17.1.16

Κερδισμένοι και χαμένοι από τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων - 32 διαφορετικά κλιμάκια, 20 φόροι αυξάνονται, ποια επιδόματα κάνουν "φτερά"!

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν!!!- Efenpress

ΝΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Τριάντα δύο διαφορετικά κλιμάκια και μειώσεις σχεδόν στο σύνολο των τιμών ζώνης σε όλη την Ελλάδα από 5% έως 21% περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
 
Oι νέες τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2015 και βάσει αυτών θα υπολογιστεί και ο ΕΝΦΙΑ του 2016. Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν αλλάζει, καθώς υπολογίζεται με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015. 
 
Οι αντικειμενικές αξίες καταργούνται και ο φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με νέο σύστημα, που θα έχει βάση τις εμπορικές αξίες.
 
Ωστόσο, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να εξασφαλίσει για το 2016 έσοδα της τάξης των 2,65 δισ. ευρώ (όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός) θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθούν οι συντελεστές ΕΝΦΙΑ σε αρκετές περιπτώσεις.
 
Τις μεγαλύτερες μειώσεις θα δουν όσοι έχουν ακίνητα σε τιμές ζώνης από 1.000 έως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
 
Οι ζώνες, όπως έχουν διαμορφωθεί με προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις, παραμένουν ίδιες. Αυτό που αλλάζει είναι η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ακινήτου ανάλογα με την περιοχή.
 
Οι νέες τιμές ζώνης, ωστόσο, πρόκειται να επηρεάσουν πάρα πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος, που βασίζεται και αυτός στις τιμές ζώνης της Εφορίας.
 
Τα επιδόματα που "χάνουν" χιλιάδες πολίτες λόγω αντικειμενικών αξιών, είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
 
- Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
- Επιδότηση ενοικίου
- Κάρτα σίτισης
- Δωρεάν ρεύμα
- Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
- Οικογενειακό επίδομα
- Φοιτητικό επίδομα
- Απαλλαγή 50% από ΕΝΦΙΑ
 
Από την άλλη, οι φόροι που αυξάνονται λόγω αντικειμενικών είναι ο ΕΝΦΙΑ για κάθε ακίνητο και συμπληρωματικός φόρος, το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ' επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ μέσω λογαριασμών ΔΕΗ), οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης και το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης κατοικίας.
 
Λόγω του ότι οι νέες τιμές ζώνης έχουν αναδρομική ισχύ, θα υπάρξει πρόβλεψη να επανυπολογιστούν οι φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών ή κληρονομιών, καθώς και τα δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω της ΔΕΗ.
 
Επίσης θα πρέπει κανονικά να επαναπροσδιοριστεί και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, καθώς ένα από τα κριτήρια είναι η αντικειμενική αξία των ακινήτων δικαιούχων (100.000 ευρώ για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με ή χωρίς παιδιά).
 
Σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 600 ευρώ (ούτως ή άλλως είναι ελάχιστες ειδικά στο λεκανοπέδιο) δεν θα υπάρξει μεταβολή
Μικρές μειώσεις 7% θα γίνουν σε περιοχές με αντικειμενικές αξίες από 600 έως 1000 ευρώ το τετραγωνικό
Μειώσεις 15,5% σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1000 έως 1500 ευρώ
Μειώσεις 19% σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1500 έως 2000 ευρώ
Μειώσεις 18,5% σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2000 έως 2500 ευρώ το τετραγωνικό
Μειώσεις 16,5% σε περιοχές από 2500 έως 3000 ευρώ το τετραγωνικό
Μειώσεις 9% από 3000 έως 3500 ευρώ το τετραγωνικό και
Μειώσεις 5,5% για περιοχές με τιμή ζώνης από 3500 έως 4000 ευρώ.
Από τις 4000 ευρώ και πάνω προτείνεται και πάλι να μην υπάρξει καμία μεταβολή.

pronews