10.1.16

"Νέο" ασφαλιστικό: Στο "σφαγείο" οι συντάξεις και ο Τσακαλώτος περιοδεύει στην Ευρώπη για να περάσει η... πρώτη αξιολόγηση στο Eurogroup!



Η χώρα οδεύει στην πρώτη αξιολόγηση του νέου μνημονίου ή μια ακόμα αξιολόγηση από την Τρόικα με το ασφαλιστικό να αποτελεί το μεγάλο "αγκάθι" καθώς μπορεί να κρίνει πολλά τόσο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό αλλά το βασικότερο θα επιρεάσει τη ζωή εκατομμυρίων στην Ελλάδα.

Ο ΥΠΟΙΚ Ε.Τσακαλώτος ήδη έχει ξεκινήσει περιοδία στην Ευρώπη για να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς ενώ ο Υπουργός Εργασία Γ.Κατρούγκαλος αναλύει ή μάλλον μας ανακοινώνει ότι θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις.
Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση ανάμεσα στους παλιούς συνταξιούχους και σε όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1 Ιανουαρίου του 2016 και μετά. Η συγκεκριμένη διαφοροποίηση προκύπτει για δύο λόγους:
Πρώτον αλλάζουν οι συντελεστές για όσους έχουν πολλά χρόνια εργασίας στο ενεργητικό τους, καθώς μεταβάλλεται ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Δεύτερον διευρύνεται η βάση υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών. Από τα 5 καλύτερα μισθολογικά  χρόνια, τα οποία λειτουργούσαν ως βάση υπολογισμού μέχρι αυτή τη στιγμή, φτάνουμε σήμερα στον υπολογισμό σύμφωνα με το σύνολο των αποδοχών του εργασιακού βίου.
Οι δύο παράγοντες που οδηγούν σε μείωση, η οποία μεσοσταθμικά θα είναι της τάξεως του 15% - όχι για τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα έχουν οριακές μεταβολές ή δεν θα εμφανίσουν μειώσεις - όσο κυρίως για τις συντάξεις των 600-700 ευρώ, όπου θα εμφανίζονται διαφορές σε βάρος των νέων συνταξιούχων.
Το γεγονός αυτό μπορεί από τη μία πλευρά να συντάσσεται με τη λογική ότι "οι παλιοί διασώζονται", στην πραγματικότητα όμως πρόκειται μεγάλη αδικία, η οποία προκύπτει από το συγκεκριμένο τρόπο υπολογισμού. Κι αυτό γιατί θα δημιουργηθούν δύο ταχύτητες συνταξιούχων, οι οποίοι θα έχουν βγει στη σύνταξη με διαφορά ακόμα και λίγων μόλις μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, διαβεβαίωσε πως «έχουν κοστολογηθεί οι προτάσεις και ανταποκρίνονται στο 1,8 (σ.σ.δις ευρώ), ούτως ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις. Δηλαδή, αυτό το 1,8 να προκύψει από αύξηση των εισφορών, να τροφοδοτηθεί δηλαδή το σύστημα με χρήματα και όχι να αφαιρεθούν από τις συντάξεις».  
Και στα σενάρια των μειώσεων των συντάξεων έρχετια και η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης καθώς φάινετια το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε ενια΄'ιες κλίμακες με στόο τόσο την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά το κυριότερο την αύξηση των εσόδων την ίδια στιγμή που τα "φέσια" του δημοσίου προς τους ιδιώτες συνεχίζουν να μεγαλώνουν.
Το κράτος  αποπλήρωσε 900 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες έως τον προηγούμενο Δεκέμβριο.
Τα "φέσια" προς ιδιώτες μειώθηκαν πολύ λιγότερο,  μόνο κατά 250 εκατ ευρώ την ίδια περίοδο (Αύγουστος- Νοέμβριος 2015). Και τούτο διότι στο μεσοδιάστημα νέες υποχρεώσεις "γεννήθηκαν".
Οι οφειλές  παραμένουν στα 5,73 δις ευρώ στα τέλη του Νοεμβρίου, έναντι 5,97 δις ευρώ τον Αύγουστο, όταν άρχισαν να έρχονται οι δόσεις.   Και πλέον, αν ισχύσει η προαναγγελία των δανειστών για πολύμηνη διαπραγμάτευση, λεφτά θα αργήσουν να έρθουν ξανά.
Περιοδεία ΥΠΟΙΚ
Η κυβέρνηση, διά του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου, επιχειρεί να λειάνει το κλίμα με τους δανειστές, ξεκινώντας από χθες περιοδεία σε πρωτεύουσες της ΕΕ  για επαφές με ομολόγους.  Συναντήθηκε στην Ρώμη με τον Pier Carlo Padoan, στη Λισσαβώνα  με τον  Mario Sedeno ενώ έχει προγραμματιστεί στο Παρίσι συνάντηση με τον  Michael Sapin, ολοκληρώνοντας το τρίπτυχο επαφών με "φίλιες" δυνάμεις.
Ακολουθούν από Δευτέρα τα... δύσκολα με ραντεβού στο Ελσίνκι με τον Alexander Stubb. Την Τρίτη στο Άμστερνταμ  θα συναντηθεί με τον υπερυπουργό Jeroen Dijsselbloem (εκτός από τον θώκο του ΥΠΟΙΚ είναι και πρόεδρος του Eurogroup, αλλά και του Ecofin αυτό το εξάμηνο) που εκτόξευσε την δήλωση "βόμβα" περί πολύμηνης διαπραγμάτευσης, ενώ  την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί το μεγάλο ραντεβού στο Βερολίνο με τον Wolfgang Schaeuble.
Ψάχνουν έσοδα, με κλίμακες οι συντάξεις αλλά...
Την καθιέρωση μίας ενιαίας φορολογικής κλίμακας, με δύο παραλλαγές, προβλέπει το σχέδιο για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος, το οποίο προωθεί η πολιτική ηγεσία τουυπουργείου Οικονομικών με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα, η μία παραλλαγή της ενιαίας κλίμακας θα ισχύει για όσους δηλώνουν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις σε ποσοστό άνω του 50% του συνολικού εισοδήματός τους και η άλλη για όσους δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ακίνητα σε ποσοστό άνω του 50% του συνολικού εισοδήματός τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται να προτείνει στους δανειστές ολοκληρωμένο «πακέτο» παρεμβάσεων για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος, το οποίο προβλέπει την επαναφορά του «μοντέλου» της μίας βασικής φορολογικής κλίμακας, με την οποία κάθε φυσικό πρόσωπο θα φορολογείται για το άθροισμα των εισοδημάτων του από όλες τις πηγές (από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενοίκια, τεκμαρτά μισθώματα, μερίσματα, δικαιώματα κ.λπ.).
Από τη φορολόγηση, με βάση την ενιαία κλίμακα, θα εξαιρούνται ορισμένες μόνο κατηγορίες εισοδημάτων που θα εξακολουθούν να φορολογούνται αυτοτελώς, όπως οι τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και ρέπος, οι υπεραξίες από τις πωλήσεις ακινήτων, μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων και χρηματοοικονομικών παραγώγων.
Επίσης, θα εξαιρεθούν και ορισμένες άλλες ειδικές περιπτώσεις εισοδημάτων που ήδη απαλλάσσονται από το φόρο, όπως οι αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις, τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, οι μισθοί και οι συντάξεις των ατόμων με αναπηρία 80% και άνω, τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, το επίδομα στέγης των φοιτητών, το 65% των επιδομάτων επικινδυνότητας κ.λπ.
Οι  10  κλιμακωτοί συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης πάνω στην οποία  θα προστίθεται  η  εγγυημένη από το κράτος εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, δίνουν αναλογικά,  για τα ίδια χρόνια ασφάλισης,  υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε όσους εμφανίζουν... χαμηλές αποδοχές και εισοδήματα.
Και, ταυτόχρονα, ένα ισχυρό κίνητρο εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής σε μια περίοδο που αναζητούνται έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Για συντάξιμες αποδοχές 800 ευρώ, η κύρια σύνταξη για 35 χρόνια ασφάλισης θα είναι 684 ευρώ, δηλαδή ποσοστό αναπλήρωσης 85,5%. Αν οι συντάξιμες αποδοχές είναι 1.000 ευρώ, η σύνταξη θα φτάνει τα 760 ευρώ (το 76%), αν οι αποδοχές είναι 1.500 ευρώ η σύνταξη που προκύπτει θα είναι 947 ευρώ (το 63,3%), ενώ για συντάξιμες αποδοχές 2.000 ευρώ το ποσό θα είναι 1.134 ευρώ (ποσοστό αναπλήρωσης 56,7%).
 
Εως τα 15 χρόνια ασφάλισης οι συντελεστές υπολογισμού, σύμφωνα με τι σχέδιο νόμου, είναι 0,80%, για τα 15 - 18 χρόνια 0,92%, από τα 18 έως τα 21 χρόνια 1,04%, από τα 21,01 έως τα 24 χρόνια 1,16%, από τα 24,01 - 27 χρόνια 1,29%, από τα 27,01 -  30 χρόνια 1,42%, από τα 30,01 - 33 χρόνια 1,55%, από 33,01 - 36 χρόνια 1,69%, από 36,01 - 39 χρόνια 1,84% και από τα 39,01 - 42 και περισσότερα χρόνια στο 2%.
Και ενώ τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης ξεκινούν  από 14,76% για έως 21 χρόνια ασφάλισης και φτάνουν το  44,73% για τα 39-42 χρόνια, με την προσθήκη της εθνικής σύνταξης,  τα τελικά ποσά που προκύπτουν ευνοούν εκείνους οι οποίοι θα έχουν δηλώσει και ασφαλίσει χαμηλότερα επίπεδα αποδοχών και εισοδημάτων. 
 
Διπλό αντικίνητρο θα έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν και να ασφαλίζονται με υψηλά εισοδήματα, καθώς επιπλέον της φορολόγησης (26%) θα υποχρεώνονται να καταβάλουν εισφορές ύψους 34,45%, δηλαδή θα έχουν συνολική επιβάρυνση 60,45%.
Για την ασφάλισή τους το σχέδιο νόμου προβλέπει, συγκεκριμένα, εισφορά 20% για την κύρια σύνταξη, 6,95% για ασθένεια και 7,5% για την επικουρική σύνταξη. Διπλά ασφάλιστρα θα υποχρεωθούν, ακόμη, να καταβάλουν μισθωτοί που παράλληλα αμείβονται με... μπλοκάκι.
Οι εισφορές θα καταβάλλονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα που αυτές αφορούν και των αγροτών ανά τρίμηνο.
 
Τα σημεία που έχουν «κλειδώσει» στο «σχέδιο Κατρούγκαλου» για τις συντάξεις:
Μειώσεις στις επικουρικές
Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, τόσο στις καταβαλλόμενες όσο και στις νέες, στις οποίες περιλαμβάνονται και όσες είναι σε λίστα αναμονής (130.000 ασφαλισμένοι πήραν κύρια σύνταξη και περιμένουν την επικουρική ακόμη και από το 2011). Η μείωση στις επικουρικές θα ξεκινά από 8% από τα 120 ευρώ και πάνω, σύμφωνα με το ήπιο σενάριο και στην ιδανική περίπτωση που το σχέδιο της κυβέρνησης θα τύχει αποδοχής από τους δανειστές.
Στο ρεαλιστικό σενάριο, όμως, που εξετάζει το υπουργείο, οι μειώσεις φτάνουν ως το 12% ή και 15% στις καταβαλλόμενες επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Αν μείνουν εκτός περικοπών οι επικουρικές ως τα 150 ή τα 180 ευρώ, τότε τα ποσοστά των μειώσεων θα είναι μεγαλύτερα για όσους παίρνουν επικουρική πάνω από τα 180 ευρώ. Το ΕΤΕΑ θα πρέπει να καλύψει με την πιθανή αύξηση των εισφορών και τις μειώσεις, το έλλειμμα του 2016 αλλά και του 2015 που ξεπερνά συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ.
«Κουρεμένο» εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων
«Ψαλίδι» σε όλα τα εφάπαξ, και κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων, σε ποσοστό 10%.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο προβλέπει την κατάργηση του συντελεστή βιωσιμότητας που θα οδηγούσε σε απώλειες ως και 40% και την αντικατάστασή του από ένα νέο σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη ατομικά στοιχεία του κάθε ασφαλισμένου.
Τελικός προορισμός είναι  το Eurogroup που συνεδριάζει την Πέμπτη αναμένοντας, σύμφωνα με πληροφορίες,  την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων για να αποφανθεί αν θα ξεκινήσει στις 18 Ιανουαρίου – όπως είχε προγραμματιστεί – η επίσημη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
pronews