23.1.16

Έκλεισαν τα Τέμπη – Οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους


Οι αγρότες στα Τέμπη έκλεισαν την εθνική οδό και αποφασίζουν για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Στη 1 το μεσημέρι εκπρόσωποι από τα μπλόκα της χώρας έδωσαν ραντεβού στα Τέμπη με αποκλειστικό θέμα την κλιμάκωση του αγώνα.

Στη συνάντηση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, ενώ δυναμικό «παρών» αναμένεται να δώσουν οι κτηνοτρόφοι.


Όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι αγρότες, ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού και διάλογο από μηδενική βάση για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

Μάλιστα, έχουν δώσει διορία μέχρι τη Δευτέρα στην κυβέρνηση πριν σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους.

Η Αστυνομία έχει ήδη ανακοινώσει από χθες τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Κοιλάδα, από τις 12 το μεσημέρι και για όσο χρόνο απαιτηθεί, από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου και έχει υποδείξει εναλλακτικές διαδρομές για την κίνηση των οχημάτων.

Αποκλεισμοί δρόμων σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας προχώρησαν οι αγρότες της Βοιωτίας σε δύο σημεία στο 90ό χιλιόμετρο στο ύψος της διασταύρωσης στίβων αλλά και στο 110 χιλ. στο ύψος του Κάστρου.
Πριν λίγο στο μπλόκο των αγροτών της Βοιωτίας στο Κάστρο βρέθηκε ο μητροπολίτης Θηβών και Λιβαδειάς Γεώργιος, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράστασή του στους αγρότες δηλώνοντας πως «...και ο ίδιος είμαι αγροτόπαιδο και μπορώ να καταλάβω...».
Στη Λαμία το μπλόκο στο 210 χιλ. στο ύψος της Ανθήλης ενισχύθηκε και με τρακτέρ από την Στυλίδα. Επικεφαλής στο κομβόι που έφτασε στην Ανθήλη ήταν ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος.
Οι αγρότες στην Ανθήλη έκλεισαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας κλείνοντας συγχρόνως και τους παράδρομους για την άνοδο από Αθήνα προς Λαμία. Έτσι ταλαιπωρία περιμένει τους οδηγούς που κινούνται στο οδικό δίκτυο με κατεύθυνση τη Λαμία καθώς η Τροχαία εκτρέπει την κυκλοφορία από το ύψος του Μπράλου στο 200ό χιλιόμετρο στην παλιά εθνική οδό αλλά και σε παράδρομους και στη συνέχεια μετά από την πόλη της Λαμίας παίρνουν κατεύθυνση προς Βόλο και Λάρισα επανερχόμενοι στην εθνική οδό.
Οι αγρότες απειλούν να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους επιβάλλοντας δύο δίωρους αποκλεισμούς κάθε μέρα.

Κινητοποιήσεις σε Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία

Σε δύο διαφορετικά σημεία απέκλεισαν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας την εθνική οδό Αντιρρίου- Ιωαννίνων. Ειδικότερα, η εθνική οδός έχει κλείσει στην γέφυρα του Ευήνου, κοντά στην κοινότητα Ευηνοχώρι και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.
Σύμφωνα με τις συντονιστικές επιτροπές των αγροτών, ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Αντιρρίου- Ιωαννίνων είναι συμβολικός και θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες δηλαδή μέχρι τις 2:00 μετά το μεσημέρι.
Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν παρατάξει τρακτέρ στην περιοχή Άγιος Νικόλαος της Βόνιτσας.
Στο μεταξύ, αγρότες της Αιγιάλειας παρέταξαν σήμερα το πρωί τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών- Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, χωρίς όμως να προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Όσον αφορά στα μπλόκα των αγροτών σε Αχαΐα και Ηλεία, εξακολουθούν να υπάρχουν σταθμευμένα τρακτέρ σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών- Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Κάτω Αχαΐας, Κουρτεσίου, και Μαραθιάς.

Στους δρόμους οι αγρότες σε Ιωάννινα, Άρτα και Πρέβεζα

Την εθνική οδό Ιωαννίνων- Άρτας, στο ύψος τής γέφυρας στην είσοδο της πόλης, έκλεισαν για μία ώρα, με τρακτέρ και άλλα οχήματα, οι αγρότες.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ. Τα τρακτέρ και οι αγρότες παραμένουν στην γέφυρα εν αναμονή των εξελίξεων. Αυτή την ώρα, συνεδριάζει ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Άρτας, που προχθές είχε στήσει μπλόκο στο Κομπότι, για να καθορίσει τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων διαμαρτυρίας.
Προσυγκεντρώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων στα μεγάλα χωριά της Θεσπρωτίας, με τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και φορτηγά, βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων.
Όπως αποφάσισε το συντονιστικό τους όργανο, αύριο το πρωί στις 10, θα κατευθυνθούν όλοι στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας και θα παρατάξουν τα τρακτέρ στην Εγνατία. Μάλιστα, απευθύνουν κάλεσμα προς τους φορείς και τις οργανώσεις να στηρίξουν τον αγώνα τους.
Στην Πρέβεζα, πραγματοποιήθηκε στις 10:30 το πρωί, συλλαλητήριο που διοργάνωσαν αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και γεωτεχνικοί, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μαζί με τρακτέρ. Οι διαδηλωτές, ανανέωσαν το ραντεβού για αύριο το απόγευμα για να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Κλειστοί δρόμοι και στο Ηράκλειο

Εν τω μεταξύ τους οδικούς κόμβους Αρχανών και Αγίου Σώζοντα στον δρόμο Ηρακλείου- Βιάννος απέκλεισαν σήμερα από το πρωί αγρότες από τις Αρχάνες και την ευρύτερη περιοχή.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί όπου οι αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα απέκλεισαν συμβολικά αρχικά τον κόμβο των Αρχανών και στη συνέχεια κινήθηκαν λίγο παρακάτω αποκλείοντας συμβολικά και τον κόμβο του Αγίου Σώζοντα.
Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση καθώς και σε ένδειξη συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις συναδέλφων τους απ' όλη την Ελλάδα.

Γεροβασίλη: Σε κίνδυνο οι κύριες συντάξεις αν δεν περάσουν οι προτάσεις μας

Προειδοποίηση προς τους αγρότες και τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που κινητοποιούνται εναντίον του σχεδίου Κατρούγκαλου ότι υπάρχει κίνδυνος μείωσης των κύριων συντάξεων αν στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν περάσουν οι κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, απηύθυνε η Όλγα Γεροβασίλη.
«Εάν δεν παλέψουμε σκληρά μπορεί να επικρατήσει η άποψη του ΔΝΤ» και να υπάρξει μείωση συντάξεων, τόνισε στο MEGA η κυβερνητική εκπρόσωπος, την ώρα που οι αγρότες – σε συνεργασία με κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών – ετοιμάζονται να συντονίσουν τη δράση τους εναντίον των προτάσεων της Αθήνας για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ.
Προσέθεσε ακόμα, σε ένα δεύτερο μήνυμα προς τους αντιδρώντες, ότι χωρίς μεταρρύθμιση υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχει δυνατότητα καταβολής συντάξεων μέσα στα επόμενα χρόνια.
Αναφερόμενη στις ενστάσεις των εταίρων απέναντι στις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, η κ. Γεροβασίλη παραδέχτηκε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει διάσταση απόψεων για το ύψος των ποσοστών αναπλήρωσης, όπως αρνήθηκε ότι έχουν ασκηθεί πιέσεις. Όπως εξήγησε, οι συζητήσεις γίνονται ακόμα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τα οποία δεν έχουν αρμοδιότητα να ασκήσουν πολιτικές πιέσεις.
Αναφερόμενη γενικότερα στην πρώτη αξιολόγηση, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η γραμμή της κυβέρνησης είναι «δεν έχω να φοβάμαι τίποτα, μόνο παλεύω».
Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως αντιλαμβάνεται το λόγο που βρίσκονται στις εθνικές οδούς, λέγοντας ότι υπάρχει συσσωρευμένη κούραση από τις πολιτικές των τελευταίων χρόνων που «έπληξαν τον αγροτικό κόσμο».
Εξήγησε όμως ότι στις τελευταίες εκλογές ο λαός εμπιστεύτηκε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να διαχειριστεί μία ψηφισμένη συμφωνία με τους εταίρους και να βάλει και το «κοινωνικό πρόσημο». Απέκλεισε το ενδεχόμενο βίαιης καταστολής των αγροτικών μπλόκων.
Στο πλαίσιο αυτό, έβαλε εναντίον των υπόλοιπων κομμάτων, λέγοντας ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης «ξεχνούν τι έχουν ψηφίσει».
Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση καλείται να εξοικονομήσει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από το ασφαλιστικό μέσα στο 2016, τη στιγμή που παρέλαβε «ρημαγμένα» ασφαλιστικά Ταμεία με «μηδέν στο ταμείο».
 euro2day