22.1.16

Φόροι και Ασφαλιστικό εγκλωβίζουν την κυβέρνηση


Με τα μπλόκα των αγροτών να «στοιχειώνουν» το Μαξίμουτο «κίνημα της γραβάτας» να βγάζει στους δρόμους γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, ελεύθερους επαγγελματίες και τους συνταξιούχους να έχουν ξεπεράσει -εδώ και καιρό- τα όρια της απόγνωσης, η κυβέρνηση χάνει το βαρύ οπλοστάσιό της.


Το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα» αποτελεί πλέον παρελθόν, με 1.300.000 ανέργους να δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη θέση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο επιχείρησε το πρωί της Παρασκευής να δώσει ορισμένες εξηγήσεις για τα προωθούμενα μέτρα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων -με συντονιστή την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη- για τις αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση και τη φορολογία.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε μεταξύ άλλων:


  • «Οι βασικοί κανόνες της ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο».
  • «Η κυβέρνηση δεν θέλει οι αγρότες να είναι πολίτες Β' κατηγορίας».
  • «Οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών δεν τριπλασιάζονται».
  • «Δεν τέθηκε ζήτημα μείωσης των συντάξεων κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς».

Ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε:

  • «Οι αλλαγές για τη φορολόγηση των αγροτών είναι υπό επεξεργασία».
  • «Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες. Το σύστημα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό».

Ο κ. Αποστόλου τόνισε:

  • «Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος».
  • «Ποσά έως 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη. Κατ' αυτόν τον τρόπο, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα».

Στις Συμπληγάδες του Ασφαλιστικού

Το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα» αποτελεί πλέον παρελθόν, με 1.300.000 ανέργους να δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη θέση του Μεγάρου Μαξίμου​
Τη συσσωρευμένη οργή πυροδότησε το Ασφαλιστικό. Η δυναμική των αγροτών που δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους έχει θορυβήσει τους βουλευτές της επαρχίας που δέχονται καθαρά το μήνυμα «να μην πατήσουν στα χωριά».

Το μήνυμα αυτό έχει μεταφερθεί και στο Μαξίμου, το οποίο συνειδητοποιεί ότι η ψήφιση των αλλαγών στην κοινωνική ασφάλιση, που λίγες ημέρες πριν θεωρείτο δεδομένη, θα είναι ένας βαρύς σκόπελος και ίσως αποδειχθεί θρυαλλίδα εξελίξεων. Προς το παρόν συνιστάται ψυχραιμία στους κυβερνητικούς βουλευτές, με την εκτίμηση ότι οι μηχανές των τρακτέρ σύντομα θα σβήσουν.


Λαϊκός ξεσηκωμός

Η ιδιαιτερότητα της κοινωνικής αναταραχής έγκειται στην ένωση πολλών διαφορετικών επαγγελματικών κατηγοριών απέναντι στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει κοινωνικές τάξεις που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου τού είχαν δώσει «δεύτερη ευκαιρία». Ανάμεσά τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που σε ποσοστό 34% είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διακήρυσσε ότι τα μνημόνια «σβήνουν» κάθε προοπτική για την αγροτική ανάπτυξη.



Ενισχύεται η Νέα Δημοκρατία


Η συγκυρία φέρνει σε προνομιακή θέση την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία στοχεύει να αδράξει την ευκαιρία να «πλησιάσει» τις επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται άμεσα, υποβάλλοντας τη δική της εναλλακτική πρόταση, την οποία αναμένεται να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει κοινωνικές τάξεις που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου τού είχαν δώσει «δεύτερη ευκαιρία»Θα είναι το πρώτο «κρας τεστ» για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία κινείται ακόμη στη δυναμική της εκλογής του νέου της προέδρου και στη γραμμή της σκληρής κόντρας και του «δεν συναινούμε», χωρίς ωστόσο να έχει παρουσιάσει το πρόγραμμά της. Πάντως, η πολιτική εκτίμηση στη Συγγρού είναι ότι τελικά η κυβέρνηση, με την πίεση που θα δεχτεί κατά τη διαπραγμάτευση, δεν θα καταφέρει να αποφύγει τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Στη Συγγρού το αρμόδιο επιτελείο προετοιμάζεται πυρετωδώς, με τους Γιάννη Βρούτση και Βασίλη Οικονόμου να έχουν αναλάβει την ευθύνη να μιλήσουν με εκπροσώπους των πληττόμενων κοινωνικών ομάδων αλλά και με τεχνοκράτες, και να έχουν έτοιμη την πρόταση της ΝΔ την ερχόμενη Τρίτη.

zougla