14.8.15

Β.Κορέα: Τι θα κάνει με τόσο ουράνιο ο Κιμ Γιονγκ Ουν; - Τι έδειξε η ανάλυση φωτογραφιών


Ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, φαίνεται ότι φροντίζει να εκσυγχρονίσει το εργοστάσιο ουρανίου που βρίσκεται στην Pyongsan, ένα γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα θα παράγει περισσότερο ουράνιο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων ή πυρηνικής βόμβας.
 
Τα παραπάνω ισχυρίζεται ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας, Jeffrey Lewis, από το Κέντρο Μελετών για την Απαγόρευση των Όπλων (CNS) στην Ουάσιγκτον. Ο Lewis κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Βόρεια Κορέα επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ουρανίου που διαθέτει και παράλληλα πραγματοποιεί ανακαίνιση στις ήδη υπάρχουσες, αφού μελέτησε τις εικόνες από δορυφόρο.
 
Στις δορυφορικές φωτογραφίες απεικονίζονται νέα κτήρια στην περιοχή όπου βρίσκεται το εργοστάσιο ουρανίου ενώ τα υπάρχοντα κτήρια εκσυγχρονίζονται. Στην ίδια περιοχή, την Pyongsan, υπάρχει ορυχείο ουρανίου, το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή πυρηνικών βομβών ή πυρηνικής ενέργειας.
 
Ο δόκτωρ Lewis αναφέρει για το θέμα: «Η ανακαίνιση του εργοστασίου ουρανίου δείχνει ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να αυξήσει την εξόρυξη ουρανίου από το παρακείμενο ορυχείο. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η χώρα με αυτό το ουράνιο. Μια πιθανότητα είναι ότι θα χρησιμοποιήσει το ουράνιο για να αυξήσει τα αποθέματά της σε υλικά για την κατασκευή πυρηνικών όπλων».
 
Ο Lewis δήλωσε ότι ένας άλλος λόγος για τον οποίο η Βόρεια Κορέα φροντίζει να επεκτείνει και να ανακαινίσει τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ουρανίου στην Ryongsan θα μπορούσε να είναι και η παραγωγή καυσίμων για τον πειραματικό πυρηνικό αντιδραστήρα που βρίσκεται υπό κατασκευή στην Yongbon.
 
Το 2009 ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ιλ, είχε ανακοινώσει ότι η Βόρεια Κορέα έχει ήδη κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.
 
Τμήμα ειδήσεων pronews.gr