η λανθασμένη αποστολή είναι ζήτημα ανικανότητας ή κατασκοπείας.
defence-point