18.12.15

Πούτιν προς Τουρκία: Αν έχετε κότσια, παραβιάστε τον εναέριο χώρο της Συρίας. Οι S-400 σας περιμένουν!


Με τους S-400 ο Πούτιν απειλεί για πρώτη φορά τόσο φανερά και ευθέως την Τουρκία
Πιο ξεκάθαρα δεν θα μπορούσε να έχει απειλήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Τουρκία!


Μιλώντας ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων, με αφορμή τα πεπραγμένα της ρωσικής προεδρίας τη χρονιά που εκπνέει, προειδοποίησε ότι εάν τα τουρκικά μαχητικά παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Συρίας, θα καταρριφθούν.
Αφού είπε ότι η στάση της Τουρκίας δείχνει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξομαλυνθούν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις, μετά την επιδείνωσή τους λόγω της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού Su-24 στις 24 Νοεμβρίου στη Συρία, υπογράμμισε πως η Τουρκία «γλείφει» τις ΗΠΑ για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους και ότι με την κατάρριψη περίμενε ότι θα σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία.
Όμως όπως τόνισε, όχι μόνο δεν σταμάτησαν οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά ενισχύθηκαν και με την εγκατάσταση νέων οπλικών συστημάτων, όπως οι πύραυλοι S-400.
«Μέχρι τις 24 Νοεμβρίου τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίαζαν συχνά-πυκνά τον εναέριο χώρο της Συρίας.
Αν έχουν τα κότσια ας το ξανακάνουν. Οι S-400 τούς περιμένουν» είπε ο Πούτιν.
Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού είχε δηλώσει πως οι επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία θα συνεχιστούν μέχρι ο συριακός στρατός να ελέγξει την περιοχή που φθάνει στον Ευφράτη ποταμό. Η δήλωσή του προοιωνίζεται σοβαρές ανατροπές στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, εάν λάβουμε υπόψη ότι η Τουρκία είχε χαρακτηρίσει την περιοχή βορείως του Χαλεπίου και μεταξύ του κουρδικού καντονιού του Αφρίν και του ρου του Ευφράτη, σύνορο του καντονιού του Κομπάνι, «κόκκινη γραμμή».
Ο Σοϊγκού έκανε τη δήλωσε σε κλειστή σύσκεψη στο ρωσικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RBK ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του Κοινοβουλίου.
Πάντως ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι σε περίπτωση που επιχειρηθεί ανατροπή και εκδίωξη των Τουρκομάνων και των άλλων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης, που εξοπλίζει και ελέγχει η ίδια, η Άγκυρα διατηρεί το δικαίωμα να επέμβει στρατιωτικά για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Τουρκία μετέφερε σημαντικό αριθμό αρμάτων μάχης, πυροβολικού και μάχιμων μονάδων στην εν λόγω περιοχή, στην τουρκική πλευρά των συνόρων, για να είναι όλα έτοιμα για επέμβαση.
http://www.pontos-news.gr/