22.8.15

Να δημοσιοποιηθούν όσα είπαν οι αρχηγοί μετά το δημοψήφισμα ζητά η Ζωή


Ενημέρωση όλων των βουλευτών για τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος θα ζητήσει η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως έκανε γνωστό μετά τη συνάντησή της με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Η κ.Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «με δεδομένο ότι υπαρχει νέα Κ.Ο. και ότι είναι πολύ πιθανή η διενέργεια εκλογών αν δεν ευοδωθούν οι εντολές σχηματισμού κυβέρνησης, θα ζητήσω να ενημερωθεί η Βουλή για όσα διαδραματίστηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος, για το τι ακριβώς ειπώθηκε σε εκείνη τη συνάντηση που φαίνεται ότι καθόρισε της εξελίξεις».

Επιπλέον η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι οι πιθανές εκλογές αποτελούν ένα επιπλέον λόγο οι θεσμικοί παράγοντες και τα κόμματα να εκματελλευτούν την τελευταία κοινοβουλετική ευκαιρία να υπάρξει διάλογος και ενημέρωση της κοινωνίας.
Η πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι θα θέσει το θέμα στη Διάσκεψη των προέδρων (σ.σ. στη συνεδρίαση το απόγευμα) καθώς η Βουλή, όπως υποστήριξε, δεν κωλύεται αλλα υποχρεούται να συνεδριάσει και να συζητήσει για εκείνα τα θέματα που δεν προϋποθέτουν ενεργό κυβερνητική δράση. Όπως είπε αυτό θα είναι το αντικείμενο της Διάσκεψης των προέδρων, για να προσθέσει ότι αντίθετα με τους προκατόχους της που αποδέχτηκαν βίαιο κλείσιμο Βουλής, δεν θα αποδεχτεί ως πρόεδρος της Βουλής ούτε την φίμωση ούτε την παράκαμψη.
Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, επίσης, ότι η συνάντηση με τον κ. Λαφαζάνη είχε καθαρά θεσμικό περιεχόμενο (σ.σ. για να την ενημερώσει για τη συγκρότηση της νέας Κ.Ο.) καθώς και ότι μετά τη συνάντηση με τον κ. Λαφαζάνη θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη νέα σύνθεση των Κ.Ο. στο Κοινοβούλιο. Επιπλέον άσκησε κριτική στην Προεδρία της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «δεν τιμά κανέναν η τοποθετησή της μέσω κύκλων», για να συμπληρώσει ότι «η Βουλή τοποθετείται μέσω εμού, όχι μέσω κύκλων, όχι μέσω διαρροών. Οι θεσμοί πρέπει να έχουν την ευθύνη να τοποθετούνται ευθέως».
Νωρίτερα και υποδεχόμενη τον κ.Λαφαζάνη η κ.Κωνσταντοπούλου άσκησε κριτική προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «η κυβέρνηση επέλεξε να παραιτηθεί στα μουλωχτά, μη ενημερώνοντας τη Βουλή, και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρασιωπά την εκκίνηση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών από τη Βουλή, την ίδια στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι για την όλη διαδικασία οι εκβιαστές - δανειστές είχαν πλήρη ενημέρωση, αλλά στερήθηκε ενημέρωσης η Βουλή». Επιπλέον, η πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «αποτελεί θεσμικό καθήκον όλων μας να θωρακίσουμε το Σύνταγμα απέναντι στα μνημόνια, τα οποία αποδεδειγμένα είναι ενάντια στις συνταγματικές διαδικασίες».
Στις πρώτες της δηλώσεις πριν αρχίσει η συνάντηση η κ.Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία σε κρίσιμες συνθήκες να υπογραμμίζεται η δημοκρατική υποχρέωση και το θεσμικό καθήκον να θωρακίζουμε το Σύνταγμα απέναντι στα μνημόνια. Επανέλαβε τις αιτιάσεις της έναντι της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας:
«Δυστυχώς είναι από τις οχληρές παραμέτρους της διαδικασίας ανάθεσης εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, ότι ξεκίνησε με μία κυβέρνηση που επέλεξε να παραιτηθεί στα μουλωχτά, μη ενημερώνοντας την Βουλή και την Πρόεδρό της και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρασιωπά την δίαδικασία αυτή από την Βουλή.
Τι απαντά το Προεδρικό Μέγαρο
«Ουδέν σχόλιον διότι από χθες η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν ασχολείται με την κυρία Κωνσταντοπούλου»*, λένε κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τη νέα σφοδρή επίθεση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά τη συνάντησή της με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

ethnos

____________________
* Ας μην "ασχολείται η Προεδρία της (...) Δημοκρατίας με την κ. Κωνσταντοπούλου".'Οταν θα έλθει η ώρα θα ασχοληθεί η κ. Κωνσταντοπούλου με αυτήν και η επόμενη κίνηση θα είναι Προεδρική Δημοκρατία και όχι Προεδρευομένη, έτσι ώστε ο ΠΔ να εκλέγεται από το λαό και να μην αποτελεί επιλογή κόμματος ή κομμάτων.
 ΑΛΕΞ