7.8.15

Πάμε για καθορισμό ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου- Κύπρου σε συνάντηση Α.Τσίπρα, Αλ-Σισι και Ν.Αναστασιάδη


ΝΕΑ ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Τη διοργάνωση νέας τριμερούς Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου για την ΑΟΖ συμφώνησαν  κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που είχαν  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στο πλαίσιο της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αίγυπτο για τα εγκαίνια της νέα διώρυγας του Σούέζ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία όπως αναφέρεται  πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, βρέθηκαν θέματα οικονομικής συνεργασίας ενώ συμφωνήθηκε η διοργάνωση νέας τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου τον ερχόμενο Σεπτλέμβριο, για τον καθορισμό των μεταξύ των τριών χωρών των ζωνών αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης.
Δεν έγινε γνωστό που θα πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα γίνει μάλλον στην Αθήνα, αφού οι προηγούμνενες δύο έχουν γίνει σε Κάιρο και Λευκωσία.
Παράλληλα Τσίπρας και αλ-Σίσι συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας όπως της λιμενικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σουέζ και στον Πειραιά, καθώς και άλλα ελληνικά λιμάνια.
Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο συναντήσεις αξιωματούχων, προκειμένου να υποστηριχτεί η δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Σουέζ.
Η κινητικότητα που παρουσιάζεται στις Ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις, κινητικότητα η οποία αγγίζει και τη στρατιωτική συνεργασία με την πρόσφατη άσκηση “Houras 2015”, όταν ελληνικά Mirage 2000 πήγαν μέχρι την Αίγυπτο είναι εντυπωσιακή και χαρακτηρίζει το επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών.
Η παρουσία της φρεγάτας «Σπέτσαι» άλλωστε σήμερα στα εγκαίνια της νέας διώρυγας ήταν ακόμη ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, την ίδια στιγμή που οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερτνογάν να υποστηρίζει τους ισλαμιστές που δρουν στο Σινά αλλά την «μουσουλμανική αδελφότητα» όπως έχει καταγγείλει ο ίδιος ο Αιγύπτιος πρόεδρος
Είναι επομένως ευκαιρία για την Ελλάδα να δημιουργήσει περιφερειακές συμμαχίες όπως έχει ήδη με το Ισραήλ ενώ ταυτόχρονα πρέπει επιτέλους να προσχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ καθώς πλέον έχει προετοιμαστεί το έδαφος με την Αίγυπτο και την Κύπρο.

 pronews.gr