21.1.16

Λαγκάρντ: «Κι άλλες μεταρρυθμίσεις εκτός του Ασφαλιστικού»

Efenpress: Εάν οι "μεταρρυθμίσεις"  και τα μνημόνια πρόκειται να καταστρέψουν την Ελλάδα, τότε απαιτείται άλλου είδους Ελληνική αντίδραση, ριζοσπαστική και γιατί όχι και γεωστρατηγική.
__________________________________
Μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στο Ασφαλιστικό, αλλά και σε άλλους τομείς ζητάει εμμέσως το ΔΝΤ από την Αθήνα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος . Στην ανακοίνωσή του το Ταμείο τονίζει την ανάγκη η Ελλάδα να μείνει σταθερά προσηλωμένη στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, αλλά σημειώνει ότι η εφαρμογή τους είναι απαραίτητη και σε άλλους τομείς. Αναφερόμενο μάλιστα στο ζήτημα του χρέους σημειώνει ότι για να καταστεί βιώσιμο θα χρειαστεί μια ελάφρυνση με την προοπτική όμως η Ελλάδα να κάνει αυτά που της έχουν ζητηθεί.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος.
Συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.
Ο κ.Τσίπρας ενημέρωσε την κα. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό ενώ επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».
Το ελληνικό χρέος στη συνάντηση Τσίπρα - Λιου
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Οπως τονίζεται από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε «η σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».
Ακόμη, σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, κ. Τσίπρας παρουσίασε στον κ. Λιου το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.
kathimerini