24.1.16

Συμφωνία Ελλάδας - Ιράν για προμήθεια του 25% των πετρελαϊκών αναγκών της χώρας


Το 25% των ελληνικών αναγκών σε πετρέλαιο θα προμηθεύεται πλέον η χώρα από το Ιράν. Αυτό συμφωνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Παρασκευή, κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου του Ιράν Αμίρ Χουσεΐν Ζαμανίνια, στελεχών των ΕΛΠΕ και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνου Σκουρλέτη.
Οσον αφορά το χρέος των ΕΛΠΕ προς το Ιράν θα αποπληρωθεί σε τέσσερα χρόνια. Το ύψος των χρεών που αναγνωρίσθηκαν και από τις δύο πλευρές δεν ανακοινώθηκε ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μικρότερο των 650.000.000 ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι οι εμπορικές σχέσεις με το Ιράν διακόπηκαν το 2012, με την επιβολή, τότε, των διεθνών κυρώσεων στη χώρα.

Η συνάντηση Σκουρλέτη - Zamaninia

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου του Ιράν, κ. Amir Hossein Zamaninia. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο νέος Πρέσβης του Ιράν στην Αθήνα, κ. Majid Motallebi Shabestari, συνοδευόμενος από στελέχη της πρεσβείας, ενώ από την ελληνική πλευρά, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Τεχεράνη, κ. Γιώργος Αϋφαντής, ο Διπλωματικός Σύμβουλος του ΥΠΕΝ, κ. Νίκος Γιωτόπουλος και η ειδική συνεργάτης του υπουργού, κυρία Μαργαρίτα Σύρκου.


Τη συνάντηση απασχόλησαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, στο φόντο της άρσης του εμπάργκο που αντιμετώπιζε το Ιράν και στη βάση των ιδιαίτερα φιλικών διμερών σχέσεων, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνάντησης.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν ζητήματα προμήθειας πετρελαίου, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για τους τομείς του φυσικού αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αναφορές έγιναν επίσης, στο ζήτημα των οικονομικών εκκρεμοτήτων ανάμεσα στα ΕΛΠΕ και στην κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, την NIOC, που προέκυψε από την επιβολή του εμπάργκο, η άρση του οποίου προσφέρει τη δυνατότητα τακτοποίησής του.

Η ιρανική πλευρά επιβεβαίωσε τη διάθεση για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών και την ανάπτυξη πολύπλευρης συνεργασίας τόσο στο οικονομικό, όσο και στο διπλωματικό πεδίο.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε θέση εκκίνησης για μια νέα πορεία και ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, αλλά και η βούληση, για την πραγματοποίηση ενός ακόμη βήματος στις διμερείς σχέσεις τους. Εκτίμησε, επίσης, ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη «γέφυρα» ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ιράν.

Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΛΠΕ και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν, NIOC.
ΒΗΜΑ