22.1.16

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χερσαίες επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία


Την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ επιδιώκοντας τον διαμελισμό της Συρίας πριν η ρωσική επέμβαση "καθαρίσει" το μέτωπο με τους ισλαμιστές εις βάρος των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων.  
 Οι Αμερικανοί βλέποντας ότι έχει χαθεί η παράλια συριακή ζώνη επιδιώκουν να έχουν διάδρομο την βόρεια Συρία για να περάσουν τον αγωγό φυσικού αερίου του Κατάρ.   


Ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης  Ash Carter προανήγγειλε την αποστολή στρατιωτών στα εδάφη που τελούν  υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών, μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η διεθνής συμμαχία θα συμφωνήσει για…. "boots on the ground" δηλαδή χερσαίες επιχειρήσεις κατά της πολύ βολικής μέχρι τώρα για τα αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα της τρομοκρατικής οργάνωσης του ISIL.   Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο CNBC ο Κάρτερ δήλωσε «Κάνουμε περισσότερα, γιατί χρειάζεται να γίνουν περισσότερα διότι πρέπει να συντρίψουμε το ΙSIS.
Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά θέλω να επιταχύνω αυτή τη διαδικασία», είπε στην εκπομπή «Squawk Box» στο αμερικανικό δίκτυο από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός   Aναφέρει δε χαρακτηριστικά ότι ήδη 200 Αμερικανοί των δυνάμεων Δέλτα και των Navy SEALS βρίσκονται σε Ιράκ και Συρία και πραγματοποιούν καταδρομές κατά τζιχαντιστικών στόχων "σκοτώνοντας ή αιχμαλωτίζοντας όποιους βρούμε". 

  "Αυτές οι δυνάμεις έχουν ήδη αναπτύξει επαφή με νέες δυνάμεις που μοιράζονται τους ίδιους στόχους με εμάς ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας, με ντόπιους και ικανούς μαχητές, και καταδεικνύντας νέους στόχους για αεροπορικά πλήγματα"   "Ήδη στο Ιράκ έχουμε αποστείλει ειδικό σώμα το οποίο μαζί με τους Ιρακινούς ετοιμάζει καταδρομικά πλήγματα μακράς ακτίνας, κυνηγώντας μαχητές και διοικητές του ISIL και καταστρέφοντας στόχους-κλειδιά"   Ο αρχηγός του Πενταγώνου συναντήθηκε με τους ομολόγους του από Γαλλία ,Γερμανία, Βρετανία,Αυστραλία, Ιταλία και Ολλανδία για να σχεδιάσουν την στρατηγική της Συμμαχίας στον αγώνα των (βολικών όπως αποδείχθηκε) τζιχαντιστών   Είπε μάλιστα στην ομιλία του στους μελλοντικούς Γάλλους αξιωματικούς "όλοι πρέπει να έχουμε μια κοινή εκστρατεία που να είναι κατανοητή για όλη την Συμμαχία και οι εχθροί μας να μην  μπορούν να επιβιώσουν". 
  "Θα διεκδικήσουμε την Mosul στο Iraq και την Raqqa στην βόρεια Συρία"    Oι Ρώσοι επιδιώκουν τον έλεγχο της Δυτικής Συρίας και ειδικότερα της παραλιακής ζώνης, όπου και διαβιεί το 70% του συριακού πληθυσμού με απώτερο στόχο να εμποδιστεί το πέρασμα του αγωγού του Κατάρ.   Ο αμερικανικός σχεδιασμός ανατροπής του Μ.Άσαντ απέβλεπε στην είσοδο του καταριανού φυσικού αερίου στην Ευρώπη με σκοπό να αποκλειστεί η Ρωσία από την ευρωπαϊκή αγορά.   
Γι'αυτό δημιουργήθηκε το ISIS από τους Δυτικούς (δεν κρύβεται αυτό πλέον) και αυτός είναι ο λόγος που ρημάχθηκε η χώρα.   Εν τέλει οι Τουρκμένοι ισλαμιστές στην Λαττάκεια θεωρούνται απαραίτητοι γιατί αν κρατήσουν έστω έναν μικρό διάδρομο προς την Μεσόγειο τότε θα μπορεί να περάσει ο μελλοντικός καταριανός αγωγός.  

 Με την υπάρχουσα τακτική κατάσταση τω μετώπων όμως οι Τουρκμένοι δεν "βρέχουν" τα ποδια τους στην Μεσόγειο αλλά δεν έχουν εξασφαλισθεί τα σύνορα με την Τουρκία, για αυτό και ο συριακός Στρατός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις μάχες των συνόρων και στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι, όπου με την βοήθεια της ρωσικής Αεροπορίας βρίσκεται σε αρκετά πλεονεκτική θέση.

pronews