28.1.16

Το Ιράν απαίτησε απομάκρυνση του αεροπλανοφόρου Harry S.Truman από τον κόλπο του Ομάν και οι ΗΠΑ... έβαλαν την ουρά στα σκέλια (vid)


ΛΟΓΩ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΕΙΧΕ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΠΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟ USS MONTEREY

Το Ιράν αξίωσε την απόσυρση του αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman από την περιοχή του κόλπου του Ομάν καθώς το Ναυτικό της Τεχεράνης πραγματοποιεί μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις και οι ΗΠΑ έβαλαν την... ουρά στα σκέλια. Είναι το δεύτερο “θερμό” επεισόδιο μέσα σε λίγες ώρες, αφού προηγουμένως το Ιράν είχε καλέσει το καταδρομικό των ΗΠΑ USS Monterey να εγκαταλείψει τα στενά του Ορμούζ διότι κινδύνευε με βύθιση.

Το Ιράν φαίνεται πώς ανεβάζει τους τόνους έναντι των ΗΠΑ στην περιοχή και είναι αποφασισμένο να μην επιτρέψει πλέον το “μπάτε σκύλοι αλέστε”, όπως είχε συνηθίσει η Ουάσιγκτον στον Περσικό Κόλπο. Σε αυτό συνέβαλε και το πρόσφατο επεισόδιο, όπου οι “Φρουροί της Επανάστασης” συνέλαβαν και κατάσχεσαν δύο περιπολικά σκάφη του αμερικανικού Ναυτικού που παραβίασαν τα χωρικά ύδατα του Ιράν.
Η Ουάσιγκτον αναγκάστηκε τότε να ζητήσει επισήμως και δημοσίως συγνώμη από την Τεχεράνη για το επεισόδιο αυτό προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι δέκα Αμερικανοί ναυτικοί. Κάτι που συνέβη τελικώς, αλλά οι ΗΠΑ πληρώνουν το τίμημα της αδιαλλαξίας τους, χωρίς βέβαια να σημαίνει αυτό πώς δεν θα αντιδράσουν σε άλλο επίπεδο. Μέχρι στιγμής πάντως γεγονός είναι πως ήρθησαν οι κυρώσεις προς το Ιράν.
Επιστρέφουμε όμως στα πρόσφατα γεγονότα. Στο κόλπο του Ομάν πλέει αυτή την περίοδο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman. Στην ευρύτερη περιοχή ωστόσο το ιρανικό Ναυτικό πραγματοποιεί μεγάλες ασκήσεις. Κάλεσε λοιπόν τις ΗΠΑ να αποσύρουν το αεροπλανοφόρο καθ' ότι υπήρχε κίνδυνος να βληθεί και η διοίκηση του σκάφους ανέκρουσε πρύμναν και απομακρύνθηκε χωρίς να προβάλει αντιρρήσεις.
Ασφαλώς υπήρξε συνεννόηση με το αμερικανικό Πεντάγωνο γι' αυτή την κίνηση του αεροπλανοφόρου και εκτιμάται πώς οι ΗΠΑ δεν θέλησαν να διακινδυνεύσουν ένα ακόμη επεισόδιο που θα έπληττε το γόητρο του Ναυτικού και βεβαίως την υπερδύναμη του πλανήτη.
Το είχαν πράξει και λίγες ώρες νωρίτερα αποσύροντας το καταδρομικό USS Monterey (CG 61) κλάσης Ticonderoga το οποίο βρίσκονταν στα στενά του Ορμούζ. Οι Ιρανοί κάλεσαν το αμερικανικό πλοίο να απομακρυνθεί άμεσα αλλιώς θα άνοιγαν πύρ εναντίον του.
Σε μία προσπάθεια μάλιστα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού 5ου Στόλου Kevin Stephens να δικαιολογήσει την... υποχώρηση των ΗΠΑ ανέφερε πώς “γνωρίζαμε πώς το Ιράν πραγματοποιεί ασκήσεις και είχαμε τροποποιήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις”, αλλά “δεν δεχόμαστε τις ανακοινώσεις της Τεχεράνης ως διαταγές”. Σημασία πάντως έχει πώς έβαλαν την ουρά στα σκέλια.
Το Ιράν πραγματοποιεί στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ και του Περσικού Κόλπου μεγάλη άσκηση με την ονομασία "Velayat-94", δοκιμάζοντας οπλικά συστήματα όπως υποβρύχια, αντιτορπιλικά και περιπολικά, ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου, ενώ κάνει και βολές με πυραύλους.
Πριν την έναρξη της άσκησης είχε ενημερώσει όλα τα ευρισκόμενα πλοία στην περιοχή σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοϊας να κρατήσουν απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων από την περιοχή των ασκήσεων κάτι που δεν τήρησε το USS Monterey, δίδοντας το δικαίωμα στον Ιρανό Ναύαρχο, Habibollah Sayari να μιλήσει για κατασκοπεία των ιρανικών Ένοπλων Δυνάμεων.
"Κάποιοι δεν πιστεύουν στην ιρανική ναυτική δύναμη και γι αυτό προσπαθούν να έρθουν κοντά μας για να ενημερωθούν για τις κινήσεις και τις ικανότητες μας" είπε και πρόσθεσε πώς τους “προειδοποιήσαμε δύο φορές πριν φύγουν”.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πώς η Τεχεράνη επιχειρεί να ελέγξει πλήρως την κατάσταση γύρω από την επικράτεια της και δεν θέλει στα πόδια της αμερικανικά πλοία.
pronews