25.8.15

Προεδρικό πραξικόπημα: Ο Π.Παυλόπουλος αρνείται να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όπως επιτάσσει το Σύνταγμα!


"ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ";

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά παράδοση της διερευνητικής εντολής από τον Π.Λαφαζάνη δεν θα πραγματοποιήσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπως επιτάσσει το Σύνταγμασε μια πρωτοφανή καταστρατήγηση του ανώτατου νόμνου της χώρας που μόνο ως πολιτικό πραξικόπημα μπορεί να χαρακτηριστεί.

Πλην των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ όλοι οι άλλοι πολιτικοί που αποτελούν την πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή ζητούν σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει πως δεν έχει νόημα μια τέτοια σύσκεψη, καθώς οι συσχετισμοί είναι απαγορευτικοί και επιδιώκει εκλογές-εξπρές στις 20 Σεπτεμβρίου.
Από την άλλη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευάγγελος Μεϊμαράκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Πάνος Λαφαζάνης, αλλά και ο γ.γ. του Λαϊκού Συνδέσμου Ν.ΜΙχαλολιάκος δηλώνουν ότι πρέπει να συγκαλέσει ο κ. Παυλόπουλος το συμβούλιο αρχηγών για να εξαντληθεί και η τελευταία πιθανότητα και – προφανώς – να χρεωθεί ο καθείς τις ευθύνες του. Στην λογική της τήρησης των συνταγματικών διατάξεων χωρίς όμως κωλυσιεργίες, είναι και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Η διερευνητική εντολή παραδίδεται το πρωί της Πέμπτης από τον κ. Π. Λαφαζάνη στον κ. Παυλόπουλο. «Ο πρόεδρος Θα αποφασίσει εκείνη στην στιγμή, σταθμίζοντας τα δεδομένα» λένε συνεργάτες του. Διατυπώνουν μάλιστα την εκτίμηση ότι «πιθανότατα βγαίνει για εκλογές 20 Σεπτεμβρίου».
  • Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πορεία των διερευνητικών εντολών αλλά και των συσχετισμών, γνωρίζει ότι – με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τουλάχιστον και εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά – δεν υπάρχει περιθώριο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης
  • Επιπλέον, εκκρεμούν μείζονα προαπαιτούμενα για τον Οκτώβρη-Νοέμβρη: Από το ασφαλιστικό μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν υπάρξει περαιτέρω κωλυσιεργία, χωρίς αποχρώντα λόγο μάλιστα, όλα αυτά θα τεθούν εν κινδύνω.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υποχρεούται να συγκαλέσει συμβούλιο αρχηγών. Το Σύνταγμα αναφέρει ότι «καλεί» τους αρχηγούς των κομμάτων. Τούτο σημαίνει ότι μπορεί να τους καλέσει και τηλεφωνικά ή και κατ' ιδίαν, σε σύντομη χρονική αλληλουχία την ίδια ημέρα που θα επιστραφεί η τρίτη διερευνητική εντολή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος που αφορά στον διορισμό Πρωθυπουργού και Κυβέρνησης, στην παράγραφο 3 προβλέπεται:
«Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».
Ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό ο κ. Παυλόπουλος να ενημερώσει χωριστά τους πολιτικούς αρχηγούς που το επιθυμούν ή και τηλεφωνικά, ότι δεν μπορεί να υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης. Πιθανότατα το πρωί της Παρασκευής θα ορκίσει υπηρεσιακή Πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και την ίδια ημέρα θα θυροκολληθεί το διάταγμα διάλυσης της Βουλής και η προκήρυξή τους για τις 20/9.

 pronews.gr