9.8.15

Λαφαζάνης: Για τη ρήξη θα ευθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας


Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας που μιλά για τις ευθύνες του πρωθυπουργού σε σχέση με το τρίτο Μνημόνιο, αδειάζει το Γ. Βαρουφάκη για το σχέδιο Β και προαναγγέλλει μεγάλη ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ


Για τα επόμενα σχέδια του εν όψει της υπογραφής του τρίτου Μνημονίου, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε στην εφημερίδα "Το Κεφάλαιο", πετώντας παράλληλα το γάντι στον Αλ.Τσίπρα ότι για τη ρήξη θα ευθύνεται εκείνος.
"Προσωπικά βρίσκομαι στην τροχιά που ήμουν πάντα. [...] Σε τροχιά ρήξης βρίσκεται δυστυχώς, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν μπει στο δρόμο ένός τρίτου μνημονίου" σημειώνει και χαρακτηρίζει το δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα "ψήφιση μέτρων ή πτώση της κυβέρνησης" επίπλαστο που "προσομοιάζει με τα αμέτρητα εκείνα ψευτοδιλήμματα που ευρηματικά και ευφάνταστα βρίσκουν οι κυβερνήσεις που ακολουθούν λάθος πολιτικές για να εγκλωβίσουν και να αποπροσανατολίσουν".
Δεν βλέπω νόημα σε ένα έκτακτο Συνέδριο
Ο πρώην υπουργός ΠΑΠΕΝ, σημειώνει πως το έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ωφελεί σε τίποτα αφού όπως λέει "η κυβέρνηση θα έχει συνομολογήσει ένα νέο τρίτο Μνημόνιο κι αυτό το "έκτρωμα" θα έχει ψηφιστεί με την απλόχερη δηλητηριώδη στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού" και συνεχίζει: "Αυτό που εμείς ζητάμε και επιδιώκουμε και παλεύουμε είναι να μην προχωρήσει η κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή στη σύναψη τρίτου Μνημονίου".
Σε ό, τι αφορά και πάλι τη ρήξη στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει πως αυτό είναι το τελευταίο. "Ένας ΣΥΡΙΖΑ που εφαρμόζει μνημόνια, ανεξαρτήτως πως θα το δικαιολογεί, θα μπει σε έναν αδιέξοδο δρόμο βαθιάς αναξιοπιστίας και μετάλλαξης, που μάλλον γρήγορα θα τον φέρει σε ρήξη με τον λαό".
Τα επόμενα βήματα της Αριστερής Πλατφόρμας
Στο στόχαστρο των τελευταίων ημερών έχουν μπει οι περιοδείες του βουλευτή ανά την Ελλάδα, που κατά πολλούς ερμηνεύονται ως προσπάθεια δημιουργίας νέου κόμματος. Ο ίδιος δηλώνει πως "περιοδείες έκανα συνέχεια" και σημείωσε πως "για εκείνο που ετοιμαζόμαστε, είναι να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για τις καταστροφικές συνέπειες ενός νέου Μνημονίου και να βοηθήσουμε ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην συνυπογράψει ένα τέτοιο μνημόνιο".
Το εθνικό νόμισμα και το σχέδιο Βαρουφάκη
Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε στη συνέντευξη του πως αν η χώρα "δεν έχει άλλον τρόπο να απαντήσει στους εκβιασμούς των πιστωτών και να αποκρούσει νέες μνημονιακές λιτότητες, κηδεμονίες και ταπεινώσεις, δεν πρέπει καθόλου να διστάσει να καταφύγει στο εθνικό νόμισμα και να προετοιμαστεί καλά για μια τέτοια επιλογή". Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού παραθέτει ποια θα μπορούσαν να είναι σύμφωνα με την άποψή του τα πλεονεκτήματα μια τέτοιας επιλογής αναφέρει: "Δεν ισχυρίζομαι πως ο δρόμος του εθνικού νομίσματος είναι ανθόσπαρτος, ιδιαίτερα στην πρώτη ολιγόμηνη φάση της μετάβασης. Είναι, όμως, πολύ προτιμότερος από την ανεπανάληπτη μνημονιακή καταστροφή και τη δικτατορία του ευρώ που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα και την ευρωζώνη".
Πάντως ο κ. Λαφαζάνης παίρνει σαφείς αποστάσεις από το Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως δεν είναι "πολιτικός νονός" κανενός για να μπορεί να προσφέρει πολιτική προστασία, κάτι που δεν θέλει και δεν μπορεί να το κάνει. Όπως μάλιστα τονίζει ο βουλευτής, ο ίδιος είχε διαφωνήσει με τη διαπραγματευτική τακτική των Τσίπρα-Βαρουφάκη. "Αντέδρασα και αντιδρώ σε αυτούς τους κύκλους του κατεστημένου, που παίρνουν αφορμή και μόνο από τα πεπραγμένα του Γ. Βαρουφάκη για να θέσουν, περίπου, εκτός νόμου τα σχέδια εξόδου από την ευρωζώνη  και τη συζήτησή τους".

Πηγή: Το Κεφάλαιο/news247