21.1.16

Η κυβέρνηση σε Συμπληγάδες: Από τη μία η λαϊκή οργή και από την άλλη οι αξιώσεις των δανειστών


ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ "ΚΟΨΟΥΝ" ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τα τρακτέρ που απειλούν να “κόψουν” την Ελλάδα στα δύο αν επιμείνει στο ασφαλιστικό-φορολογικό που “τελειώνει” τους αγρότες, τον πρωτογενή τομέα της χώρας και πολλές ακόμη κοινωνικές ομάδες, μειώνοντας και τις συντάξεις.
Το κάβο αυτόν δύσκολα θα τον περάσει η κυβέρνηση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει (μόλις 153 βουλευτές) και δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις δεδομένου και του τοπίου που διαμορφώνεται γενικότερα στο πολιτικό σύστημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σήμερα για δεύτερη ημέρα στο Νταβός και θα έχει δύο πολύ κρίσιμες συναντήσεις. Με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σε αυτές αναμένεται να γίνει μία συζήτηση για το θέμα του χρέους και το πως ή αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα όπως θέλει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να ασκηθούν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην Ελλάδα.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν πώς οι συγκεκριμένες συναντήσεις, αλλά γενικά η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, όπου ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες βγαίνουν στους δρόμους αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και την πολιτική της λιτότητας, ίσως κρίνουν και τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
Ήδη, το άνοιγμα του ζητήματος αλλαγής εκλογικού νόμου δείχνει πώς στο Μέγαρο Μαξίμου σκέπτονται τις εκλογές, υπό το πρίσμα και της δυναμικής που αναπτύσσει η ΝΔ με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση δεν είναι αποφασισμένη να μπει ξανά σε ένα σπιράλ διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και βεβαίως δεν μπορεί να αντέξει μία νέα παράταση στη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Με τους αγρότες να έχουν κατεβάσει τα τρακτέρ στους δρόμους, το Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα να είναι ανάστατοι από την ασφαλιστική λαίλαπα και την ίδια στιγμή τους δανειστές να ζητούν νέα μέτρα και να μην τηρούν τη δέσμευση που ανέλαβαν για έναρξη της συζήτησης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο δρόμος της κυβέρνησης είναι σπαρμένος με... αγκάθια.
Οι εκλογές λοιπόν μπορεί να επιχειρηθεί ως διέξοδος για τον Αλέξη Τσίπρα, αν και η δημιουργία μίας κυβέρνησης με συνασπισμό κομμάτων πρέπει να προεξοφλείται. Το επόμενο διάστημα θα φανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης. Την Κυριακή ο κ. Τσίπρας μιλάει σε πολιτική συγκέντρωση με αφορμή τον ένα χρόνο της “αριστεράς” στην εξουσία και εκεί θα ξεδιπλώσει ένα μέρος της στρατηγικής του, περνώντας όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στην αντεπίθεση.
Το θέμα των αγροτών πάντως προβληματίζει σφόδρα το Μέγαρο Μαξίμου, αφού είναι οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. Ο εγκλωβισμός του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στην Κομοτηνή και η κάθοδος στους δρόμους χιλιάδων τρακτέρ προκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου χθες, για τη διαχείριση του θέματος, ενώ ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός στο Νταβός.
Ακόμη πιο κρίσιμη θα γίνει η κατάσταση όταν οι αγρότες θα αρχίσουν να κλείνουν τους δρόμους, με την κυβέρνηση να νοιώθει την πίεση να δράσει πλέον κατασταλτικά. Οι αγρότες δε έχουν διαμηνύσει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της επαρχίας να μην τολμήσουν να επιστρέψουν στις περιοχές του αν δεν αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Πρόκειται σαφώς για ένα εκρηκτικό μείγμα, τη στιγμή που η κυβέρνηση διαθέτει μόλις 153 βουλευτές για να περάσει την οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία. Ήδη, ένας εξ αυτών, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης δήλωσε πώς δεν πρόκειται να ψηφίσει το συγκεκριμένο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αυξάνοντας τον πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το συμπέρασμα είναι πώς η κυβέρνηση βρίσκεται ξανά σε Συμπληγάδες. Από τη μία οι δανειστές που ζητούν όλο και περισσότερα, αθετώντας τις υποσχέσεις που έδωσαν και από την άλλη η αντίδραση πλέον της κοινωνίας που ολοένα και γίνεται πιο σφοδρή. Το πώς και το πότε θα εκτονωθεί αυτή η κατάσταση μένει να το δούμε... 
pronews