25.8.15

Αντιπολίτευση κατά Παυλόπουλου: Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να είναι εντολοδόχος του Μαξίμου


Μεϊμαράκης: Απαραίτητη η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη - Δεν είναι δεδομένη η πρωθυπουργοποίηση της προέδρου του Αρείου Πάγου - Λαφαζάνης: Απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βάλει εκλογές πριν τις 27 Σεπτεμβρίου - Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζητούν και ο Θεοδωράκης και η Γεννηματά

Άτυπο μέτωπο με το οποίο επιχειρούν να ανατρέψουν τον σχεδιασμό του πρωθυπουργικού γραφείου τόσο για εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου αλλά και για a priori πρωθυπουργοποίηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου συγκρότησαν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Στη σημερινή συνάντησή τους, τη δεύτερη μέσα σε τέσσερις ημέρες αφού είχαν συναντηθεί ξανά το Σάββατο στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που είχε λάβει ο πρόεδρος της ΝΔ, στις δημόσιες δηλώσεις τους κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να τηρήσει το Σύνταγμα, όπως είπαν, και να μην συναινέσει σε «εκλογές-εξπρές» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας.

Τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και ο κ. Λαφαζάνης δεν αποδέχονται την προκήρυξη εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να βάλει εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου, θα είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο να το κάνει» είπε ο κ. Λαφαζάνης ο οποίος άφησε ένα βαρύτατο υπαινιγμό κατά του Προκόπη Παυλόπουλου ότι «δεν είναι δυνατόν να λάβει μια απόφαση ως εντολοδόχος του Μαξίμου».

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί με τη στάση τους ανατρέπουν όλον τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο αρχικά επιδίωκε να υπάρξουν εκλογές ακόμα και στις 13 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια να μην υπάρξει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Η στάση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όμως, δεν επέτρεψαν την υλοποίηση των σχεδίων αφού αφενός πήραν τις διερευνητικές εντολές, τις οποίς και εξήντλησαν, και αφετέρου πλέον μιλούν ανοιχτά για διεξαγωγή εκλογών το νωρίτερο στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Λαφαζάνης κάλεσε, μάλιστα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να κινηθεί με βάση τους κανόνες της Δημοκρατίας και να προασπίσει τη δυνατότητα του ελληνικού λαού να πάει στις Κάλπες με τη μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών εκφράζοντας την αντίθεσή του στις "επίσημες διαρροές" από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Είπε ότι είναι απαραίτη η σύγκλιση όχι μόνο για να συζητήσει το ενδεχόμενο να προκύψει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή αλλά και για να αποφασίσει για την υπηρεσιακή κυβέρνηση και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία να ανατεθεί η εντολή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Σημείωσε, δε, χαρακτηριστικά ότι "αν κάποιοι δεν θέλουν ας μην έλθουν στην σύσκεψη και ας μείνει κενή η καρέκλα".

Ο  κ. Μεϊμαρακης είπε ότι είχε μία εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση  με τον κ. Λαφαζάνη και διευκρίνισε ότι παρότι τα δύο κόμματα χωρίζει άβυσσος αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητάμε και να αναζητούμε σημεία συνεννόησης και σύγκλισης. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε "απαράδεκτο ότι ένας αρχηγός κόμματος που είναι και πρωθυπουργός δεν δέχεται να έλθει σε συζήτηση και συνεννόηση αν όχι για τον σχηματισμό κυβέρνησης για το πως θα διαμορφωθεί το σκηνικό την επόμενη ημέρα των εκλογών".

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ακόμη ότι καθώς είναι ανοικτή ακόμη η Βουλή υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίσει την ακύρωση του φεουδαρχικού μπόνους των 50 εδρών. «Αν η πρότασή μου βρει ανταπόκριση και πρέπει να βρει ανταπόκριση μπορούμε να πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική για την ανόθευτη έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού. Δεν πήρα απάντηση από το Μαξίμου. Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει θέση, εκτός αν είναι και αυτό στις προδιαγραφές του μνημονίου».

Ο κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον κ. Λαφαζάνη στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής σχηματισμού που έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας. Παρότι είναι δεδομένο πως δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης και οι δύο έχουν κοινό αντίπαλο τον κ. Τσίπρα. Συμφωνούν όμως στην απομόνωση του πρωθυπουργού ενώ και οι δύο επιθυμούν περισσότερο χρόνο για την προεκλογική περίοδο.

Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζητούν Θεοδωράκης και Γεννηματά

Υπέρ της άμεσης σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών τάχθηκαν και ο Σταύρος Θεοδωράκης με τη Φώφη Γεννηματά.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνει ό,τι προβλέπεται στο Σύνταγμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο το απόγευμα της Τρίτης.

Αναφορικά με τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, στην ίδια επικοινωνία ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι, λόγων των εκτάκτων συνθηκών, δεν πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές.

Αίτημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά από τον Προκόπη Παυλόπουλο να συγκαλέσει το συμβούλιο όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος της τριήμερης διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη υπενθυμίζοντας του ανάλογες αποφάσεις που είχαν λάβει στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιστάσεις οι κ.κ. Παπούλιας και Σαρτζετάκης.

Παράλληλα συντάσσεται με την άποψη Μεϊμαράκη ότι πρέπει να εξαντληθούν οι προσπάθειες για συγκρότηση πολιτικής κυβέρνησης πριν να υλοποιηθεί η επιλογή της πρωθυπουργοποίησης ενός εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων.
protothema