26.8.15

Τσίπρα απόντος, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών παυσάτω (Μαγειρεύματα...)


Η πληροφορία πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προσανατολίζεται στο να κλείσει το ζήτημα με κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων προκάλεσε χθες πολιτική αντιπαράθεση
Η πληροφορία πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προσανατολίζεται στο να κλείσει το θέμα των διερευνητικών από τηλεφώνου, προκάλεσε χθες πολιτική αντιπαράθεση με Νέα Δημοκρατία, Λαϊκή Ενότητα, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να επιμένουν στη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αφήνοντας αιχμές και κατά της Προεδρίας, αλλά κυρίως κατά του Μαξίμου.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν την πραγματοποίηση σύσκεψης έστω και χωρίς τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό, προκειμένου να καταγγείλουν την άρνηση του που οδηγεί τη χώρα σε εκλογές- και αντιστρόφως ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάθε λόγο να μη συμμετάσχει σε μία συνάντηση, στην οποία θα δέχεται πυρά από τους λοιπούς παρισταμένους.
Ο κ.Παυλόπουλος ωστόσο θεωρεί ότι η διαδικασία θα ευτελιστεί σε πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης, εφόσον ο κ.Τσίπρας αρνηθεί να συμμετάσχει σε σύσκεψη είτε για αναζήτηση λύσης από την παρούσα Βουλή είτε για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Και αυτό ακριβώς αναμένεται να συμβεί: Την Πέμπτη το πρωί ο πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης θα επιστρέψει την εντολή και μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο κ.Τσίπρας θα πει όχι, ενώ ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έχει ήδη ξεκαθαρίσει και δημόσια αλλά και στον κ.Παυλόπουλο ότι δε συμμετέχει σε καμία προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.
Επομένως ήδη από τηλεφώνου θα είναι ξεκάθαρο πως λύση θα είναι αδύνατον να βρεθεί και άρα ο σκοπός της σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών θα έχει ακυρωθεί εκ των προτέρων.
Η διαβεβαίωση που παρείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην απάντηση του προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, που του ζήτησε και δια επιστολής χθες να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ότι θα εφαρμόσει “στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους –πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία”, σημαίνει ακριβώς ότι ο κ.Παυλόπουλος θα κινηθεί με βάση αυτό που θεωρεί θεσμικά ορθόν και ουσιαστικό.
Στην ανακοίνωση που θα πρέπει να εκδώσει για την κατάληξη των διερευνητικών η Προεδρία της Δημοκρατίας φυσικά θα αναφέρεται ότι ζητήθηκε η συμμετοχή των αρχηγών σε μία τελευταία προσπάθεια σύγκλισης ή έστω σε συζήτηση για υπηρεσιακό πρωθυπουργό και υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά ότι υπήρξαν συγκεκριμένες αρνήσεις.
Έτσι θα είναι όλοι “ευχαριστημένοι”: Η Προεδρία θα έχει τηρήσει τα θεσμικά της πιστεύω, ο πρωθυπουργός θα έχει αποφύγει να βρεθεί σε δυσάρεστη θέση και η αντιπολίτευση θα μπορεί να τον κατηγορεί για τη στάση του. Και οι κάλπες θα έχουν κλειδώσει για τις 20 Σεπτεμβρίου.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)
news247