31.1.16

Ρωσία: "Αδαείς προπαγανδιστές" οι Τούρκοι



Η Μόσχα διαψεύδει της κατηγορίες της Τουρκίας ότι ρωσικο βομβαρδιστικό Su-34 παραβίασε τον εναέριο χώρο της, την Παρασκευή. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε οτι η Άγκυρα δεν μπορούσε να έχει προσδιορίσει σε ποια χώρα ανηκε το μαχητικό αεροσκάφος υπό τις περιστάσεις που περιέγραψαν.

"Δεν υπήρξαν παραβιάσεις του τουρκικου εναέριου χώρου από αεροσκάφος ρωσικου τακτικού σχηματισμού [Russian airborne tactical formation] στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας. Οι δηλώσεις από την τουρκική πλευρά όσον αφορά την προβαλλόμενη εισβολή από το ρωσικό Su-34 ειναι προπαγάνδα”, δήλωσε ο Υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοβ, εκπρόσωπος στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.



Τόνισε οτι οι σταθμοί ράνταρ που εχει η Τουρκία για τον έλεγχο του εναέριου χώρου μπορούν να καθορίσουν μόνο το υψόμετρο, την γραμμή πτήσης, και την ταχύτητα ενός αεροσκάφους, οχι όμως τον τύπο η την χώρα προέλευσης. Για να προσδιορίσουν σε ποιον ανήκει το αεροσκάφος απατείται οπτική επαφή απο κάποιο άλλο αεροσκάφος, τόνισε ο Κονασένκοβ, προσθέτοντας οτι καμία οπτική επαφή δεν αναφέρθηκε.

Διέψευσε οτι οι Ρώσοι πιλότοι ειχαν προειδοποιηθεί "στα αγγλικά και στα ρωσικά" μέσω ραντάρ και τόνισε οτι αυτο ειναι μια ιστορία που δημιούργησαν "αδαείς προπαγανδιστές οι οποίοι έχουν δει πολλές ταινίες δράσης του Χόλιγουντ."

Ο Κονασένκοβ τόνισε επίσης οτι ουτε τα αμυντικά συστήματα της Ρωσίας στη Συρία, ουτε τα ραντάρ που ελέγχουν τον εναέριο χώρο της Συρίας ειχαν καταγράψει τυχόν παραβιάσεις των εναέριων συνόρων μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας.

Το Σάββατο, η Τουρκία κάλεσε τον πρέσβη της Ρωσίας, υποστηρίζοντας οτι ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της. Σύμφωνα με την Άγκυρα, στο περιστατικό εμπλέκεται ενα Su-34 το οποίο παραβίασε τον εναέριο χώρο της την Παρασκευή. Η Αγκυρα ισχυρίζεται οτι εξέδωσε πολλές προειδοποιήσεις στα ρωσικά και στα αγγλικά. 
«Κάνουμε μια σαφή έκκληση προς τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην παραβιάζουν τον τουρκικο εναέριο χώρο, που είναι επίσης εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ,” δήλωσε σε ανακοίνωση του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο.

Επιπλέον κάλεσμα στη Μόσχα να «σέβεται πλήρως» τον εναέριο χώρο του απηύθυνε το Σάββατο το ΝΑΤΟ, λίγες ώρες μετά την καταγγελία της Τουρκίας.



onalert