5.1.16

Σφίγγει ο κλοιός για τον Γιάννο


«Ποδαρικό» με νέες διώξεις έκανε το 2016 για τις «αμαρτίες» του παρελθόντος σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Αυτήν τη φορά, οι νέες διώξεις φέρνουν κατηγορούμενο τον πρώην Γενικό Γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του Yπουργείου Εθνικής Άμυνας Σπύρο Τραυλό και άλλους επτά υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα στη σύμβαση Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής έξι φρεγατών -τύπου «S»- του Πολεμικού Ναυτικού, στις 12 Φεβρουαρίου 2003, έναντι συμβατικού τιμήματος 381.578.580 ευρώ, με κύριο ανάδοχο τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ και κύριο υπο-κατασκευαστή την εταιρεία «THALES NEDERLAND B.V.»


Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι σε βαθμό κακουργήματος για απιστία, σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Παράλληλα, αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάζονται στη Βουλή μέσω της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου, υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά τον χρόνο υπογραφής της σύμβασης .

Η έρευνα για την υπόθεση αυτή διενεργήθηκε από τον επίκουρο Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αντώνιο Ελευθεριάνο μετά τη σχετική παραγγελία της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Ακολούθησε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον Επίκουρο Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αντώνιο Ελευθεριάνο.

Στο μικροσκόπιο τα αντισταθμιστικά ωφελήματα

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης πραγματοποιήθηκε ανάλυση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από ειδικό επιστημονικό προσωπικό, το οποίο διατέθηκε στο Γραφείο της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς από τη Μονάδα Ειδικού Ελέγχου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να προκύψει ότι η Σύμβαση 09/03 υπεγράφη κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και να προκληθεί ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν έξι ύποπτα σημεία που με βάση τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας είναι τα εξής :

1) Μη νόμιμη μείωση της πιστωτικής υποχρέωσης της αντισυμβαλλομένης εταιρείας, με αποτέλεσμα να συνομολογηθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου αντισταθμιστικά ωφελήματα ονομαστικής αξίας μειωμένης κατά το ποσό των 23 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

2) Μη αναπροσαρμογή, λόγω της παρόδου χρόνου, της πιστωτικής υποχρέωσης αντισταθμιστικών ωφελημάτων της εταιρείας «THALES NEDERLAND B.V.», με αποτέλεσμα να συνομολογηθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου αντισταθμιστικά ωφελήματα ονομαστικής αξίας μειωμένης κατά το ποσό των 10 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

3) Μη νόμιμη μείωση της κάλυψης ποσοστού προγραμμάτων υπο-κατασκευής ή αγοράς από 50% σε 40% της πιστωτικής αξίας της Σύμβασης 09/03, εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί.

4) Μη νόμιμη αναγνώριση πιστωτικού πλεονάσματος στην εταιρία «THALES NEDERLAND B.V.», εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί.

5) Μη νόμιμη συνομολόγηση προγράμματος αντισταθμιστικών ωφελημάτων με αντικείμενο τη δωρεάν παροχή υλικών και υπηρεσιών προς το Πολεμικό Ναυτικό, που όμως αποτελούσαν αντικείμενο έτερου προγράμματος αντισταθμιστικών ωφελημάτων, στο οποίο τα εν λόγω υλικά και υπηρεσίες χαρακτηρίζονταν ως αντικείμενο υπο-κατασκευαστικού έργου, με αποτέλεσμα τη μη συνομολόγηση αντίστοιχου νόμιμου προγράμματος αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ονομαστικής αξίας άνω των 8 εκατ. ευρώ.

6) Μη νόμιμη συνομολόγηση προγράμματος αντισταθμιστικών ωφελημάτων με αντικείμενο την άμεση επένδυση σε ελληνική αμυντική εταιρεία, η οποία όμως χρησιμοποιήθηκε με σκοπό την απόκτηση υφιστάμενης επιχείρησης αξίας πολλές φορές υπο-πολλαπλάσιας της χρησιμοποιηθείσας επένδυσης, με αποτέλεσμα την επαύξηση της ιδιωτικής περιουσίας της οικογένειας στην οποία ανήκε η εταιρεία που ενεπλάκη στην επένδυση και τη μη συνομολόγηση νόμιμου προγράμματος αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ονομαστικής αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Η διερεύνηση, πάντως, της επίμαχης σύμβασης για τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής των έξι φρεγατών -τύπου «S»- του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θα κληθούν να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή κατά της Διαφθοράς.

zougla