10.8.15

"Φωτιά" στην Κωνσταντινούπολη: Το PKK ανατίναξε αστυνομικό τμήμα - 3 νεκροί και 10 τραυματίες


ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ - ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ 

Στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης χτυπούν πλέον οι μαχητές του PKK ανταποδίδοντας τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας κατά θέσεως τους στο Ιράκ και στη Συρία. Επίσης, πριν από λίγη ώρα, δύο άγνωστοι άνοιξαν πυρ και κατά του προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη και διέφυγαν όταν η αστυνομία ανταπέδωσε τα πυρά. Φαίνεται λοιπόν πώς η Τουρκία έχει πάρει «φωτιά» και πληρώνει την πολιτική της με… αίμα.
 
Τα ξημερώματα, αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά εξερράγη στην Αστυνομική Διοίκηση του Σουλτάνμπεϊλι, με αποτέλεσμα να καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό το κτίριο που στέγαζε τη διοίκηση και να σκοτωθούν 3 αστυνομικοί και να τραυματιστούν 10 πολίτες. Άλλες πληροφορίες μιλούν και για τέσσερις νεκρούς.
 
Μάλιστα, τη στιγμή που οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή και έκαναν έρευνες στο σημείο της έκρηξης, άγνωστοι επιτέθηκαν με πυροβόλα όπλα εναντίον των αστυνομικών, στις 08:04 το πρωί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, νεκρός είναι και ο οδηγός του αυτοκινήτου που μετέφερε τα εκρηκτικά.
 
Οι διωκτικές αρχές αποδίδουν την επίθεση στο ΡΚΚ, ενώ δεν αποκλείεται και η περίπτωση των τζιχαντιστών, αφού η συνοικία Σουλτάνμπεϊλι βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Κωνσταντινούπολης και κατοικείται μεταξύ άλλων και από Κούρδους αλλά και από ισλαμιστές.
 










 
Με διαφορά λίγων λεπτών, δύο άγνωστοι, όπως μετέδωσε το CNN Turk, άνοιξαν πυρ κατά του προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα. Πρόκειται για το πρώτο χτύπημα σε αμερικανικό στόχο αμέσως μετά την εμπλοκή της Ουάσιγκτον στους βομβαρδισμούς κατά του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία.  
 
Το πρακτορείο ειδήσεων Cihan μετέδωσε πως οι εμπλεκόμενοι στην επίθεση στο κτίριο που βρίσκεται στην περιοχή Σαριγέρ της Πόλης ήταν ένας άνδρας και μία γυναίκα. Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει κάτι για την ταυτότητα των δραστών, αν και εκτιμάται πώς επρόκειτο για τζιχαντιστές του ISIS που εκδικούνται για τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ και στη Συρία.
 
Δεν αποκλείεται πάντως και το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας με στόχο να γίνουν ακόμη πιο σφοδροί οι βομβαρδισμοί στη Συρία και στο Ιράκ με στόχο ή πρόσχημα τους τζιχαντιστές. Ήδη, οι Αμερικανοί έχουν στείλει επιπλέον 6 μαχητικά F-16 προκειμένου να εκτελούν από τη βάση του Ιντσιρλίκ αποστολές στο Ιράκ και στη Συρία. 
 
 
Πάντως, το περιστατικό στο προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη έρχεται μετά την περίεργη άσκηση που πραγματοποίησε των Σώμα των Αμερικανών πεζοναυτών για την εκκένωση της πρεσβείας στην Αθήνα, όπως έγραψε και το pronews.gr   
 
Η άσκηση καλύφθηκε με μια γενικότερη αντίληψη παρουσίασης για τις διαδικασίες εκκένωσης πρεσβειών της νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης αλλά τόσο το πλαίσιο του σεναρίου για εκκένωση πρεσβείας σε αστικό ιστό με την διαμόρφωση κτηρίου ανάλογου με αυτό της πρεσβείας στην Αθήνα όσο και το διάστημα που γίνονται μάλλον δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει απορίες.
 
Ως γνωστόν οι Αμερικανοί πεζοναύτες είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των Πρεσβειών και είναι αυτοί που θα εμπλακούν για την προστασία της ζωής του εκάστοτε Πρέσβης καθώς και την ασφαλή διαφυγή του σε περίπτωση διενέργειας ταραχών που μπορεί να απειλήσουν την παρουσία τους ανά χώρα.
 
Είναι βέβαιο πώς μετά το επεισόδιο στην Κωνσταντινούπολη θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε κάθε αμερικανικών συμφερόντων στόχο. Η Τουρκία πάντως θα συνεχίσει να "πληρώνει" την πολιτική ενίσχυσης των τζιχαντιστών όλα αυτά τα χρόνια με στόχο την ανατροπή του Άσαντ στη Συρία, όπως και την αντιπαράθεση με τους μαχητές του PKK.
 
pronews.gr