11.8.15

Στην τελική ευθεία για την υπογραφή της συμφωνίας- Ανησυχία για τη στάση της Γερμανίας

Θεσμοί με...χέρια και με πόδια!!!

Στην τελική ευθεία για την υπογραφή της συμφωνίας βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη σύσκεψη Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

 Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί η στάση των Γερμανών που βάζουν αυστηρούς όρους για την υπογραφή συμφωνίας και ασκούν πιέσεις ώστε η χρηματοδότηση να εξαρτάται από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. 


Στη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου, συζητήθηκαν τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή τα κόκκινα δάνεια και οι ιδιωτικοποιήσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν συμφωνήσει στην ύπαρξη μηδενικού ελλείμματος για φέτος και ύφεση που θα κυμαίνεται από 1% μέχρι 2%. 

Τα ξημερώματα της Τρίτης, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% για το 2016 και 1% για το 2017.

Η ύφεση εκτιμούν ότι θα περιορισθεί στο 0,5% το 2016 ενώ για το 2017 προβλέπουν ανάπτυξη 2,3%.

Ωστόσο, εκτός των προαπαιτούμενων για την επίτευξη της συμφωνίας, παραμένει οι πρόωρες συντάξεις ενώ αντιθέτως στη σχετική λίστα, έχουν περιληφθεί ζητήματα ενέργειας.

Στόχος και των δύο πλευρών είναι να έχουν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι την Τρίτη το πρωί.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το τέλος της συνεδρίασης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πάει πίσω από την συμφωνία των Βρυξελλών.

«Έχουμε μια συζήτηση με τους θεσμούς που πάει αρκετά καλά. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν ερωτήματα και ζητήματα που θέλουν να τα συζητήσουμε ξανά και ξανά, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε μία συμφωνία» είπε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι αύριο το πρωί, είπε «δεν ξέρω αν θα είναι αύριο το πρωι, αλλά σύντομα, θα είναι σύντομα».

Ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι ψηφισμένη στο τέλος της εβδομάδας, είπε «θα το δούμε και αυτό, και την διαδικασία, τώρα εγώ κοιτάζω άλλα πράγματα, η διαπραγμάτευση πως θα πάει μετά στην Βουλή και με ποια διαδικασία, θα το δούμε».

Αναφορικά με τις δηλώσεις από την Γερμανία, ο κ. Τσακαλώτος είπε «εμείς έχουμε μια στοχοπροσήλωση που έλεγαν οι παλιοί αριστεροί για την συμφωνία και ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτόν τον στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς γι' αυτόν τον στόχο».

Ερωτηθείς για όσα λέγονται περί συμφωνίας-γέφυρας, είπε, δείχνοντας πάντα προς το Βερολίνο: «ελπίζω όλοι να είναι εντός του πνεύματος που ήταν αυτή η συμφωνία (σ.σ των Βρυξελλών) και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς για να έχουμε αυτήν την συμφωνία».


Είχαν προηγηθεί πιέσεις από την Γερμανία προκειμένου να επιβληθούν αυστηροί όροι σε μια νέα συμφωνία στήριξης της Ελλάδας. Οπως υποστηρίζει η γερμανική πλευρά οι καταβολές των δόσεων της αρωγής πρέπει να συνδέονται με την πρόοδο που σημειώνει η Αθήνα στις μεταρρυθμίσεις, ενώ αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους επισήμαναν το ενδεχόμενο η τελική συμφωνία να καθυστερήσει. 

«Είναι εύλογο --αυτό είναι πεποίθησή μας - να καθορίσουμε το μέγεθος της πρώτης δόσης με βάση την έκταση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βάισγκερμπερ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική βοήθεια θα εξαρτάται από αυστηρές προϋποθέσεις», δήλωσε προσθέτοντας πως η Γερμανία θέλει μια συμφωνία που να περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο δημοσιονομικό σχέδιο, μια αξιόπιστη στρατηγική για ιδιωτικοποιήσεις και βιώσιμη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Υπογραμμίζοντας πως η Γερμανία δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Αθήνα και τους διεθνείς πιστωτές, ο Βάισγκερμπερ δήλωσε πως το Βερολίνο θα χρειασθεί χρόνο έπειτα από οποιαδήποτε συμφωνία για να εξετάσει τα αποτελέσματα των συνομιλιών, που στη συνέχεια θα τεθούν προς ψήφιση στο κοινοβούλιο.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σ'αυτή την εξέταση γρήγορα αυτή την εβδομάδα αν είναι απαραίτητο, όμως η ποιότητα προηγείται της ταχύτητας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Βάισγκερμπερ, θα μπορούσε ενδεχομένως να χαθεί η προθεσμία της 20ης Αυγούστου, οπότε η Αθήνα έχει να αποπληρώσει χρέος της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Αν δεν καταστεί δυνατή η καταβολή μιας πρώτης δόσης του ESM τον Αύγουστο, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε νέο δάνειο γέφυρα», δήλωσε.



tanea