12.8.15

Ανοικτή σύγκρουση Τσίπρα - Ζωής


Ανοιχτή σύγκρουση του Μεγάρου Μαξίμου με την Πρόεδρο της Βουλής, με απροσδιόριστες συνέπειες για το μέλλον της Ζωής Κωνσταντοπούλου καθώς επιχειρήθηκε η παράκαμψη της και η σύγκληση της διάσκεψης των προέδρων σήμερα το μεσημέρι ακόμα και απούσης της ιδίας, έπειτα από την απόρριψη της επιστολής του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για κατάθεση της συμφωνίας στις Επιτροπές την Τετάρτη και στην Ολομέλεια την Πέμπτη. Η Πρόεδρος της Βουλής όρισε την διάσκεψη των προέδρων στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης, δυσκολεύοντας υπέρμετρα την κυβέρνηση στην ψήφιση μιας ιδιαιτέρως κρίσιμης συμφωνίας για την επιβίωση της χώρας.  

Κατά τις 15:00 και έπειτα από ένα έντονο παρασκήνο έγινε γωνστό ότι η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε στη Βουλή εκτάκτως του πρακτικογράφους, ενδειξη ότι ενδέχεται να συγκληθεί η διάσκεψη των προέδρων το απόγευμα της Τετάρτης και όχι το βράδυ. Πάντως οι εκπρόσωποι των κομμάτων μέχρι στιγμής δεν έχουν ενημερωθεί για πιθανή επίσπευση της διάσκεψης και επιπλέον ο Σταύρος Θεοδωράκης συγκαλεί στις 19:00  την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού και η Φώφη Γεννηματά συγκαλεί την ΚΟ του ΠαΣοΚ στις 20:00 σήμερα Τετάρτη, ενώ αύριο Πέμπτη στις 17:00 θα συνεδριάσει η ΚΟ της ΝΔ. Τελικώς φαίνεται οτι η διάσκεψη των προέδρων θα πραγματοποιηθεί την προγραμματισμένη ώρα (21:30).

Την Τρίτη τα μεσάνυχτα, αφού οι προσπάθειες συνεννόησης με την κυρία Κωνσταντοπούλου που βρισκόταν σε διακοπές στην Αλόννησο απέβησαν άκαρπες, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης άρχισε έναν κύκλο διερευνητικών τηλεφωνημάτων στους εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να διερευνήσει τις προσθέσεις τους για  σύγκλιση της διάσκεψης των προέδρων το μεσημέρι της Τετάρτης.

Το επιχείρημα ήταν να μην χαθεί η ημέρα και να υπάρξει περισσότερος χρόνος για συζήτηση της συμφωνίας, δεδομένου ότι αντιδράσεις δεν υπάρχουν μόνο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και έχουν πλέον εκδηλωθεί και στις ΚΟ της ΝΔ του Ποταμιού και του ΠαΣοΚ.       

Ο κ. Φίλης σύμφωνα με πληροφορίες ενημέρωσε και την κυρία Κωνσταντοπούλου για την πρωτοβουλία που ανέλαβε. Παράλληλα, την πρωτοβουλία Φίλη στηρίζουν 14 μέλη της διάσκεψης (12 με την υπογραφή τους και τα 2 μέλη του ΚΚΕ προφορικά). Διατυπώθηκαν όμως και διαφωνίες από την αντιπρόεδρο της Βουλής και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας Δέσποινα Χαραλαμπίδου και τους Ιωάννη Ζερδελή, Στέφανο Σαμοίλη, Μιχάλη Κριτσωτάκη και Λίτσα Αμανατίδου. 

Απάντηση μέχρι στιγμής από την πλευρά της Προέδρου της Βουλής για το τι προτίθεται να πράξει δεν υπάρχει.    

Η σύγκληση της διάσκεψης των προέδρων, όχι από τον/την Πρόεδρο της Βουλής (που εν προκειμένω έχει εκφράσει της αντιρρήσεις της), αλλά από εκπροσώπους των κομμάτων είναι μια πρωτοφανής διαδικασία, η οποία προκάλεσε ερωτήματα συνταγματικότητας.   

Σύμφωνα με την ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής που κάνουν έγκριτοι συνταγματολόγοι, η διάσκεψη των προέδρων μπορεί να συγκληθεί νόμιμα και από τα κόμματα παρότι το άρθρο 14 του Κανονισμού της Βουλής δεν ορίζει λεπτομερώς αυτή τη διαδικασία. Επειδή όμως ο Κανονισμός της Βουλής είναι interna corporis και όχι νόμος εκτιμάται ότι αν η πλειοψηφία των κομμάτων αποφασίσει να διεξαχθεί μια διαδικασία με άλλον τρόπο από αυτόν που ορίζεται στα άρθρα του Κανονισμού, η απόφαση αυτή θεωρείται έγκυρη. Άλλωστε δεν είναι νοητό να μην λειτουργεί το πολίτευμα επειδή ο εκπρόσωπος ενός θεσμού έχει αντιληφθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο τις αρμοδιότητες του.  

Πολιτικά ωστόσο, η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε έκρηξη του Σπύρου Σαγιά για την κωλυσυεργία της κ. Κωνσταντοπούλου. Υπουργοί και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν απερίφραστα τη στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης μιλούν για γελοιοποίηση του θεσμού. Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega δήλωσε ότι «ο περιορισμός της συζήτησης αυτής δεν βοηθάει κανέναν και τίποτα». «Δεν μας τιμά όταν μιλάμε για τόσο σοβαρά ζητήματα να αναλωνόμαστε σε αυτή τη θεσμική τυπολατρία που είναι στα όρια του προσχήματος», πρόσθεσε, «δεν μας τιμά το ότι αναγκάζεται ο πρωθυπουργός να ζητά, να θέτει ημερομηνίες και ώρες, να υπάρχει διαπραγμάτευση του αυτονόητου».

Πολύ επικριτικός για τη στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. «Είναι αδιανόητο το προεδρείο βουλής να δημιουργεί προβλήματα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης», δήλωσε στον ΣΚΑΙ

Στο ίδιο κανάλι ο κ. Κώστας Χρυσόγονος ζήτησε από την κυρία Κωνσταντοπούλου να ξανασκεφθεί τη θέση της και πρόσθεσε: «η κατάσταση αυτή με ξεπερνάει».

Άμεσες πρωτοβουλίες, όπως π.χ. πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής, δεν αναμένονται από το Μέγαρο Μαξίμου. Τουλάχιστον όχι μέχρι να κλείσει οριστικά η συμφωνία. Ωστόσο τίθεται το ερώτημα, πώς θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στο νομοθετικό της έργο, στην ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και των νομοσχεδίων  που απαιτεί η εφαρμογή της συμφωνίας με την Πρόεδρο της Βουλής να βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τον Πρωθυπουργό και να τορπιλίζει κάθε φορά το νομοθετικό έργο.   

tovima.gr