13.8.15

Άδειασε την Τουρκία το State Department: Καμία ζώνη στη Συρία



Αδειάζει, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, την Άγκυρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δηλώνοντας πως δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην Συρία, όπως διατείνεται, εδώ και μέρες, η τουρκική πλευρά.
Ο γ.γ. γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει πως ΗΠΑ και Τουρκία έχουν συμφωνήσει για την επιβολή ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, μήκους 98 και πλάτους 48 χλμ. η οποία θα εκκαθαριστεί από τους τζιχαντιστές, αλλά και τους Κούρδους και θα αποτελέσει βάση επιχειρήσεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Ο Τούρκος γ.γ. είχε πει πως εντός της ζώνης αυτής, Αμερικανοί και Τούρκοι θα πλήττουν τζιχαντιστές και Κούρδους, αν επιχειρήσουν να εισέλθουν. Ο εκπρόσωπος όμως του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, είχε διαφορετική άποψη στην ενημέρωση, δηλώνοντας ξερά, πως: «Δεν υπάρχει συμφωνία για καμία ζώνη».
Είπε ακόμα πως δεν έχει υπόψη του τους τουρκικούς ισχυρισμούς και άρα δεν μπορεί να τους διαψεύσει: «Έχουμε ξεκαθαρίσει από αυτό το βήμα και από αλλού πως δεν υπάρχει καμία ζώνη, καμία προστατευμένη περιοχή. Δεν μιλάμε για αυτό. Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι η κοινή προσπάθεια κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή», ξεκαθάρισε ο Τόνερ.
ΗΠΑ και Τουρκία είχαν καταλήξει σε συμφωνία επί του γενικού σχεδίου δράσης κατά του ΙΚ και τη δημιουργία μιας ελεύθερης από τζιχαντιστές ζώνης. Το σχέδιο αυτό θα άλλαζε τα δεδομένα στον αγώνα κατά του ΙΚ, καθώς, βάσει της συμφωνίας, τα αμερικανικά και τα αεροσκάφη των άλλων συμμάχων θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη βάση του Ιντσιρλίκ.
Όμως, φαίνεται πως οι Αμερικανοί δεν έχουν επιχειρήσει από το Ιντσιρλίκ [σ.σ. παρά τη μεταστάθμευση ΝΑΤΟϊκών μαχητικών F-16 από την αεροπορική βάση του Αβιάνο στην Ιταλία] και οι Τούρκοι αρνούνται πληροφορίες που έκαναν λόγο για αμερικανικά αεροσκάφη που εκτέλεσαν βομβαρδισμούς στην Συρία, εκκινώντας από το Ιντσιρλίκ.
«Κανένα επανδρωμένο, ή μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν απογειώθηκε από το Ιντσιρλίκ, ούτε χρησιμοποίησε τον τουρκικό εναέριο χώρο για να βομβαρδίσει στόχους στην Συρία», αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

defence-point