23.8.15

Ο Α.Τσίπρας θέλει κυβέρνηση αυτοδυναμίας αλλά δεν λέει όχι και στις συνεργασίες


ΕΝ ΜΕΣΩ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ: "ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"

Το πλαίσιο για τις εκλογές έθεσε ο Α.Τσίπρας στον απόηχο της αποσκίρτησης του Π.Λαφαζάνη και των 25 Βουλευτών με τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας αλλά και τη γνώση ότι πλέον υπάρχει ένα μνημόνιο το οποίο θα πρέπει να εφαρμόσει σε περίπτωση νίκης του στην εκλογική αναμέτρηση.

Στόχος πλέον η αυτοδυναμία, με τον Α.Τσίπρα να ζητά καθαρή εντολή μέσω αυτοδυναμίας, αλλά χωρίς και να αποκλείσει τις οποιεσδήποτε συνεργασίες αν και είναι άγνωστο με το ποιο κόμμα εκτός από τους ΑΝΕΛ αναφέρεται.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού εξέφρασε δημόσια την ενόχλησή της γιατί δεν ενημερώθηκε για την παραίτηση της κυβέρνησης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παραιτήθηκε στα "μουλωχτά" και δεν ενημέρωσε την ίδια και τη Βουλή αλλά τους "εκβιαστές δανειστές", ζήτησε συζήτηση αρχηγών, μια προσπάθεια που το Μαξίμου μεταφράζει ως απόπειρα να καθυστερήσουν οι εκλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην σύσκεψη κομματικών και κυβερνητικών στελεχών όπως οι Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Βούτσης, Χρήστος Μαντάς, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Μπαλάφας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Μην ασχολείστε με τα τεχνάσματα καθυστέρησης των εκλογών. Αυτά έχουν κοντά ποδάρια και ο κόσμος καταλαβαίνει. Εμείς τώρα στη μάχη. Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Να καταθέσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Αριστεράς για την επόμενη τετραετία. Το μόνο πρόγραμμα που μπορεί να βγάλει τον τόπο από την κρίση με το λαό μας όρθιο. Αυτό είναι τώρα το δικό μας καθήκον. Προχωράμε μπροστά, ανοίγουμε δρόμους».
"Και συνεργασίες αλλά όχι με μνημονιακούς"
Όπως δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές με τέτοια δυναμική ώστε γύρω του να προκύψει μια ισχυρή πλειοψηφία, γιατί αποδείχθηκε ότι το 151 δεν φτάνει.
Σχετικά με ενδεχόμενες κυβερνητικές συνεργασίες το ίδιο στέλεχος υποστήριξε πως αυτές θα διαφανούν μετά την κάλπη ενώ για ραντεβού με Μεϊμαρακη ή Λαφαζάνη είπε χαρακτηριστικά πως "αν πιστεύαμε οτι θα μπορούσε να προκύψει κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή δεν θα υποβάλαμε την παραίτηση μας".
Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν το πρόγραμμα, οι περιοδείες και οι λίστες που αναμένεται να είναι έτοιμες το επόμενο δεκαήμερο. Στόχος της καμπάνιας και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά είναι να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος η Ο.Γεροβασίλη ανέφερε  «η αυτοδυναμία, ως εφικτός στόχος, προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση, που θα προκύψει, να είναι μια σταθερή κυβέρνηση για να αποφευχθούν οι οποιουδήποτε τύπου κραδασμοί, που δεν τους χρειάζεται η χώρα. Εάν χρειασθεί να γίνουν συμμαχίες, θα γίνουν με την ίδια λογική που έγιναν και οι προηγούμενες. Δηλαδή επί προγραμματικών θέσεων».
Αναφερόμενη δε στην απόφαση για εκλογές, σημείωσε ότι γίνονται διότι «εμείς υπαναχωρήσαμε από θέσεις μας και από το πρόγραμμά μας, αυτό που καταθέσαμε στη λαϊκή κρίση στις 25 Ιανουαρίου. Επομένως, σήμερα η στάση της κυβέρνησης, το καινούργιο πρόγραμμα για να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα και τη νέα οικονομική κρίση και από τις επιπτώσεις των μνημονίων, πρέπει να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού που είναι ο μόνος αρμόδιος».
Οι λίστες
Σε ό,τι αφορά τις λίστες, δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις, με παρουσία κάποιων εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, μετακινήσεις προσώπων από το επικρατείας σε περιφέρειες και προσθήκη νέων προσώπων στο επικρατείας.
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται μια διευρυμένη συνεδρίαση της ΚΕ στην οποία θα συμμετάσχουν βουλευτές και μέλη, συμπεριλαμβανομένων των μελών που πρόσκεινται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά ενδέχεται να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος θα συνεδριάσει ξανά την Δευτέρα, οπότε και θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες των επόμενων κινήσεων. Μετά τη Δευτέρα θα γίνουν τηλεφωνήματα σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ώστε να διαπιστωθεί ποια από αυτά θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και ποια θα αποχωρήσουν στο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Με το βλέμμα στο Βερολίνο
Ανησυχία επικρατεί στο Βερολίνο για επιβράδυνση στην εφαρμογή των "μεταρρυθμίσεων" που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο Ελλάδας-δανειστών, λόγω εκλογών και προειδοποιεί με καθυστέρηση στην εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου.
Η Αγκελα Μέρκελ αναμένει από την Ελλάδα την εφαρμογή των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι «το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα φέρει και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης.
Συνεπώς όσα συμφωνήθηκαν ισχύουν και μετά την ημερομηνία των εκλογών. Το νέο ελληνικό πρόγραμμα 86 δισεκατομμυρίων ευρώ καθορίζει την πορεία των εξελίξεων για τα επόμενα τρία χρόνια. Στο γεγονός αυτό δεν αλλάζει τίποτα η παραίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού», κατέληξε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Από την πλευρά του εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο τόνισε ότι «αναμένουμε μέχρι το φθινόπωρο την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες συμφωνήσαμε. Σε περίπτωση επιβράδυνσης των μεταρρυθμίσεων θα καθυστερήσει και η εκταμίευση των επόμενων δόσεων», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τόνισε και θέλοντας να απολογηθεί η Κυβέρνηση για το κατα πόσο οι ξένες κυβερνήσεις έχουν λόγο για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις «Σαφώς και δεν πήρε την έγκριση ο πρωθυπουργός από το εξωτερικό προκειμένου να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές. Δεν έχουν συμβεί αυτά τα πράγματα»  απαντώντας στην έντονη φημολογία ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε πρώτα τους δανειστές και ύστερα το Κοινοβούλιο. Μάλιστα, η κ. Γεροβασίλη διευκρίνισε ότι «για να είμαστε σαφείς, ο πρωθυπουργός κινήθηκε θεσμικά. Οι επικοινωνίες και τα τηλέφωνα που έγιναν και πότε έγιναν, έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Είναι αυτά που έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο πρωθυπουργός».
Σε ό,τι αφορά την πρώτη αξιολόγηση, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «η εκτίμηση του χρονικού διαστήματος των εκλογών δεν ρισκάρει με κανέναν τρόπο το να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση. Υπάρχουν οι όροι, υπάρχει και ο χρόνος για να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση, προκειμένου να ανοίξει η μεγάλη συζήτηση για το χρέος».




 pronews.gr