25.1.16

Άρχισαν τα... νταούλια από τους Γερμανούς: Βάζουν «πάγο» για το χρέος

Ενώ η ελληνική πλευρά επιδιώκει ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης...

«Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει συζητήσεις με την Ελλάδα για το χρέος» δηλώνει η εκπρόσωπος του Σόιμπλε - Δεν επείγει η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, λέει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει ήδη λάβει δεκαετή περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή του χρέους και στους τόκους που καταβάλλει

Μπορεί η ελληνική πλευρά να βιάζεται για την ταχεία -και επιτυχή- ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» και επισήμως η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ωστόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι -και δη, οι Γερμανοί- σπεύδουν να βάλουν «πάγο» στις κυβερνητικές προσδοκίες.


«Έως τώρα δεν έχουν γίνει συζητήσεις με την Ελλάδα για το χρέος» είπε, τοποθετηθείσα επί του θέματος, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, κληθείσα να σχολιάσει δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο συζητείται το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ESM διμερή δάνεια από το πρώτο πακέτο στήριξης και να διαθέσει στην Ελλάδα «φρέσκο» χρήμα με ευνοϊκότερους όρους.
 
Είναι απολύτως λογικό να μην έχει γίνει συζήτηση για το χρέος, «διότι έχει συμφωνηθεί ότι πρέπει πρώτα να γίνει η αξιολόγηση, η οποία θα προσδιορίσει και καθοριστικά ποια πορεία θα πάρουν μακροπρόθεσμα οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Προσέθεσε, δε, ότι, υπό αυτή την έννοια, δεν τίθενται αυτά τα ερωτήματα αυτήν τη στιγμή. «Εμείς θα περιμένουμε τώρα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά, πιθανώς, θα υπάρξει μία τέτοια διαβούλευση. Αλλά από αυτήν τη θέση δεν μπορώ να προτρέξω με εικασίες» κατέληξε.

Από την πλευρά του, κρούωντας εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε, σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ότι, αν και βλέπει σημάδια βελτίωσης στην «ατμόσφαιρα» στις σχέσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές, «αργά ή γρήγορα θα υπάρξει χρηματοδοτικό πρόβλημα» για τη χώρα μας.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να κλείσει στις επόμενες εβδομάδες, όπως ελπίζει η Ελλάδα, ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να τελειώσει πριν από το Πάσχα.

Σχετικά με τη συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι το Eurogroup έχει δεσμευθεί σε αυτό. 

«Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει ανταμοιβή. Όμως, από οικονομικής άποψης, η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι επείγουσα, διότι η Ελλάδα έχει λάβει μια περίοδο χάριτος δέκα ετών στην αποπληρωμή του χρέους και στο μεγαλύτερο μέρος των τόκων που καταβάλλει. Κατά τη διάρκεια των δέκα επόμενων ετών, η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα είναι αυξημένη. Κατά συνέπεια, μια νέα ελάφρυνση του χρέους θα είχε ένα αντίκτυπο στις πληρωμές, κυρίως μετά το 2022» εξήγησε ο Ρέγκλινγκ.


pronews