7.8.15

Tαξίδι μυστήριο του Ιρανού διοικητή των «Φρουρών της Επανάστασης» στη Μόσχα προκαλεί «ρίγος» ανησυχίας στην Ουάσιγκτον


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ Β.ΠΟΥΤΙΝ 

Το ταξίδι μυστήριο του αρχηγού των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» στη Μόσχα έχει δημιουργία κύμα ανησυχίας στις ΗΠΑ καθώς το ταξίδι αυτό φέρεται να συνδέεται και με τον πόλεμο στη Συρία.

Την είδηση έκανε γνωστή το αμερικανικό Fox news το οποίο ανέφερε ότι ο Ιρανός διοικητής της Δύναμης Αλ Κουντς (Φρουροί της Επανάστασης) στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ φέρεται να επισκέφθηκε τον Ιούλιο στη Μόσχα παραβιάζοντας έτσι τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί από τον διεθνή οργανισμό.
Μάλιστα στο ίδιο ρεπορτάζ του Fox news αναφέρεται ότι ο Ιρανός στρατηγός συναντήθηκε τόσο με τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον οποίο είχε  «μακρά συνομιλία», όσο και με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.
Το αμερικανικό δίκτυο ανέφερε πως η επίσκεψή του Ιρανού στρατηγού πραγματοποιήθηκε κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και πιο συγκεκριμένα στις 24 του μηνός.
Οι επαφές που είχε περιστράφηκαν σε περιφερειακά και διμερή θέματα κυρίως όμως στο θέμα της παράδοσης στο Ιράν των ρωσικών αντιαεροπορικών  συστημάτων εδάφους-αέρος S-300 αλλά μεγάλο των συζητήσεων περιεστράφη και γύρω από το θέμα της Συρίας.
Το θέμα αυτό ακριβώς, δηλαδή η υπόθεση της Συρίας φαίνεται πως έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τον αμερικανικό παράγοντα καθώς μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη η Μόσχα ανακοίνωσε την στήριξή της στο πρόσωπο του Σύρου ηγέτη Μπασάρ Αλ Άσσαντ με την ενδεχόμενη αποστολή αερομεταφερόμενων δυνάμεων στη χώρα που μαστίζεται από μια πολεμική σύγκρουση που κρατά από το 2011.  
Η ανησυχία της Ουάσιγκτον είναι διπλή καθώς εκτός της Ρωσίας οι Ιρανοί έχουν ήδη στρατεύματα στη Συρία με την μορφή εθελοντών αλλά η πιθανότητα συντονισμού Μόσχας-Τεχεράνης στο συριακό αναμένεται να δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στον όξυνα Ουάσιγκτον-Άγκυρας και στα σχέδια που ετοιμάζουν για διπλή κατοχή της Συρίας από τον Σεπτέμβριο.
Πάντως το Κρεμλίνο διέψευσε ότι μια τέτοια επίσκεψη έλαβε χώρα. Όταν ρωτήθηκε από το πρακτορείο RIA Novosti αν αληθεύουν οι πληροφορίες του αμερικανικού καναλιού ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας απάντησε με ένα λακωνικό  «όχι» χωρίς να προσθέσει κάτι παραπάνω και χωρίς  να αναφέρει σε ποιο σκέλος του ρεπορτάζ αφορούσε η διάψευσή του: στην συνάντησή του με τον Β.Πούτιν ή στο ταξίδι του γενικότερα
Ωστόσο ένας άλλος Ιρανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς χωρίς να τον κατονομάζει, επιβεβαίωσε ότι ο Σολεϊμανί επισκέφθηκε όντως τη Ρωσία και είχε συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Η Σαμάνθα Πάουερ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, εξέφρασε την ανησυχία της για τις πληροφορίες αυτές.
«Πρόκειται για πολύ ανησυχητικές πληροφορίες όμως ακόμη ερευνούμε τα γεγονότα» είπε η Αμερικανίδα διπλωμάτης στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για το θέμα της Συρίας. Από το 2007 το ΣΑ του ΟΗΕ έχει επιβάλει απαγόρευση μετακίνησης στο εξωτερικό στον Κασέμ Σολεϊμανί ενώ έχει «παγώσει» και τυχόν περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει σε άλλες χώρες.
 pronews.gr