13.12.15

Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο στην Γαλλία: Το Λεπέν αναμένει το Εθνικό Μέτωπο να καταγράψει μια ιστορική νίκη


45,3 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, ο οποίος διεξάγεται ενώ η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης, έναν μήνα ακριβώς μετά τις πιο φονικές επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη Γαλλία (130 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες) και με το σύνολο των κομμάτων των μεγαλυτέρων κρατών για ακόμα μια φορά να δείχνουν απροκάλυπτα ότι θέλλουν να παρεμβαίνουν αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν τους αρέσει.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στη Γαλλία για το τελευταίο εκλογικό ραντεβού πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, με το  Εθνικό Μέτωπο να βρίσκεται για πρώτη φορά σε θέση να κερδίσει μία ή περισσότερες περιφέρειες.
Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί γύρω από τα εκλογικά τμήματα, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα.
Το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο ήρθε πρώτο την περασμένη Κυριακή με μια νέα ιστορική επίδοση (27,7%) και αυτή τη στιγμή δεν ηγείται καμιάς περιφερειακής διοίκησης, είναι για πρώτη φορά σε θέση να κερδίσει μία, ακόμη και περισσότερες περιφέρειες.
Ένας ψηφοφόρος στους δύο και τα δύο τρίτα των νέων (18-24 ετών) απείχαν από τις κάλπες κατά τον πρώτο γύρο, στις 6 Δεκεμβρίου.
Σήμερα η προσοχή στρέφεται κυρίως στις περιφέρειες Νορ-Πα-ντε-Καλαί-Πικαρδία (βόρεια Γαλλία) και Προβηγκία Άλπεις Κυανή Ακτή, (νότια) στις οποίες η πρόεδρος του δεξιού κόμματος Μαρίν Λεπέν και η ανιψιά της, η βουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, ξεπέρασαν αμφότερες στον πρώτο γύρο το 40%.
Οι Γάλλοι φαίνεται να "ξυπνάνε" καθώς η κρίση των λαθρομεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου σε συνδυασμ΄ομε την ακραία λιτότητα αλλά το σημαντικότερο οι προκλητικές επεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας έχουν οδηγήσει την γαλλική κοινωνία στο Εθνικό Μέτωπο (Front national, FN) της Μαρίν Λεπέν που κατάφερε να προηγηθεί στον πρώτο γύρο, την περασμένη εβδομάδα, συγκεντρώνοντας συνολικά ένα 28% των ψήφων και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις έξι από τις δεκατρείς περιφέρειες.
Οι σοσιαλιστές(Parti socialiste, PS) του Ολάντ(καταλαβαίνοντας την ήττα τους) αποχώρησαν υπέρ των υποψηφίων της κεντροδεξιάς σ' αυτές τις δύο περιφέρειες για να σταματήουν την τεράστια άνοδο της δεξιάς του Εθνικού Μετώπου.
Το PS κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τους υποψήφιους του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (Les Républicains) του Νικολά Σαρκοζί, ώστε να ηττηθεί το Εθνικό Μέτωπο.
Ο Μανουέλ Βαλς στα πλαίσια της "τρομοκρατίας" προειδοποίησε μάλιστα ότι η χώρα κινδυνεύει με "εμφύλιο" αν το FN βρεθεί στην εξουσία!
Δημοσκοπήσεις δεν έγιναν σε όλες τις περιφέρειες και ορισμένες από αυτές, ειδικά στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γαλλίας, έδειξαν πολύ μικρές διαφορές στις προθέσεις ψήφου, συχνά εντός του περιθωρίου του στατιστικού λάθους.
«Το μόνο πράγμα που είναι σίγουρο», σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Ζοέλ Γκομπέν, «είναι ότι θα πρόκειται για πολύ αμφίρροπη αναμέτρηση». Οι άγνωστες μεταβλητές είναι πολλές, με κυριότερη τη συμμετοχή, εξήγησε. Μόλις ένας στους δύο ψηφοφόρους άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα την περασμένη εβδομάδα.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη βορειοανατολική περιφέρεια Αλσατίας-Καμπανίας-Αρδεννών-Λορένης, όπου ο Σοσιαλιστής υποψήφιος δεν υπάκουσε στη γραμμή του κόμματός του να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο.
Οι Σοσιαλιστές, που κυβερνούσαν μέχρι σήμερα στις 21 από τις 22 περιφέρειες (πολλές ενοποιήθηκαν πριν από αυτές τις εκλογές) είναι βέβαιο ότι θα υποστούν μεγάλες απώλειες.
Για τον Μπρινό Ζανμπάρ του ινστιτούτου OpinionWay, το FN θα κερδίσει "από 0 ως 5" περιφέρειες σήμερα. "Μία, είναι σχεδόν σίγουρο", εκτίμησε ο Ζαν-Ντανιέλ Λεβί της εταιρείας δημοσκοπήσεων Harris Interactive.
Η Ευρώπη ψάχνει να βρει ενόχους
Σκληρή επίθεση στην κατά τα άλλα κυβερνητική εταίρο του, Άνγκελα Μέρκελ, εξαπέλυσε μιλώντας σε κομματική ακροοατήριο ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ όσον αφορά την άνοδο του Εθνικού Μετώπου στην Γαλλία και δήλωσε ότι την είχε προειδοποιήσει σχετικά.
"Προειδοποιούσα συνεχώς την 'Αγγελα Μέρκελ να μην θελήσει να επιβάλει αυτή την πολιτική λιτότητας στην Γαλλία. Αν οι συντηρητικοί είχαν ακούσει πιο προσεκτικά, η κυρία Λεπέν δεν θα είχε προχωρήσει τόσο", δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ μιλώντας νωρίτερα στο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι ήταν λάθος να αυξηθεί τόσο η πίεση για λιτότητα στην υπερχρεωμένη Γαλλία. "Δεν μπορούμε να φερόμαστε έτσι σε μια χώρα", τόνισε.
Σε μήνυμά του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών αυτοδιοικητικών εκλογών.
«Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να κοιτάξουν την πραγματικότητα κατάματα: μόνο με τακτική, πεθαίνεις», γράφει ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.
pronews