30.1.16

Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες


Με 153 ψήφους υπέρ έναντι 101 κατά και 2 «παρών» ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά με την οποία η Βουλή θα αποφασίζει με διάταξη νόμου περί τον αριθμό των δημοπρατούμενων αδειών τηλεοπτικών σταθμών. 

Μετά από την θύελλα αντιδράσεων που εκδηλώθηκε τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και από το Ποτάμι, το ΠαΣοΚ, την Ένωση Κεντρώων και την Χρυσή Αυγή (ψήφισαν κατά της ρύθμισης), καθώς και το ΚΚΕ (επέλεξε το «παρών»), η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που στήριξε την επίμαχη νομοθετική πρωτοβουλία βρίσκεται πλέον ενώπιον του γόρδιου δεσμού ανάδειξης του ΕΣΡ, το οποίο και έχει την αρμοδιότητα προκήρυξης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. 


Με δεδομένη την άρνηση της ΝΔ να συναινέσει στον ορισμό των μελών του νέου ΕΣΡ, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις κοινοβουλευτικών παραγόντων της, η πιθανότητα να προκύψει αποτέλεσμα ως προς την όλη διαδικασία κρίνεται αμφίβολη έως αδύνατη, όπως τόνισαν βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ. Πάντως μια ακόμη απόπειρα να οριστεί το νέο ΕΣΡ θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου, ως γνωστόν, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 4/5, κάτι που θεωρείται αδύνατον να υπάρξει. Όπως τόνισε προς το τέλος της συζήτησης στην Βουλή ο κ. Παππάς «σήμερα αποκαλύφθηκε ότι κάποιοι δεν θέλουν τον διαγωνισμό». 

Ωστόσο δήλωσε ότι «διαγωνισμός θα γίνει και αυτή η πλειοψηφία είναι απολύτως αποφασισμένη», κάτι που ερμηνεύθηκε από την αντιπολίτευση ως προανάκρουσμα πιθανών νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της κυβέρνησης προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. 

Στην κατεύθυνση αυτή το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν επιπλέον αρμοδιότητες από το ΕΣΡ προκειμένου να «κυλήσει» η διαδικασία της δημοπράτησης των αδειών θα σημάνει casus belli με τη ΝΔ και κόμματα όπως το Ποτάμι, το ΠαΣοΚ και η Ε.Κ. και θα πυροδοτήσει γενικευμένη σύγκρουση με την κυβερνητική πλειοψηφία. Προς το παρόν, πάντως, θα πρέπει να φέρει ρύθμιση στην Βουλή με την οποία θα εισηγείται τον αριθμό των αδειών επί των οποίων θα πρέπει να ψηφιστεί σχετική διάταξη νόμου.

tovima