5.8.15

« ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ»



ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕΣΣΑΡΑΣ

5ης ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΑΡΑ
Γευσιγνωσία  είναι η τέχνη απόλαυσης της εκλεκτής τροφής, στην οποία και συμπεριλαμβάνεται η επιλογή και το μαγείρεμα της  αλλά και ο τρόπος σερβίρισματός της. Ορίζεται δηλαδή ως τέχνη και επιστήμη της ανθρώπινης γευστικής  διατροφής.
Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς πήρε ξανά την πρωτοβουλία να ευαισθητοποιήσει τους Συλλόγους του Δικτύου προσπαθώντας  να παρουσιάσει τον τοπικό πολιτισμό και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας με σκοπό την ανάπτυξη και την προβολή της Μεσσαράς.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της Μεσσαράς είναι και ο γαστρονομικός πολιτισμός μας, όπως αυτός διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων ο οποίος βασίστηκε στον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας. Αυτόν τον πλούτο αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μέσα από τη γευσιγνωσία που οργανώνουμε κάθε χρόνο και να τον κάνουμε ευρύτερα γνωστό, όχι μόνο στους άλλους, αλλά και σε εμάς τους ίδιους.


 Από την αρχαιότητα έως και σήμερα, στην περιοχή μας,  το λάδι, τα αρωματικά άγρια χόρτα, τα κηπευτικά, τα λαχανικά, τα βότανα, τα ψάρια, τα φρούτα, τα τυροκομικά, το μέλι κ.α. έπαιξαν και παίζουν ως τώρα , σπουδαίο ρόλο στη Μεσσαρίτικη κουζίνα.
Όλα αυτά   πρέπει να αναδεικνύονται με τρόπο σύγχρονο, σεβόμενοι την παράδοση μας και προβάλλοντας την ικανότητα των ανθρώπων των χωριών μας και αποβάλλοντας την ξενομανία. Σεβόμενοι όλοι μας τη σοφία της αρχαίας διατροφής ως σήμερα,  θα συνδράμουμε στην προσπάθεια διατήρησης των παλαιών σπόρων που έχουν δοκιμαστεί στα αγροτικά περιβάλλοντα αιώνες τώρα.
Με αυτόν τον τρόπο παροτρύνουμε όσους συμπατριώτες μας το επιθυμούν, να ασχοληθούν καλυτερεύοντας την ποιότητα της παραγωγής τους, αλλά και να στραφούν στην παραγωγή νέων προϊόντων, που θα έχουν μεγαλύτερη απήχηση στις διεθνείς αγορές, με τα ανάλογα οικονομικά αποτελέσματα.


Όπως και στις προηγούμενες προσπάθειες έτσι και φέτος  στον ωραίο Αμπελούζο, κάτω από  πλατάνια θα δοκιμάσουμε ξανά την κουζίνα των χωριών της Μεσσαράς μέσω των Πολιτιστικών Συλλόγων, των Γυναικείων Συνεταιρισμών ή φορέων , μέσα από μια μεγάλη ποικιλομορφία πιάτων που μπορούν να ικανοποιήσουν πλήρως τις γαστρονομικές αναζητήσεις τόσο των κρεατοφάγων όσο και των χορτοφάγων και των απαιτητικών γευσιγνωστών με ταυτόχρονη προώθηση και διαφήμιση των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων του πρωτογενή τομέα της Μεσσαράς.
Ο στόχος και πάλι, της  5ης γευσιγνωσίας στον Αμπελούζο ,είναι να μυήσουμε τον ντόπιο, τον εγχώριο τουρίστα και τον τουρίστα του εξωτερικού στις γεύσεις της Μεσσαράς διαφημίζοντας ταυτόχρονα τα προϊόντα της , δημιουργώντας και προβάλλοντας έτσι το πάζλ του γευσιγνωστικού χάρτη της περιοχής.
Η γευσιγνωσία θα πραγματοποιηθεί στις 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015, ημέρα Κυριακή, στο όμορφο χωριό Αμπελούζο, στις 18.00 μ.μ, μέσα στο χωριό στην τοποθεσία Πλατάνια.

(Είσοδος δωρεάν)
Η ΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΤΡΟΦΗ (Ιπποκράτης)



Το ΔΣ του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς.