19.8.15

Αυστρία: "Ναι" στην συμφωνία για την Ελλάδα


«Πράσινο φως» για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα έδωσε η αυστριακή Βουλή και συγκεκριμένα η αρμόδια για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας Υποεπιτροπή της, καθώς δεν απαιτείται ψηφοφορία στην ολομέλειά της, στην οποία απλώς θα γίνει αργότερα συζήτηση επί της απόφασης.
Υπέρ της πρότασης στην υποεπιτροπή, με την υπερψήφιση της οποίας εξουσιοδοτείται ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ να συναινέσει στο τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τάχθηκαν, όπως αναμενόταν, τα δύο κόμματα του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό.

Την πρόταση, καταψήφισαν και τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, οι Πράσινοι, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και η «Ομάδα Στρόναχ» του αυστροκαναδού πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ.
Σε ανακοίνωση του αρμόδιου των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού, η υπερψήφιση του νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα χαρακτηρίζεται «αναγκαία» και σημειώνεται ότι ο χρόνος που κερδίζεται με το πρόγραμμα πρέπει να αξιοποιηθεί για την προώθηση της αναζωογόνησης της οικονομίας στη χώρα, για την επιτάχυνση οικοδόμησης κρατικών δομών και προπάντων για την ενίσχυση του αγώνα εναντίον της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
Από την πλευρά του το Κόμμα των Ελευθέρων -το μεγαλύτερο της αυστριακής Βουλής- τονίζει ότι «τα συνεχιζόμενα πακέτα βοήθειας, τα οποία έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα ντε φάκτο προτεκτοράτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ζημιώνουν την Ευρώπη στο σύνολό της».
Σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ομάδας Στρόναχ αναφέρει ότι, αντί να καταβυθίζονται εκ νέου στο Αιγαίο δισεκατομμύρια ευρώ των φορολογουμένων, η αυστριακή κυβέρνηση θα έπρεπε με αυτά να χρηματοδοτήσει ένα πακέτο ανάκαμψης της αυστριακής οικονομίας, και προσθέτει πως είναι πλέον καιρός να επιδειχθεί επιτέλους αλληλεγγύη και προς τον αυστριακό πληθυσμό, και όχι μόνον προς τον ελληνικό.
Η Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής είχε υπερψηφίσει ήδη στις 17 Ιουλίου, με τις ψήφους και τότε των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, την εξουσιοδότηση για συμμετοχή της Αυστρίας στις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
nooz.gr