4.8.15

Αγωγός Φυσικού Αερίου «Ελληνικό Κύμα» τέρμα! -(;)-


Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

«Τα  όμορφα λόγια, όμορφα καίγονται» λέει η παροιμία και στην περίπτωση του «Turkish stream, του …περίφημου πια αγωγού που θα περνούσε και από το ελληνικό έδαφος όπου ΔΕΝ θα λεγόταν Τουρκικό Κύμα αλλά Ελληνικό Κύμα και θα μας… άφηνε πολλά εκατομμύρια, προσέκρουσε σε πρόβλημα που προφανώς ΔΕΝ μπορεί να λυθεί αφού σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, «μπορεί να αλλάξει γεωπολιτικά το τοπίο».
«Ελληνικό Κύμα»  στο ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρξει, όπως δεν θα υπάρξει και  ελληνικός αγωγός. Ήταν ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που είχε ενθουσιάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό όταν  και είχε υπογράψει στις 15 Ιουνίου στην Ρωσία την συμφωνία της κατασκευής του αγωγού , που είχε σπεύσει να …αναβαπτίσει σε «Ελληνικό Κύμα», προκαλώντας  αντιδράσεις στην Τουρκία.

Αλλά σύμφωνα με εξακριβωμένες και καλές πηγές, η κατασκευή φέρεται να καταρρέει και έτσι ένα μεγάλο σχέδιο που ενδεχομένως να αναβάθμιζε την χώρα μας γεωπολιτικά μετατίθεται στο άγνωστο μέλλον. Και πιθανότατα χωρίς ελληνική συμμετοχή.
Γιατί; Στις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυπριακός Τύπος, ο Αμερικανός αξιωματούχος- συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Αμος Χόχσταϊν, δήλωνε στην Κύπρο ότι, αν προχωρούσε ο τουρκικός αγωγός που θα μετέφερε ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα γινόταν μέρος του προβλήματος αντί της λύσης και ζήταγε τη βοήθεια της κυπριακής ομογένειας ώστε να μην προωθηθεί ο τουρκικός αγωγός, καθώς εκτίμησε ότι αυτός θα ακυρώσει όλα τα εναλλακτικά σχέδια, αυξάνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία.

Στην Αθήνα, κύκλοι του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, υπογράμμιζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει με βάση το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του ελληνικού λαού και σημείωσαν πως ενδεχόμενη διέλευση αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο από το ελληνικό έδαφος, θα υποβοηθούσε τη διαφοροποίηση των δρόμων μεταφοράς του φυσικού αερίου, ενώ θα συνέβαλλε  στη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Ωστόσο, όπως είχε πει στην ομιλία του ο  κ. Χοχσταϊν , «η Ελλάδα είναι ισχυρός εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ και περνά δύσκολα τελευταία. Αλλά χρειάζομαι τη βοήθειά σας, διότι αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα μία ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη».
Ήταν ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που είχε ενθουσιάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό όταν είχε υπογράψει στις 15 Ιουνίου στην Ρωσία την συμφωνία της κατασκευής του αγωγού αλλά σύμφωνα με ανάλυση του Νίκου Χειλαδάκη,  δημοσιογράφου-συγγραφέα-Τουρκολόγου, τώρα  φέρεται πως καταρρέει και μετατίθεται στο άγνωστο μέλλον. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Άγκυρα, ο Ρώσος υπουργούς Ενέργειας, Alexander Valentinovich Novak, σε δηλώσεις που έκανε και μεταδόθηκαν από τα τουρκικά ΜΜΕ, η κατασκευή του αγωγού αναβάλλεται επ’ αόριστο καθώς δεν έχουν μπει οι απαραίτητες υπόγραφες από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι ο αγωγός αυτός που θα έχει την δυνατότητα μεταφοράς 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου, έχει σκοντάψει, καθώς η ρωσική αίτηση που έχει σταλεί από τις αρχές Ιουλίου στην Άγκυρα για την έναρξη των εργασιών κατασκευής έχει μείνει αναπάντητη. Για τον λόγο αυτό η υπόθεση παραμένει στις καλένδες.
Όπως αναφέρει ο κ. Χειλαδάκης,  « το ζήτημα αφορά άμεσα την ελληνική πλευρά, καθώς πολλά είχαν στηριχτεί στη κατασκευή αυτού του αγωγού ακόμα και μια ρωσική προκαταβολή που είχε αναγγελθεί προς την Ελλάδα και η οποία θα ανακούφιζε υποθέτεται οικονομικά την χώρα μας. Ευθύνες για το αδιέξοδο καταλογίζονται και στην ελληνική πλευρά, καθώς η μεγάλη διστακτικότητα για την προώθηση της συνεργασίας με την Ρωσία και οι αδικαιολόγητες παλινδρομήσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αποθάρρυνε την ολοκλήρωση του έργου. Έτσι ένα μεγάλο έργο που σίγουρα είχε ξεσηκώσει τις έντονες αντιδράσεις των Αμερικανών αλλά και των Γερμανών, αναβάλλεται επ΄ αόριστο και η χώρα μας παραμένει ξεκρέμαστη ενεργειακά και γεωπολιτικά».