27.8.15

Στρατηγικό πλήγμα του PKK στη Τουρκία: Χτύπησε το Δρόμο του Μεταξιού και ανατίναξε αγωγό φ.α. - Στους 64 οι νεκροί Τούρκοι (vid)


ΖΑΜΑΝ: "TO PKK ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ DE FACTO AYTONOMIA ΣΤΗ ΝΑ ΤΟΥΡΚΙΑ" - ΧΤΥΠΑΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ 

Συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό οι επιθέσεις του PKK εναντίον οικονομικών στόχων και υποδομών στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν. Αυτή τη φορά οι μαχητές του PKK προχώρησαν στην ανατίναξη του αγωγού φυσικού αερίου στο Σαρίκαμις του Καρς ενώ αργότερα ακολούθησε νέο πλήγμα που κατέστρεψε τμήμα του περίφημου Δρόμου του Μεταξιού ενώ σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό στους 64 ανέρχονται περίπου οι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες από την αρχή των συγκρούσεων!
 
Η ανατίναξη του Δρόμου του Μεταξιού έγινε με δολιοφθορά στο δρόμο, που αποτελεί την κύρια οδική αρτηρία η οποία συνδέει τα λιμάνια της Αλεξανδρέττας και της Μερσίνας με το Ιράν, το Ιράκ και την Ασία εξυπηρετώντας τεράστιο κομμάτι του διαμετακομιστικού εμπορίου και έλαβε χώρα κοντά στην κωμόπολη Νουσαϊμπίν, τη Νίσιβη της αρχαιότητας.
 
Μέχρι την επισκευή και την αποκατάσταση του δρόμου η κυκλοφορία γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς.
 
Κοντά στην πόλη Σαρικαμίς στην περιφέρεια του Καρς, ομάδα είκοσι ενόπλων μαχητών του PKK ανατίναξαν τον αγωγό φυσικού αερίου.
 
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ομάδα των Κούρδων τοποθέτησαν εκρηκτικά στον αγωγό και τον ανατίναξαν.
 
Ο αγωγός συνδέει το Καρς με την Τιφλίδα  και το Μπακού (αφετηρία) ενώ η έκρηξη προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της πόλης. Όπως σημειώνεται οι φλόγες έγιναν ορατές από χιλιόμετρα μακριά.
 
Η τουρκική εφημερίδα ZAMAN αναφέρει ότι το Κουρδικό Πατριωτικό Επαναστατικό Κίνημα Νεολαίας (YDG-Η), που αποτελεί παρακλάδι  του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), ανακηρύσσει συνεχώς την αυτονομία  σε έναν ιδιαίτερα αυξανόμενο αριθμό επαρχιών και συνοικιών της ΝΑ Τουρκίας, η οποία « φλέγεται» από τις συγκρούσεις και την βία τον τελευταίο μήνα. Πρόκειται για  μια εξέλιξη που φαίνεται να αποσκοπεί στην δημιουργία μιας ντε φάκτο κουρδικής αυτονομίας!
 
Αν και  οι συγκρούσεις του τουρκικού στρατού με το ΡΚΚ παλαιότερα πραγματοποιούνταν κυρίως στα βουνά, σήμερα γίνονται μέσα στα αστικά κέντρα με πολλά μέλη της κουρδικής νεολαίας YDG-Η να σκάβουν χαρακώματα στους δρόμους, προκειμένου να αποτρέψουν  την είσοδο της αστυνομίας σε ορισμένες γειτονιές και συνοικίες. Επιπλέον, μέλη του ΡΚΚ φορώντας μάσκες τοποθετούν νάρκες και βόμβες κατά μήκος των δημόσιων οδών, δημιουργώντας θανάσιμες παγίδες για τους Τούρκους στρατιώτες.
 
Το PKK έχει μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει την αυτονομία σε 13 περιοχές στα νότιο-ανατολικά της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών σε Σινώπη και Cizre της επαρχίας Σιρνάκ, στην περιοχή Nusaybin mardin, Yüksekova και Şemdinli της επαρχίας Χακάρι, Muş, Varto και Bulanık , Sur Ντιγιαρμπακίρ και Silvan και στις περιοχές  Edremit και Başkale της επαρχίας  Βαν.
 
Το ΡΚΚ προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα διάλυσης της χώρας και αδυναμίας  δράσης του τουρκικού στρατού, επιτυγχάνοντας το σε μεγάλο ποσοστό .
 
Τέλος, στους 64 έφτασαν οι νεκροί Τούρκοι στρατιωτικοί από τις επιχειρήσεις κατά του PKK μαζί με τους τρεις Τούρκους που πέθαναν στη Μardin τις τελευταίες 51 ημέρες 
 
Tο Σάββατο 22 Αυγούστου κατέληξε από τα τραύματα του ο Λοχαγός της Στρατοχωροφυλακής Ali Alkan.
 
Την Κυριακή 23 Αυγούστου ο στρατιώτης της Στρατοχωροφυλακής Mehmet Kara σκοτώθηκε από τους μαχητές του PKK κατά την διάρκεια επίθεσης σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην επαρχία Diyarbakır κοντά στον αυτοκινητόδρομο Kulp-Muş. Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης τρείς στρατιώτες.
 
Στις 24 Αυγούστου δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος είχε τοποθετηθεί κάτω από το οδόστρωμα σε επαρχιακή οδό κοντά στην πόλη Şemdinli στην επαρχία Hakkari.
 
Την ίδια ημέρα ένας Αστυνομικός υπέκυψε στα τραυματά του. Ο Yakup Mete είχε τραυματιστεί την Κυριακή μετά από επίθεση του PKK στην πόλη Nusaybin στην επαρχία Mardin.
 
Tέλος, οι Remzi Yeyrek (41), Cevdet Yeyrek (42) έχασαν τη μάχη με τη ζωή και πέντε άλλοι τραυματίστηκαν όταν το όχημα τους ανατράπηκε 
 
Δείτε εδώ το βίντεο από την ανατίναξη του αγωγού και εικόνες από το μέγεθος της καταστροφής
 
 
 
 
 
 
 pronews.gr