24.1.16

Επί ποδός οι αγρότες με δίωρους αποκλεισμούς – Συνέλευση στη Νίκαια



Συνέλευση των αγροτών πραγματοποιείται σήμερα στη Νίκαια, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
 Οι αγρότες, που έχουν στήσει περίπου 45 μπλόκα, με πάνω από 10.000 τρακτέρ, σήμερα πραγματοποιούν δίωρους αποκλεισμούς το μεσημέρι (12- 14.00) και το βράδυ (19.00- 20.00) ζητώντας παρέμβαση του πρωθυπουργού και διάλογο από μηδενική βάση για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, απειλώντας με επ” αόριστον κλείσιμο των δρόμων.

Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραμένουν επί ποδός στα μπλόκα που έχουν στήσει, αναμένοντας τη συνάντηση της Τρίτης 26 Ιανουαρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη στο Βελλίδειο στις 12:00 το μεσημέρι. Στη συγκεκριμένη συνάντηση, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη χθες στα Τέμπη, θα καθοριστεί ο τρόπος κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, ενώ αναμένεται να οριστεί και αντιπροσωπεία που θα αναλάβει το «έργο» των συζητήσεων με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Στα Τέμπη γίνονται και σήμερα αποκλεισμοί από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 19:00 έως τις 21:00. Το ίδιο θα ισχύσει και για αύριο Δευτέρα.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία για σήμερα και αύριο από ώρα 12:00 έως ώρα 14:00 και από ώρα 19:00 έως ώρα 21:00, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα του Π.Α.Θ.Ε. από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου και υποδεικνύονται εναλλακτικές διαδρομές.
Για την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα στις 13.00 το μεσημέρι, έχει οριστεί μία άλλη πανελλαδική σύσκεψη μπλόκων, αυτών που συντάσσονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων που εκφράζει τη συσπείρωση των Ομοσπονδιών, Αγροτικών συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και έχουν συγκροτηθεί με το πλαίσιο αιτημάτων που έχουν αποφασιστεί στις Πανελλαδικές συσκέψεις τους. Οι ίδιοι ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού τώρα και απευθύνουν μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία πως όποιος θέλει να διάλογο μπορεί να προσέλθει στα μπλόκα.
Γι σήμερα έχουν καλέσει στο μπλόκο της Νίκαιας εκπροσώπους φορέων προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να τους ενημερώσουν για τα προβλήματα του κλάδου.
Στο μεταξύ, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016, οι συντασσόμενοι με την Πρωτοβουλία Αγροτών, που αριθμεί 62 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας (10 το πρωί) έξω το κεντρικό υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του νομού Χαλκιδικής αναμένεται να κατευθυνθούν στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Όλες οι πλευρές, όπου και αν πρόσκεινται αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα συμμετέχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνεται για τις 28 Ιανουαρίου 2016, ημέρα έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης «Agrotica».

Η εικόνα στα μπλόκα της Μακεδονίας
Στον αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου προχωρούν και οι αγρότες στον βόρειο Έβρο, στον κόμβο Ριζίων- Καστανέων Ορεστιάδας (γέφυρα) μεταξύ 11.00 έως και τις 13:00 και από τις 4.00 έως τις 6.00 το απόγευμα.
Όσον αφορά στο τελωνείο των Κήπων, οι αγρότες αποφάσισαν για σήμερα να μην υπάρξει κινητοποίηση λόγω των προγραμματισμένων δράσεων στην περιοχή για το μεταναστευτικό.
Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.500 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο δεν συμμετείχε στη συνάντηση των Τεμπών, ωστόσο αντιπροσωπεία από τον θεσσαλικό κάμπο βρίσκεται σήμερα στο σημείο προκειμένου να γίνουν συζητήσεις.
Ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως «σήμερα κλείνουμε τα σύνορα για ένα δίωρο, από τις 13.00, ενώ από Δευτέρα συζητάμε να προχωρήσουμε σε επ” αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου».
Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά.
Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι, θα κλείσουν και σήμερα συμβολικά τον δρόμο, «εμποδίζοντας τους αυτοκινητιστές που επιθυμούν να περάσουν από το τελωνείο».
Στον νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τερζή, 12.00- 14.00 θα γίνει συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος.
Στον νομό Πέλλας, όπου έχουν στηθεί τρία μπλόκα επίσης θα γίνουν συμβολικοί αποκλεισμοί από τις 12.00 μέχρι και τις 14.00. Τα μπλόκα βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσά -Έδεσσα, στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν από τη γέφυρα στα Σέρβικα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Γιαννιτσών- Έδεσσας.
Στην είσοδο στη Χαλκηδόνα είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 600 τρακτέρ και προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς 12.00- 14.00 και το απόγευμα από τις 18.30 και για μία ώρα.
Στα διόδια των Μαλγάρων τα τρακτέρ θα «μπλοκάρουν» το δρόμο από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ. Στο σημείο αναμένονται φορτηγατζήδες και νταλικέρηδες, αντιπροσωπεία των οποίων επισκέφθηκε προ ημερών το μπλόκο των Μαλγάρων και δήλωσε ότι ο κλάδος θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των αγροτών.
Στον κόμβο Νισελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, το μπλόκο αριθμεί πάνω από 500 τρακτέρ και κατά τις ώρες 13.00- 15.00 θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός. Καμία κινητοποίηση δεν έχει προγραμματίσει για σήμερα στον κόμβο της Κουλούρας, όπου βρίσκονται περισσότερα από 650 τρακτέρ.
Στον χορό των κινητοποιήσεων εισέρχονται ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα, με δίωρο αποκλεισμό το μεσημέρι στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής.
Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί δύο μπλόκα, στον κόμβο των Νέων Μουδανιών και σε αυτόν της Νέας Καλλικράτειας.
Μπλόκα στην Πελοπόννησο
Παραμένουν στα μπλόκα των εθνικών οδών Πατρών- Αθηνών, Πατρών- Πύργου και Αντιρρίου- Ιωαννίνων, αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.
Ειδικότερα, στην Αχαΐα παραμένουν τα μπλόκα στην εθνική οδό Πατρών- Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και στην εθνική οδό Πατρών- Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.
Στην Ηλεία, οι αγρότες παραμένουν σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών- Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου.
Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Αντιρρίου- Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στη γέφυρα του Ευήνου ποταμού και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου. Επίσης, άλλοι αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ στον δρόμο που ενώνει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα και συγκεκριμένα στον κόμβο του Αγίου Νικόλαου.
Οι αγρότες της Μεσσήνης θα κλείσουν στη μία μετά το μεσημέρι, επί δίωρο, τον κόμβο του αεροδρομίου Καλαμάτας, αποκόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων από και προς Καλαμάτα.
ert