20.8.15

Πάλι εκλογές (!) σε μια χώρα που καταρρέει για να διώξει ο Α.Τσίπρας από τον ΣΥΡΙΖΑ Αριστερή Πλατφόρμα και λοιπούς διαφωνούντες!


ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ "ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ"! 


Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες και εκτιμήσεις του defencenet.gr ήδη από την περασμένη Παρασκευή, ο Α.Τσίπρας προσπαθεί να διαφύγει του πρωτοφανούς πολιτικού αδιεξόδου που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση και πάει σε εκλογές, μάλλον στις 20 Σεπτεμβρίου.

Αδιέξόδου όχι απλώς προκάλεσε η ίδιος ο Α.Τσίπρας με την υιοθέτηση ενός νέου σκληρού -και ανεφάρμοστου - Μνημονίου, αλλά και με την αποδοχή του κατόπιν του δημοψηφίσματος που ο ίδιος προκάλεσε και ο λαός το είχε απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία 61,4%!
Και τέλος - και αυτό είναι το σημαντικότερο - κατόπιν της πρωτοφανούς τιμωρητικής πράξης των "εταίρων" που επέβαλαν capital controls "στραγγαλίζοντας" ότι |ανέπνεε" ακόμα από την ελληνική οικονομία (η ύφεση λόγω των capital cintrols μπορεί να ξεπεράσει το 10% σε εξαμηνιαία βάση πολύ υψηλότερη από την Κατοχή 1941-1944)!
Εχοντας απωωλέσει το 25% της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ο Α.Τσίπρας θεωρεί ότι μπορεί να πάει σε εκλογές να τις κερδίσει με αυτοδυναμία και να συνεχισει να κυβερνά,εφααρμόζοντας μια συμφωνία την οποία ούτε ο ίδιος την πιστεύει και ούτε τα εναπομείναντα στελέχη του την υιοθετούν, αλλά και μη έχοντας καν τα τεχνοκρατικά στελέχη να εφαρμόσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Τότε γιατί διαλύει την Βουλή και πάει σε εκλογές; Γιατί απλά τώρα δεν κυβερνά, αφού έχει χάσει ουσιαστικά την δεδηλωμένη και πιστεύει ότι μπορεί να βάλει την Αριστερή Πλατφόρμα "στη γωνία" και να κυβερνήσει απερίσπαστος, Ετσι νομίζει...
Το ότι θα κερδίσει την αυτοδυναμία είναι σχεδόν σίγουρο, αφού η Αριστερή Πλατφόρμα δεν έχει τον ηγέτη που θα διέλυε τον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ και θα έπαιρνε μέχρι και 20% της εκλογικής του δύναμης. Μιας δύναμης που την βραδιά του δημοψηφίσματος είχε καταμετρηθεί στο 48% των ψηφοφόρων!
Η Αριστερη Πλατφόρμα μπορεί να κερδίσει ένα ποσοστό μεταξύ 5-10%, αλλά μέχρι εκεί, Υπό την ηγεσία, φυσικά ενός π.χ. Γιάνη Βαρουφάκη, όλα θα άλλαζαν προς το καλύτερο.
Εν πάση περιπτώσει ο Α.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσουν την αυτοδυναμία - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - βασικά λόγω της ανυπαρξίας της ΝΔ που παλεύει να κρατηθεί πάνω από το 20%.
Ιδιαίτερα ευνοημένος ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή από την συγκυρία, μπορεί να προσεγγίσει το 9,3% των ευρωεκλογών του 2014. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι θα παίξουν  μεταξύ του 3 και του 6% με το ΠΑΣΟΚ και τους  ΑΝΕΛ να δίνουν μάχη να μπουν στην Βουλή.
Οι τελευταίοι είναι βαριά τραυματισμένοι από τις πολιτικές-οικονομικές εξελίξεις και ίσως για τον Π.Καμμένο θα ήταν καλύτερα να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του διευρυμένου ΣΥΡΙΖΑ για να επιβιώσει πολιτικά.
Το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί σε καλύτερη θέση απ'ότι σήμερα αν ο Γ.Παπανδέου επιστρέψει στο κόμμα. Μην ξεχνάμε ότι η Φ.Γεννηματά εκλέχθηκε με "υπόγειο" σύνθημα την επιστροφή του Γ.Παπανδρέου στο κόμμα.
Πιθανότερη ημερομηνία εκλογών η 20η Σεπτέμβρη, όπως είχαμε γράψει από τις 14 Αυγούστου.
Μάλλον εντός της ημέρας θα υπάρξει παραίτηση της κυβέρνησης και επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου -όπως εξηγούν-να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.
Δεν δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει και σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, προκειμένου να εξηγήσει την απόφασή του.
Γράφαμε στις 14 Αυγούστου ότι "Η αρχή της δεδηλωμένης είναι η βάση με την οποία δίνεται εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα κόμματα με βάση τις έδρες και το άρθρο 37 περιγράφει ακριβώς αυτό, αλλά δεν αναφέρει τίποτε σχετικά με την ψηφοφορία για την εμπιστοσύνη της Βουλής πέρα από το ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της. Στο άρθρο 84, αναφέρεται η ψηφοφορία εμπιστοσύνης ξεχωριστά από την ψηφοφορία πρότασης δυσπιστίας (μομφής).
 
Ψηφοφορία εμπιστοσύνης ζητάει πάντα η κυβέρνηση - ακόμη και κατά τον σχηματισμό της (παράγραφος 1) - και κατά το γράμμα του άρθρου στην παράγραφο 6, αρκεί η πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, ενώ για την πρόταση δυσπιστίας επίσης στην ίδια παράγραφο γίνεται δεκτή, μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών."
 
Δηλαδή η υπολογισμένη με 60 απουσίες σε Βουλή 300 βουλευτών, πλειοψηφία 120 βουλευτών αναφέρεται μόνο στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης (και ποτέ μα ποτέ, ρητά κατά το Σύνταγμα σε πρόταση μομφής).
 
Οι αριθμοί είναι πρακτικοί υπολογισμοί, καθώς οι απόντες βουλευτές μπορεί να είναι λιγότεροι από 60 (οπότε χρειάζονται περισσότεροι από 120 υπέρ) ή περισσότεροι οπότε δεν διενεργείται ψηφοφορία.
 
Συνεπώς άλλο η αρχή της δεδηλωμένης, δηλαδή η σειρά εντολών και άλλο η εμπιστοσύνη της Βουλής. Είμαστε συνηθισμένοι στο γεγονός ότι κατά κανόνα υπέρ της εμπιστοσύνης ψηφίζουν μόνο οι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος και όλοι οι άλλοι ψηφίζουν κατά (κομματική γραμμή), αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.
Κατά της εμπιστοσύνης μπορούν να ψηφίσουν και οι βουλευτές του ίδιου του κόμματος ή να υπερψηφίσουν βουλευτές άλλου - ακόμη κι αν έχει ήδη την πλειοψηφία - διαφορετικά δεν θα είχε νόημα η ψηφοφορία αλλά μόνο το άθροισμα των εδρών
 
Όμως αυτή η πλειοψηφία δεν μπορεί ποτέ να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των Βουλευτών (δηλαδή από 120 ψήφους).
 
Συνεπώς αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει πλέον τους απαραίτητους ψήφους για να στηρίξει την κυβέρνησή του, θα αναγκαστεί να διασπαστεί και να προχωρήσει σε εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία τις 20 Σεπτεμβρίου".
 
Θα αλλάξουν τίποτα οι εκλογές. Τίποτα. Οτι είναι να γίνει θα γίνει είτε με, είτε χωρίς εκλογές. Το ποτάμι της Ιστορίας δεν γυριζει πισω...

pronews.gr