29.12.15

“Τυράκι” το προσφυγικό! - "Χαβιάρι"... κρύβεται πίσω από τις πιέσεις προς την Ελλάδα για εκχώρηση των συνόρων της!

 

Πίσω από το προσφυγικό “κρύβεται” ένα σχέδιο που σχετίζεται με την αμυντική βιομηχανία
 - Τι ζήτησε για την Ελλάδα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών με επιστολή του στην ΕΕ
 - “Θα πρέπει να σκεφτούμε μια προσωρινή απομάκρυνση από το χώρο Schengen", πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο
 - Η... περίεργη και καθόλου τυχαία αναφορά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε




Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πιέσεις στη χώρα μας με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα και με σκοπό την αποδοχή του σχεδίου εκχώρησης της φύλαξης των συνόρων της από ευρωπαϊκά σώματα ασφαλείας.
Στο πλαίσιο αυτό ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Bernard Cazeneuve σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro ζητά με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ενίσχυση των ελέγχων για πλαστά συριακά διαβατήρια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και κυρίως αυτά στην Ελλάδα και την Ιταλία. 
Ο υπουργός καλεί την ΕΕ να βελτιώσει τον εξοπλισμό ελέγχων στα εξωτερικά σύνορά της και να χρησιμοποιήσει τη βάση STLD της Interpol, η οποία καταγράφει κλεμμένα ή απολεσθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα, επιμένει στους ελέγχους ασφαλείας στα hotspots και παράλληλα καλεί την ΕΕ να «ευαισθητοποιήσει» την Τουρκία, όπου υπάρχουν κλεμμένα κενά συριακά διαβατήρια, που ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενα αγοραπωλησίας.
Παράλληλα σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Manfred Weber στην εφημερίδα FAZ τονίζει μεταξύ άλλων ότι "η Ελλάδα δεν διασφαλίζει τα σύνορα με τις σημερινές προδιαγραφές του Schengen και με αυτόν τον τρόπο αποτυγχάνει στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου.  Όταν τα κράτη - μέλη δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, θα πρέπει η Ευρώπη μέσω της υπηρεσίας φύλαξης εξωτερικών συνόρων Frontex να μπορεί να αναλάβει για συγκεκριμένα τμήματα των συνόρων τη διοίκηση. Η πρόταση νόμου γι’ αυτό βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες στο τραπέζι, ελπίζω ότι θα υποστηριχθεί πανευρωπαϊκά. Όταν οι έλεγχοι των εξωτερικών συνόρων δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν από την Frontex, θα πρέπει να σκεφτούμε μια προσωρινή απομάκρυνση από το χώρο Schengen".
Και όλα αυτό την ώρα που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα η ανάπτυξη της δύναμης Rabit στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα, χωρίς όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρχει ουσιαστική υλικοτεχνική στήριξη, γεγονός που ήδη δημιουργεί προβληματισμό στις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, που πάντως εκφράζουν την προθυμία τους για στενή συνεργασία.
Αφορμή του προσφυγικό – Τα σχέδια κύκλων της ΕΕ
Να σημειωθεί πάντως ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι πίσω από την πίεση που ασκείται στην Ελλάδα με αφορμή το προσφυγικό αλλά και την εξ αυτού πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής «κρύβεται» ένα σχέδιο που προωθείται από κύκλους της ΕΕ και λόμπι που σχετίζονται με τη αμυντική βιομηχανία που βασικό στόχο έχει τη δημιουργία μιας υπηρεσίας που θα διαχειρίζεται σημαντικά βιομετρικά data, θα έχει μεγάλο budget και θα στηρίζει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία!
Άλλωστε δεν ήταν τυχαία η αναφορά  για δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού που επανέφερε στην κυριακάτικη Bild ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος υποστήριξε με ξεκάθαρο τρόπο "Στόχος μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού. Οι πόροι που δαπανούνται στους 28 εθνικούς στρατούς, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν πολύ πιο αποτελεσματικά αν συγκεντρωθούν. Δεν πρόκειται να  υπάρξει σταθεροποίηση στη Μ. Ανατολή ή την Αφρική χωρίς ισχυρότερη δέσμευση της Ευρώπης".
Μ.Α. 
newsit