24.1.16

Από τη Μόσχα ως τη Λ.Αμερική για νέο νόμισμα και...βοδινό κρέας


Efenpress: Αν το τολμούσε, όσον αφορά το νόμισμα και τη Ρωσία, θα ήμασταν  σε πολύ καλύτερη θέση τώρα." Αρετή και τόλμη θέλει η Ελευθερία..."

Δύο εταιρείες που ειδικεύονται στην έκδοση νομισμάτων είχε επισκεφθεί ειδική ομάδα που συγκροτήθηκε με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, διερευνώντας το ενδεχόμενο νέου νομίσματος στην Ελλάδα κατά την κορύφωση της κρίσης με την Ευρώπη, το περασμένο καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», ο πρωθυπουργός είχε συστήσει μυστική ομάδα ειδικών αποστολών. Μεταξύ αυτών ήταν η διαπραγμάτευση με τη Μόσχα για το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής - εν γνώσει του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά εν αγνοία του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο πρωθυπουργός είχε απορρίψει ήδη το παράλληλο σύστημα πληρωμών που πρότεινε ο Βαρουφάκης καθώς θεωρήθηκε ότι η αντίδραση κυρίως των συνταξιούχων, αν πληρώνονταν με IOUς, θα ήταν εκρηκτική.
Η ίδια ομάδα είχε κάνει δύο ταξίδια σε δύο διαφορετικές ηπείρους για επίσκεψη σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έκδοση νομισμάτων. Από τα ταξίδια αυτά προέκυψε πως θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένα μήνα από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή για να κυκλοφορήσει το νέο νόμισμα.
Είχαν επίσης γίνει αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να συναφθούν συμφωνίες για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων. Οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει αυτές τις επαφές, έως και την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, συνειδητοποίησαν -πάντα κατά το ίδιο δημοσίευμα- ότι ο πρωθυπουργόςδεν επιθυμούσε την ενεργοποίηση κανενός εξ αυτών των σχεδίων. 
Φοβήθηκε δύο πράγματα: την αποχώρηση κορυφαίων μελών της κυβέρνησης και ενδεχόμενη προσχώρησή τους σε οικουμενική χωρίς τη συμμετοχή του και την πιθανότητα κοινωνικής εξέγερσης.

thetoc